Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aija Jurjāne: "Turku satiksmē dabūju 10 sirmus matus"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aija Jurjāne: "Turku satiksmē dabūju 10 sirmus matus"
Aija Jurjāne, Alena Koutsa un Kamile Nacickaite. Foto: FIBA

"Stambulā jāmēģina izvairīties no sastrēgumstundām, kad cilvēki brauc uz darbu. Mājās braukšanas laikā uz ceļa vispār labāk nerādīties. Sestdienās un svētdienās nevajag braukt uz iepirkšanās centriem – tāda sajūta, ka ieradusies visa pilsēta," basketboliste Aija Jurjāne šogad asas izjūtas piedzīvojusi Eiropas lielākās pilsētas satiksmē.

Slaidā latviete šosezon kopā ar Ievu Pulveri pārstāv slaveno “Galatasaray” komandu. Tas ir Jurjānes sestais klubs Turcijā – iepriekš viņa spēlēja “Istanbul Universitesi” (2016-2017), “Samsun Canik” (2017), “Mersin” (2018), Ankaras “Cankaya Universitesi” (2019-2020) un “Botaš” (2021-2022).

Latvijas sieviešu valstsvienības spēka uzbrucēju var saukt par “Turcijas speciālisti” – Jurjāne vietējā līgā aizvadījusi 102 spēles un guvusi 1180 punktus. Pirms dažām dienām viņa sameta 19 punktus pret ārzemju zvaigznēm pārbagāto “Mersin”, kas šosezon tēmē uz Eirolīgas finālu.

“Neteiktu, ka sezonas sākums būtu ļoti izdevies. Uzvaru un zaudējumu attiecība Turcijas līgā ir laba, taču “Galatasaray” nav spēlējusi pret citām lielajām komandām – galvenās cīņas vēl priekšā. Domājām, ka Eiropas kausā spēles būs vieglākas, taču Polijā un Slovākijā tās izvērtās ļoti sīvas.”

Līdzjutēji ir aktīvi ne tikai Turcijā. “Īpaši grūti spēlēt bija Gožuvā – šķita, ka fani paši atrodas laukumā. Bijām gatavojušās, ka tā varētu būt, taču tikām pārsteigtas tāpat. Ieva (Pulvere) atcerējās TTT viesošanos Gožuvā un teica, ka tur ir “naidīgākie” fani – jūti pamatīgu spiedienu no tribīnēm.”

Turcijas līgā tas izjusts mazāk. “Šogad spēlēju komandā, kuras līdzjutēji ir aktīvākie un vokāli skaļākie. Varam aizbraukt uz jebkuru pilsētu un “Galatasaray” ultras visur ir priekšā. Viņi atbalsta komandu jebkurā sporta veidā. Saņemu atbalstu, nevis viņi fano pret mani.”

“Sarkani-dzeltenās” vēl nav labākajā sastāvā, jo gaida centra spēlētājas Teairas Makkovanas iznācienu. “Viņa vēl nav spēlējusi, jo nesen saņēma Turcijas pasi. Noteikumi paredz, ka Amerikas basketbola pilsonību nevar pēkšņi nomainīt pret vietējo – vispirms jāaizvada vismaz viena spēle Turcijas izlasē. Treniņos viņai atļauts piedalīties, līdz spēlēšanai nedaudz jāpagaida.”

“Mississippi State” leģendas pievienošanās var mainīt sezonas perspektīvas. “Gaidāms, ka “Galatasaray” spēles zīmējums mainīsies – viņas ietekme uz komandas izmantoto basketbola stilu ir ļoti liela. Teairas nespēlēšana sezonas sākumā bija pārsteigums – kā viņa pati teica, Turcijas pilsonības piedāvājums nāca diezgan vēlu.

