Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Freimanis par ''Rapla'' faniem: ''Te visi dzīvo basketbolā. Neļauj maksāt restorānos''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Freimanis par ''Rapla'' faniem: ''Te visi dzīvo basketbolā. Neļauj maksāt restorānos''
Roberts Freimanis. Foto: Sīms Solmans

Latvijas basketbolists Roberts Freimanis, kurš šo sezonu pavada Igaunijas komandā ''Avis Rapla'' intervijā portālam ''Sportacentrs.com'' atklāja, kā pievienojies vienībai pirms šīs sezonas, kā kļuvis par tās kapteini, atcerējās Latvijas-Igaunijas līgas ''Final6'' un slavēja kluba fanus.

Roberts Freimanis pēdējās trīs sezonas pavadīja abās spēcīgākajās Latvijas komandās - divus gadus ''Ventspilī'' un sezonu ''VEF Rīga''. Pirms šīs sezonas basketbolists lēma pamēģināt spēkus ārzemēs, pārceļoties uz Igaunijas ''Avis Rapla''. Šādu lēmumu Freimanis pieņēma par spīti tam, ka savās rindās viņu vēlējās redzēt gan VEF, gan ''Liepāja'': ''Finansējuma faktors nebija galvenais iemesls, kāpēc pievienojos Raplai. Mans galvenais mērķis ir attīstīt sevi kā personu un basketbols ir viens no līdzekļiem, kā to paveikt. Savu vīziju redzēju citādāk, lai gan bija iespējas spēlēt arī Latvijā. Novērtēju šos piedāvājumus, taču vēlējos pamainīt savu karjeru un iegūt dažādāku pieredzi. Jā, Liepāja interesējas un ''VEF Rīga''. VEF piedāvājums nāca ļoti agri, kad vēl nevarēju dot atbildi. Tomēr sajūtu līmenī sapratu, ka man ir jāatsaka. ''Liepāja'' ilgi gaidīja. Kā vietējo spēlētāju, kā liepājnieku viņi gribēja mani redzēt sastāvā, taču jāatkārtojas, ka mana vīzija un redzējums bija citādāks.''

Ātri vien Roberts Freimanis kļuvis par vienu no ''Avis Rapla'' līderiem. Vidēji 33 minūtēs laukumā spēka uzbrucējs vidēji guvis 14 punktus, izcīnījis 8.3 atlēkušās bumbas un atdevis 2.9 rezultatīvas piespēles. Portāla ''Sportacentrs.com'' balsojumā Freimanis tika atzīts par labāko latvieti Igaunijas klubā. Latvijas-Igaunijas līgā klubs iekļuva ''Final6'', kur ceturtdaļfinālā pārspēja ''Ventspili'', taču cīņā par bronzu ar 77:79 piekāpās ''Ogrei''. Freimanis atzīst - šis bijis sāpīgs zaudējums: ''Nedaudz pietrūka spēka. Paskatoties spēli pret ''Ogri'', par atsevišķām epizodēm sevi šaustu joprojām, jo varēju nospēlēt ar lielāku enerģiju. Ogrei varēja redzēt, ka viņi ir saliedētāki. Komandas kodols noturēts jau gadiem. Tāpat viņi aizvadīja veiksmīgu spēli - ja nemaldos iemeta ap 16 tālmetieniem. Mēs nebijām tam gatavi. Igaunijā nav neviena komanda, kas tā spēlētu. Piemēram, šeit garā auguma spēlētāji nav metēji. Piekodināju saviem garajiem spēlētājiem, lai ir soli tuvāk, jo latvieši visi met pa grozu. Jāsaka, ka mazliet mums pietrūka arī veiksmes.''

Pirmo reizi karjerā Freimanis kļuvis par kādas komandas kapteini. Pie tam - pirmajā sezonā klubā. Pats saka, ka par trenera lēmumu sākotnēji bijis pārsteigts, taču nav atteicis, ko nenožēlo. Galvenajos pienākumos ietilpis būt kā tiltam starp spēlētājiem un treneru štābu: ''Jau pirmajā sarunā ar treneri viņš man teica, ka vēlas, lai būtu kapteinis. Sākotnēji biju pārsteigts, jo esmu leģionārs, taču treneris bija ievācis informāciju par mani Latvijā. Es piekritu, jo būtu muļķīgi no šādas iespējas atteikties. Uz sezonas otro pusi labāk izpratu savus pienākumus un man ir prieks, ka man šo lomu piedāvāja.'' Par galvenajiem izaicinājumiem Freimanis minēja tikšanu galā ar spēlētāju ego un attiecībām starp spēlētājiem un treneri, esot kā tiltam starp abām pusēm.

''Tas ir kaut kas liels šeit. Uz ''Final6'' mūs pavadīja kādi 30 cilvēki ar taurītēm un karogiem. Kad tuvojāmies Raplai no turnīra, pēkšņi dzirdu, ka salūtu šauj. Mašīnas uz ielas aptuveni 100 metru garumā bija izveidojušas celiņu mums, kura galā gaidīja fani. Tajā brīdī bija sajūta, it kā esi paveicis ko lielu, lai gan spēlē basketbolu. Tad saproti, kāpēc ko tādu dari un kāpēc svīsti treniņos ar asiņainiem ceļiem. Lai arī bija rūgtums, līdzjutēji mūs tāpat apsveica. Viņiem svarīgāk bija, ka esam augstāk par Pērnavu. Viņi bija lepni, jo tas bija vēsturisks panākums klubam. Daudz kur saņemam arī atlaides, neļaujot mums maksāt par pusdienām vai vakariņām. Fanu kultūra šeit ir augstā līmenī,'' sagaidīšanu no ''Final6'' un ikdienas fanu atbalstu atceras Freimanis.

Sezonas gaitā Freimaņa veiksmīgā spēle pamanīta arī citviet, basketbolistam saņemot piedāvājumus no citām Eiropas līgām. Freimanis vēlas arī turpmāk savu karjeru pavadīt ārzemēs, taču, visticamāk, ne Igaunijā. Tikmēr savu dzīvi pēc karjeras beigām Roberts saista ar basketbolu un trenera arodu, kurā piestrādā arī starpsezonā.

Sarunu ar Robertu Freimani par Igaunijas līgas līmeni skaties šovakar plkst. 21:15 Sportacentrs.com TV raidījumā ''Sports tuvplānā''. Par starptautisko un vietējo futbolu tajā runāsim arī ar Latvijas Futbola federācijas bosu Vadimu Ļašenko, bet Latvijas izlases hokejists Mārtiņš Karsums atskatīsies uz pārbaudes mačiem pret Slovākiju.

     [+] [-]

, 2021-04-23 17:11, pirms 3 gadiem
Cik Raplā tādu ir? Viens?

     [+] [-]

, 2021-04-23 20:02, pirms 3 gadiem
Tomēr pasaules 10. valsts pēc labklājības līmeņa ...

  +2 [+] [-]

, 2021-04-23 21:24, pirms 3 gadiem
Freimanis allaž bijis tāds labā nozīmē kaplis, laukumā nepiekāpīgs divcīņās, gana precīzs uzbrukumā. Pieļauju, ka ne tik daudz basketbola talants, cik kārtīgs strādātājs treniņos. Un tas ar laiku atmaksājas!