Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Pasaules junioru čempionāts orientēšanās šoreiz ar negaidītu pavērsienu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pasaules junioru čempionāts orientēšanās šoreiz ar negaidītu pavērsienu
Latvijas komanda. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Latvijas junioru izlase nupat ir atgriezusies no pasaules junioru čempionāta orientēšanās sportā, kas notika Portugālē. Saistībā ar mežu ugunsgrēkiem diemžēl visas mežu distances tika atceltas, jo ekstremālas bīstamības dēļ atrasties mežā bija aizliegts.

Latvijas junioru izlases galvenā trenere Baiba Smila stāsta: "Ja vienā teikumā jāraksturo sacensību apstākļi, kādos nokļuvām, tad mēs "devāmies uz slēpošanas sacensībām, bet bija jābrauc ar velo". Plašo ugunsgrēku dēļ visā Portugālē tika izsludināts liegums atrasties mežā, un mums atcēla visas meža distances, uz kurām reāli bijām gatavojušies. Notika tikai sprints un papildus tika ieviesta neplānota disciplīna - jauktā sprinta stafete, kuru lielākā daļa pilnajā versija nekad nebija pat skrējuši. Pirms starta vienojāmies, ka nav jānokar deguns, jo neviena valsts šai distancei nav gatavojusies, un uzvarēs tie, kuri visātrāk spēs mainīties un pielāgoties, un tieši šis ir mūsu lielākais trumpis."

"Domāju ka starts izdevās ļoti labs, dažiem izcils. Latvijas komandas pirmais etaps Elza Ķuze iznāca kopā ar līderiem, Matīsam Saulītem izdevās izraut finiša spurtā 2. pozīciju, arī Gustavs Staņa noskrēja labi, bet pārkaršana (+40-48C°) lika distances sākumā ļoti cīnīties ar nespēku, nedaudz atlaižot Matīsa izcīnīto pozīciju. Laura Berķe savu etapu arī noskrēja labi, ar 1 nelielu aizķeršanos un rezultāts vairāk nekā 30 valstu komandu konkurencē, Latvijai pirmo reizi startējot jauktajā sprinta stafetē Pasaules junioru čempionātā ir ļoti augstā 9. vieta. Vēl vēlos noteikti atzīmēt, ka šis panākums nav tikai 4 cilvēku. Tur Portugālē mēs visa komanda - gan treneri (Fricis, Baiba), gan fizio Liene, gan otrā komanda palīdzēja pirmajai komandai izcīnīt šo labo rezultātu. Katram bija savs "postenis" un pienākums. Darbībā tika iesaistīti arī daži atbraukušie līdzjutēji no OK Alnis. Tas ko mēs tur paveicām bija lieliski,” secina Smila.

Vislabāk sprintā nostartēja Elza Ķuze, kura distancē pavadīja 16:37 un 149 dalībnieču konkurencē izcīnīja 20.vietu, kas bija pārliecinoši labākais rezultāts Baltijas valstu vidū juniorēm. Uzvarētājai Elza zaudēja 1:40 bet tikai vienu sekundi atpalika no 17.vietas. Laurai Berķei 52.vieta (+2:56), Leonardai Baltiņai 70.vieta (+3:48), Kristīnei Berķei 72.vieta (+3:55), Annai Emīlijai Sutai 78.vieta (+4:08), Sandai Lapiņai 91.vieta (+4:30). Par pasaules čempioni kļuva Elisa Matila no Somijas.

Junioriem Matīss Saulīte uzrādīja labāko rezultātu no latviešiem, noslēdzot sešdesmitnieku (+2:30). Tikai divas vietas zemāk ierindojās distancē trīs sekundes vairāk pavadījušais Gustavs Staņa, Jēkabam Ločmelim 87.vieta (+3:21), Andrim Svilānam 101.viwta (+3:53), Emīlam Lazdānam 103.vieta (+3:56), bet Matīsam Tmermanim 114.vieta (+4:31). Goda pjedestālu aizņēma skandināvi, bet uzvaru izcīnīja zviedrs Aksels Emblads. Savukārt desmitnieku noslēdza igaunis Jurgens Jonas.

Pašlaik IOF izskata variantu atceltās meža distances organizēt turpat Portugālē vēlā rudenī.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums

     [+] [-]

, 2022-07-21 16:22, pirms 2 gadiem
Karstums dara savu. Jau minēts, ka zemā ūdens dēļ pastāv iespēja atcelt arī PČ airēšanas slalomā. Dzirdēts, ka kādā maršrutā bija riski arī uz Tour de France. Orientieristiem šādos apstākļos pilnīgi bez variantiem. Skepse arī par to čempionāta pārcelšanu uz rudeni, jo tas valstīm dubulto izmaksas utt.

https://sportacentrs.com/citi/20072...