Ārzemju spēlētājām uzturēšanās Bosfora krastos kļuvusi komfortablāka – arī komandas ar mazāk skaļiem vārdiem cenšas nodrošināt labu servisu. “Turcijā ir augsts vidējais līmenis – pamatlietas tagad nodrošinātas visās komandās. Papildus bonuss – “Galatasaray” nodrošina automašīnu, kas Turcijā nav izplatīta prakse trakās satiksmes dēļ. Braukšanas dēļ esmu dabūjusi “10 sirmus matus”.”

Šosezon ir pirmā reize, kad ārzemju klubā vienlaikus spēlē divas latvietes – jaunās māmiņas. “Mums ir līdzi mazie, tāpēc katrai pirms un pēc treniņa ir savs grafiks. Dažreiz, ja vajag, aizbraucam kopā, bet ikdienu organizējam atsevišķi. Mazo palīdz pieskatīt mamma – īpaši laikā, kad komanda dodas tālos izbraukumos.”

Turki mīl bērnus. Pārējās lietas atrunātas līgumā, tāpēc uz Stambulu var droši doties arī pēc ģimenes pieauguma. “Klubs ir ļoti pretīmnākošs bērnu jautājumā – “Galatasaray” zināja par mūsu situāciju, jau parakstot līgumus. Ja nepieciešama palīdzība, tā tiks sniegta.”

Dažā labā turku klubā ir pa septiņām Ziemeļamerikas spēlētājām, lai gan formāli Eirokausu pieteikumā atļautas divas aizokeāna basketbolistes. Izeja – ārzemju pases. Eiropietēm šādi piedāvājumi gan netiek izteikti. “Nē, Turcijas pase man nav piedāvāta nekad. Tas vairāk attiecas uz (amerikāņu) spēlētājām, kuras nav spēlējušas citās izlasēs.”

     [+] [-]

, 2022-11-24 18:23, pirms gada
Lieliska spēlētāja, skaista sieviete... bet nav cieņas pret Aiju, kura neko nav pateikusi publiski par izlasei nepieņemamo treneri, kurš nodeva Latvijas basketbolu 1992.gadā!
Aija, Tu vari atgūt cieņu manās acīs, ja ieteiksi Vētram publiski atvainoties faniem par savu rīcību Barselonas olimpiādes sakarā.

     [+] [-]

, 2022-11-24 18:43, pirms gada
Dakot!!!
Kurā gadā ir dzimusi Aija un vai viņa tajā laikā vispār varēja novērtēt Jūsu personīgo attieksmi par Jūsu komentāru "par izlasei nepieņemamo treneri, kurš nodeva Latvijas basketbolu 1992.gadā"?

     [+] [-]

, 2022-11-25 00:17, pirms gada
dakots rakstīja: Lieliska spēlētāja, skaista sieviete... bet nav cieņas pret Aiju, kura neko nav pateikusi publiski par izlasei nepieņemamo treneri, kurš nodeva Latvijas basketbolu 1992.gadā!
Aija, Tu vari atgūt cieņu manās acīs, ja ieteiksi Vētram publiski atvainoties faniem par savu rīcību Barselonas olimpiādes sakarā.
Visu cieņu tavam viedoklim, tik vien atļaušos atgādināt, ka spēlētājas pie tā visa nav vainīgas. Vai tagad dēļ šī atteikties spēlēt izlasē, noliet kvalifikāciju uz Eiropas čempionātu un pārvilkt svītru iespējai pacīnīties par tikšanu uz Parīzi? Manuprāt, mūsu basketbolistēm ir iespēja cīnīties par augstu vietu Eiropas čempionātā. Kāpēc lai to neizmantotu? Kritizē Vētru kā cilvēku, federāciju, kas viņu ielika amatā, bet nebrauc virsū spēlētājām un neliec sprunguļus Latvijas izlasei. Jebkura Latvijas izlase, kurai ir iespēja kaut ko reāli sasniegt, ir jāciena un jāgodā. Tikai trīs lielās izlases mums tādas šobrīd ir - abas basketbola izlases un hokeja izlase vīriem (3x3 ir drusku cita kategorija). Ir goda lieta tās atbalstīt.