Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

12 gadus "Shakhter" trenējušais Lučesku kļūst par Kijevas "Dynamo" treneri

Andrejs Siliņš

12 gadus "Shakhter" trenējušais Lučesku kļūst par Kijevas "Dynamo" treneri
Mirča Lučesku. Foto: Reuters / Scanpix

Rumāņu futbola speciālists Mirča Lučesku, kurš savulaik ilgus gadus vadīja Doņeckas "Shakhter" komandu, kļuvis par doņeckiešu niknāko sāncenšu Kijevas "Dynamo" galveno treneri.

Šonedēļ noslēdzās Ukrainas premjerlīgas sezona, ceturto gadu pēc kārtas titulu izcīnot "Shakhter". Kijevas "Dynamo" pēdējā kārtā izrāva otro vietu - arī ceturto gadu pēc kārtas. Darbu ar Kijevas komandu neturpinās Oleksijs Mihaiļičenko, kura vadībā komanda izcīnīja Ukrainas kausu, tomēr demonstrētais sniegums un tā progresa līkne nepārliecināja kluba vadību.

"Dynamo" aizstājēju atradis Rumānijā - par komandas galveno treneri iecelts šīs valsts pieredzējušais speciālists Mirča Lučesku. 74 gadus vecais treneris vienojies par trīs gadu līgumu pēc sistēmas 2+1, un neoficiāla informācija liecina, ka Lučesku gadā saņems trīs miljonus eiro.

Lučesku trenera gaitas sāka jau iepriekšējā gadsimta septiņdesmitajos gados un karjeras laikā cita starpā vadījis arī Milānas "Inter" komandu. No 2004. līdz 2016. gadam Lučesku bija "Shakhter" galvenais treneris, 573 mačos izcīnot 395 uzvaras jeb 68,94% uzvaru. Lučesku aizveda Doņeckas vienību līdz astoņiem Ukrainas čempiontituliem, sešiem Ukrainas kausiem, septiņiem Ukrainas superkausiem un 2009. gada UEFA kausa. Astoņas reizes Lučesku tika atzīts par Ukrainas gada treneri futbolā. Lučesku iecelts Doņeckas goda iedzīvotāja kārtā un saņēmis trīs dažādus Ukrainas ordeņus.

Pēc aiziešanas no "Shakhter" 2016. gadā Lučesku kļuva par Sanktpēterburgas "Zenit" galveno treneri, taču, nespējot komandai nodrošināt vietu Čempionu līgā, klubs atbrīvoja treneri jau pēc vienas sezonas. 2017. gada vasarā Lučesku tika iecelts par Turcijas izlases galveno treneri. Lučesku nostrādāja divus gadus un paziņoja, ka šī ir viņa pēdējā komanda karjerā. Tomēr Kijevas piedāvājums izrādījies pārāk vilinošs.