Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Oficiāli: 12 klubi no Anglijas, Itālijas un Spānijas izveidojuši Superlīgu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Oficiāli: 12 klubi no Anglijas, Itālijas un Spānijas izveidojuši Superlīgu
"Manchester United". Foto: AFP/Scanpix

Seši klubi no Anglijas - ''Manchester United'', ''Machester City'', ''Liverpool'', ''Arsenal'', ''Tottenham'' un ''Chelsea'' - oficiāli kļuvuši par dibinātajiem jaunajam Superlīgas projektam. Tāpat līgā spēlēs trīs vadošās Itālijas un Spānijas komandas. Klubu pārstāvji jau pametuši savus amatus UEFA un Eiropas Klubu asociācijā.

Sarunas par iesaisti Eiropas Superlīgā turpina kopumā 15 komandas. Eiropas futbola grandi turnīru plāno veidot kā aizstājēju UEFA Čempionu līgai. Superlīgas pirmā sezona plānota 2023./24. gadā un tās budžets paredzēts sešos miljardos ASV dolāru (5,01 miljardā eiro). Pretsparu šai līgai devušas UEFA un FIFA, paziņojot, ka iesaistītās komandas tiks diskvalificētas no vietējiem čempionātiem, bet to futbolistiem liegta iespēja piedalīties lielākajos izlašu turnīros. Vēlāk FIFA oficiālā paziņojumā retoriku piezemēja un Superlīgas dibinātājus aicināja uz dialogu.

Superlīga oficiāli paziņojusi, ka 12 komandas ir piekritušas piedalīties turnīrā. Starp tām seši klubi nāk no Anglijas Premjerlīgas - ''Arsenal'', ''Manchester United'', ''Liverpool'', ''Chelsea'', ''Tottenham'' un ''Manchester City''. Vēl vēlmi spēlēt turnīrā apliecinājušas ir Milānas ''Inter'', ''Milan'', Turīnas ''Juventus'', Madrides ''Atletico'', Madrides ''Real'' un ''Barcelona''. Savukārt komandas kā Parīzes ''Saint-Germain'' un Dortmundes ''Borussia'' no dalības šajā turnīrā atteikušās.

Superlīgas paziņojumā teikts, ka pirmo sezonu plānots uzsākt pēc iespējas drīzāk, bet atlikušie trīs klubi tiks nosaukti vēlāk. Tāpat turnīrs plāno organizēt šāda paša veida Superlīgu sieviešu futbolā. Lai arī FIFA, UEFA un vietējās līgas šo soli kritizē, Superlīga atgādina, ka tā juridiski darīs visu iespējamo, lai bloķētu sankcijas: ''Klubi, kas dibina šo līgu, vēlas veidot dialogu ar UEFA un FIFA, lai kopīgi izstrādātu labāko iespējamo modeli jaunajai līgai un futbolam kopumā.''

Banka kā ''JP Morgan'' apstiprinājusi, ka finansē šo līgu. UEFA šodien aizvadīs Izpildkomitejas sēdi, kuras laikā ir paredzēts apstiprināt jaunu formātu UEFA Čempionu līgai ar 36 komandām. 12 komandas, kas apstiprinājušas dalību Superlīgā, uzskata, ka reformas nav veiktas pienācīgā apmērā. ''Globālā pandēmija parādījusi nestabilitāti Eiropas futbola ekonomiskajā modelī. Pēdējos mēnešos ir notikušas intensīvas diskusijas par nākotnes formātu Eiropas turnīros. Superlīgas dibinātāji uzskata, ka piedāvātie risinājumi nesamazinās fundamentālas problēmas kā augsta līmeņa maču trūkumu un papildus ieņēmumu gūšanu,'' savu nostāju pauduši Superlīgas 12 klubi.

Paredzēts, ka Superlīgā piedalīsies 20 komandas - 15 no tām būs nemainīgas, kamēr piecas ikgadēji kvalificēsies pēc sasniegumiem vietējā čempionātā. Sezona sāktos augustā, spēlēm notiekot nedēļas vidū. Visas komandas tiks sadalītas divās grupās par desmit komandām. Trīs labākās no katras grupas iekļūs ceturtdaļfinālā, kamēr ceturtā un piektā spēcīgākā par pēdējām vietām ceturtdaļfinālā cīnīsies izslēgšanas kārtā. Ceturtdaļfināls un pusfināls tiktu izspēlēts pēc Čempionu līgas formāta, kamēr uzvarētājs finālā noskaidrotos vienā spēlē.

