Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris Sennas komandas biedrs Damfrīzs, kurš vienmēr slēpa savu identitāti

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris Sennas komandas biedrs Damfrīzs, kurš vienmēr slēpa savu identitāti
Džonijs Damfrīzs

Pēc īsas cīņas ar slimību 62 gadu vecumā aizsaulē aizsaukts bijušais "Formula 1" pilots un 1988. gada Lemānas 24 stundu sacīkšu uzvarētājs Džonijs Damfrīzs. Savulaik šis skotu sportists startēja vienā komandā ar leģendāro Airtonu Sennu.

Šis autosportists bija dižciltīgas izcelsmes, tomēr savu identitāti karjeras laikā vienmēr centās slēpt. Īstajā vārdā viņš bija Džons Kraitons-Stjuarts, draugiem zināms kā Džons Bjūts, bet augstākajās aprindās pazīstams kā 7. marķīzs Bjūts, senāk arī grāfs Damfrīzs.

Autosportā Damfrīzs tika pamanīts, kad startēja FF1600 kategorijā - lai to īstenotu, viņš pelnīja naudu kā krāsotājs un dekorators, kā arī "Williams" komandas furgona vadītājs. Viņš ātri vien nokļuva līdz "Formulai 3", 1984. gadā izcīnot Lielbritānijas čempiona titulu. 1985. gadā Damfrīzs aizvadīja ne pārāk labu sezonu F3000 čempionātā, bet togad regulāri veica testus "Ferrari" komandā, un jau 1986. gadā debitēja F1 pasaules čempionātā.

Damfrīzs kļuva par Airtona Sennas komandas biedru "Lotus" vienībā, bet regulāri atradās spēcīgā brazīliešu pilota ēnā. Punktus viņam izdevās gūt vien divreiz, kad tika izcīnīta piektā vieta Ungārijā un sestā - Austrijā. Līgums netika pagarināts un šī Damfrīzam tā arī palika vienīgā "Formulā 1" aizvadītā sezona. Vēlāk gan viņš vēl veica testus "Benetton" komandā.

Pēc tam Damfrīzs uzsāka karjeru sportskāru izturības sacīkstēs, kur jau savā otrajā sezonā, 1988. gadā "TWR Jaguar" komandas sastāvā kopā ar Janu Lammersu un Endiju Vollesu uzvarēja Lemānas 24 stundu sacīkšu absolūtajā ieskaitē. Pārējās četras reizes Lemānā viņš finišu nesasniedza, pēdējo reizi tur startējot 1991. gadā.

1993. gadā mira Damfrīza tēvs, līdz ar to autosportam tika teiktas ardievas, un turpmāk viņš kā 7. marķīzs Bjūts nodevās dzimtas īpašuma apsaimniekošanas lietām Bjūtas salā, Skotijā.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...