Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mamma mia! Boloņas "Virtus" būvē superklubu, kandidātu lokā arī Laksa

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mamma mia! Boloņas "Virtus" būvē superklubu, kandidātu lokā arī Laksa
Kitija Laksa 2022. gada 5. maijā Boloņā. Foto: Lega Basket Femminile

Itālijas klubs "Virtus Bologna" sacēlis vētru Eiropas basketbola ūdeņos – pēc neoficiālām ziņām, sieviešu komandā tiks pulcēts īsts zvaigznājs, tai skaitā Latvijas valstsvienības uzbrucēja Kitija Laksa.

Superklubu ēra Eiropas klubu basketbolā sākās 2002. gada novembrī, kad Kauņas “Žalgira” toreizējais maka turētājs Šabtajs fon Kalmanovičs pārcēlās uz Urālu lielāko pilsētu Jekaterinburgu. Dubultspiegs un starptautiskais afērists ar Urālu kalnu metalurģijas kombināta (UGMK) atbalstu izveidoja FIBA Eirolīgas bagātāko komandu, pārvilinot pie sevis WNBA zvaigznes.

UGMK vairākus gadus konkurēja ar Andreja Išuka atbalstīto Samaras “Volgaburmaš-SGAU”. Fon Kalmanovičs pārcēlās uz Maskavas piepilsētu Vidnoji, izveidojot “Sparta&K” superklubu. Pie daudzmiljonu budžetiem vēlāk tika Orenburgas “Nadežda” un Kurskas “Dinamo”. Šajā sacensībā iesaistījās arī Turcijas klubi.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā 2022. gada 24. februārī izjauca gandrīz 20 gadus pastāvošo kārtību. FIBA Eiropas zonas valde 20. maijā Viļņā izslēdza Krievijas un Baltkrievijas komandas no klubu sacensībām – Eirolīgas un Eiropas kausa, tādējādi tirgū nonāca daudzas pirmā lieluma zvaigznes.

UGMK saspēles vadītāja – un Ungārijas pases īpašniece – Kortnija Vanderslūta 2023. gada sezonā pārstāvēs “Sopron Basket”. Cita bijusī Jekaterinburgas superzvaigzne Breana Stjuarte varētu pārcelties uz Boloņas “Virtus”, liecina šonedēļ izskanējušās neoficiālās ziņas. Itālijas kluba interešu lokā ir arī Francijas centra spēlētāja Iliana Rupēra un Kitija Laksa.

Boloņa ir pazīstama kā “Basketbola pilsēta”, pateicoties Itālijas slavenākajam derbijam starp “Virtus” un “Fortitudo” komandām. Kafijas uzņēmējam Masimo Dzaneti piederošā “Virtus” vīriešu vienība ir otrā titulētakā komanda valstī aiz “Olimpia Milano”. Boloņieši 16 reizes triumfējuši Itālijas čempionātā, divas reizes uzvarējuši Eirolīgā, bet šogad izcīnīja Eirokausu.

Basketbola pilsētas vārds vēl pirms četriem gadiem nebija atrodams sieviešu A sērijas kartē. Pārmaiņas sākās 2019. gada 25. maijā, kad “Virtus” uzvarēja A2 sērijā un izcīnīja ceļazīmi uz elites grupu. Nepabeigtajā debijas sezonā Boloņa finišēja 13. vietā (bilance 5-14), bet pērn iekļuva labāko četriniekā (pusfinālā 0-2 pret Venēcijas “Reyer”).

Šosezon sekoja jauns uzrāviens. Pateicoties Dzaneti atbalstam, treneris Lino Lardo no Stambulas “Fenerbahce” pārvilināja itāliešu uzbrucēju Čečilju Zandalasini, bet no Prāgas USK – horvātu aizsardzi Ivanu Dojkiču. Minētais duets palīdzēja “Virtus” pirmo reizi sasniegt Itālijas finālu, kurā ar 1-3 nācās atzīt Kitijas Laksas un “Famila Schio” pārākumu.

Spriežot pēc maijā izskanējušām baumām, “Virtus” plāni nākamajai sezonai ir vēl grandiozāki. Boloņas klubs plāno piesaistīt Spānijas valstsvienības galveno treneri Migelu Mendesu, kurš līdz februāra beigām trenēja UGMK, kā arī starptautisku zvaigžņu plejādi ar ASV izlases līderi Breanu Stjuarti priekšgalā. Visi šie jaunumi vēl nav oficiāli apstiprināti.

WNBA reformas, tai skaitā spēlētāju prioritātes likums (prioritizācija), nozīmē, ka sākot no 2023. gada, Eiropā saruks aizokeānā zvaigžņu skaits. Spēlētājām, kuras laikā neieradīsies uz WNBA klubu treniņnometnēm, tiks piespriesti naudas sodi, bet, nokavējot regulārās sezonas sākumu, sekos diskvalifikācija. Sākot no 2024. gada, treniņnometnes kavēšana būs vienlīdzīga diskvalifikācijai.

Jaunie WNBA noteikumi nozīmē, ka Eiropas klubu turnīros un nacionālajās līgās iespējama kalendāra pārskatīšana, lai noturētu aizokeāna zvaigznes. Daudzas spēlētājas joprojām vēlas spēlēt Eiropā, jo bagātākajos klubos iespējams nopelnīt vairāk nekā ASV.

Izmantotie resursi:
https://www.pianetabasket.com/focus...
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...

     [+] [-]

, 2022-05-25 16:43, pirms 2 gadiem
Veiksmi Kitijai! Tas pozitīvi ietekmēs arī LV izlases spēku.

  -8 [+] [-]

, 2022-05-25 17:11, pirms 2 gadiem
Jānovēl Kitijai, lai baumas piepildās!

     [+] [-]

, 2022-05-25 17:56, pirms 2 gadiem
Jāskatās, kādu lomu viņai plāno atvēlēt... ja tā ir krietni mazāka, nekā "Famila Schio", tad labāk palikt tur, kur jau ir... es vismaz tā uzskatu... katrā gadījumā novēlu veiksmi, lai kāds arī būtu Kitijas karjeras turpinājums.

     [+] [-]

, 2022-05-25 21:59, pirms 2 gadiem
Lai viņas atsakās no tā WNBA, naudas maz, sezona īsa, nekādas īsti jēgas tur nav, lai visas parvacas uz Eiropu un WNBA spēlē tās kas nevar tikt Eiropas klubos!

     [+] [-]

, 2022-05-25 22:37, pirms 2 gadiem
BRAVO! Kitija pelniti, jo vienozimigi ir DARITAJA!