Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

ASVEL otro reizi pēc kārtas triumfē Francijas čempionātā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

ASVEL otro reizi pēc kārtas triumfē Francijas čempionātā
ASVEL basketbolisti līksmo. Foto: AFP/Scanpix

Par 2020./2021. gada Francijas čempionāta jeb ''Pro A'' čempionvienību kļuvusi Vilerbānas ASVEL, kas Dižonā notikušā Final 4 finālmačā pieveica vietējo ''JDA Dijon'' ar 87:74 (20:19, 24:14, 23:18, 20:23). Leģendārajam Tonijam Pārkeram piederošā komanda otro reizi pēc kārtas triumfēja Francijā.

Vienīgā Francijas pārstāve ULEB Eirolīgā ASVEL pamatturnīru noslēdza otrajā vietā ar 27 uzvarām 34 spēlēs, atpaliekot vien no fināla pretinieces ''JDA Dijon''. Ceturtdaļfinālā Tīdžeja Pārkera vadītā komanda ar 97:79 sakāva ''Le Mans'', bet Final 4 turnīra pusfinālā apspēlēja Latvijas čempiones ''VEF Rīga'' pretinieci FIBA Čempionu līgā ''Strasbourg'' ar 83:67. Dižonas klubs, savukārt, play-off pirmajā kārtā sagrāva ''Orleans'' ar 83:59, bet pusfinālā uzveica ULEB Eirokausa čempionvienību ''Monaco'' ar 79:68.

Finālspēles pirmā ceturtdaļa aizritēja līdzīgā cīņā, pēc kuras minimāls pārsvars piederēja ASVEL. Vēl otrās desmitminūtes ievadā ''JDA Dijon'' izvirzījās vadībā ar septiņu punktu pārsvaru (27:20), bet pēc tā sekoja 24:6 izrāviens no Vilerbānas kluba, kas puslaika pārtraukumā ļāva doties ar 11 punktu pārsvaru.

Otrajā puslaikā ASVEL pārliecinoši turpināja kontrolēt spēles gaitu, pretiniekiem neļaujot pietuvoties. Nekas nemainījās arī noslēdzošajā ceturtdaļā, ko gan mājiniekiem izdevās uzvarēt ar trīs punktu pārsvaru, taču tas Vilerbānas vienības čempiontitulu īpaši neapdraudēja. ASVEL izcīnīja otro Francijas čempiontitulu pēc kārtas - 87:74.

Uzvarētāju rindās ar 21 punktu izcēlās Deivids Laitijs, kuram arī piecas rezultatīvas piespēles, bet divkārtējais NBA čempions Noriss Kouls atzīmējās ar 20 punktiem. ''JDA Dijon'' labā 19 sameta beļģu spēka uzbrucējs Hanss Vanveins.

ASVEL izcīnīja 20. Francijas līgas čempiontitulu komandas vēsturē.

''Pro A'' čempionvienību sezonas pirmajā pusē pārstāvēja Latvijas valstsvienības aizsargs Rihards Lomažs. Tāpat Francijas čempionātā sezonu noslēdza cits izlases basketbolists Mārtiņš Meiers, kura pārstāvētā ''Elan Chalon'' pamatturnīru noslēdza priekšpēdējā, 17. vietā, pametot spēcīgāko komandu sabiedrību.

Nākamajā sezonā ''Pro A'' spēlēs ''Fos-sur-Mer'' un ''Paris'', kuras rindās spēlē reperis ''Sheck Wes'', komandas.

Vilerbānas komandu starpsezonā, visticamāk, piemeklēs pamatīgas pārmaiņas. Jau izslēgšanas turnīrā ASVEL rindās nespēlēja raženais Mustafa Fals, kurš pievienojies Pireju ''Olympiacos''. Tāpat uz Grieķiju paredzēts pārcelties fināla rezultatīvākajam basketbolistam Deividam Laitijam. Tonijam Pārkeram piederošā komanda arī plāno pārcelties uz jaunu arēnu, kuras būvniecība vēl ir procesā. Tāpat ASVEL klubam, visticamāk, pievienosies Eiropas spilgtākais jaunais talants - 2004. gadā dzimušais un 219 centimetrus garais Viktors Vembanjama.

Iepriekšējo piecu sezonu ''Pro A'' fināli

GadsČempioneFinālisteRezultāts
2021.ASVELJDA Dijon87:74
2019.ASVELMonaco3:2
2018.Le MansMonaco3:2
2017.Elan ChalonStrasbourg3:2
2016.ASVELStrasbourg3:2