Daudzi no klubu pārstāvjiem jau pametuši savus amatus UEFA , bet visi atstājuši Klubu asociāciju. Tā, piemēram, ''Juventus'' vadītājs Andrea Anjelli pametis Eiropas Klubu asociācijas vadītāja amatu, kas izstrādāja plānoto Čempionu līgas reformu. Amatus UEFA atstājuši abu Mančestras klubu vadītāji, bet ''United'' viens no valdes priekšsēdētājiem Džoels Gleizers kļūs par viceprezidentu Superlīgā.

Par šo soli komandas saņēmušas daudz kritikas. Skaļāko viedokli paudis Gerijs Nevils, kurš visu savu futbolista karjeru pavadīja ''Manchester United'': "Esmu "United" līdzjutējs jau 40 gadus, tomēr šobrīd man kļūst pretīgi īpaši no "United" un "Liverpool" klubiem. "Liverpool" pozicionē sevi kā tautas komandu, komandu līdzjutējiem. Savukārt Mančestras "United" ir vairāk nekā 100 gadus sena vēsture, klubu ir izveidojuši vietējie strādnieki. Tagad viņi cenšas aizbēgt uz līgu, kurā nebūs konkurences, no kuras nevarēs izlidot. Kauns!"

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...

1 2 3 76 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:07, pirms 3 gadiem
Es neticu , ka Superlīgas līgas izveidotājiem neļaus piedalīties vietējās līgas čempjos ,kur nu spēlētājiem pārstāvēt savas nacionālās izlases

  +8 [+] [-]

, 2021-04-19 12:07, pirms 3 gadiem
vot i pipec futbolam.
drīz UEFA un FIFA varēs bomžot kā FIBA, ja nedos pretsparu.

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:09, pirms 3 gadiem
Superlīgas pirmā sezona plānota 2023./24. gadā

Kāpēc šito visu nevarēja noturēt aiz aizslēgtām durvīm vismaz sezonu?
Ko viņi darīs nākošās divas sezonas,kad vietējās līgu vadības viņus ''drātēs''?Un vai beigās nepielaidīs pie sezonas

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:10, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: Es neticu , ka Superlīgas līgas izveidotājiem neļaus piedalīties vietējās līgas čempjos ,kur nu spēlētājiem pārstāvēt savas nacionālās izlases
Noteikti, ka vietējās līgas piekāpsies. Kam (plašākām masām, nevis attiecīgo klubu faniem) interesēs Premjerlīga bez 6 populārākajām komandām? Līgas taču arī grib pelīt no raidtiesību un sponsoru naudām.

     [+] [-]

, 2021-04-19 12:15, pirms 3 gadiem
Klauns VV sit plaukstas un lielās, ka neviens tam neticēja, bet viņš to jau visu laiku atkārtojis 3 gadus.

  +5 [+] [-]

, 2021-04-19 12:16, pirms 3 gadiem
iekopēju savu komentāru no vakardienas raksta
Piekrītu - tas, ka UEFA un FIFA ir korumpētas un apsēstas ar peļņu organizācijas redz pat tie, kas īpaši neseko futbolam. Pietiek paskatīties vien pēdējo gadu Pasaules kausa rīkotājvalstu izvēles. Tomēr nedomāju, ka Superlīgas izveide ir adekvāts solis pat šādos apstākļos.
1. Līgā neesošas komandas faktiski tiek padarītas par 2. kategorijas klubiem.
2. Faktiski tiek devalvēta citu turnīru nozīme, un arī iepriekšējie sasniegumi tajos. Saprotu, ka Superlīgas klubi vairs nespēlēs FA un Līgas kausā.
3. Noslēgtas līgas princips jau pēc būtības nozīmē, ka tiek ignorēts princips, ka nozīmīgākajā turnīrā spēlē Eiropas uz doto brīdi labākās komandas. Piemēram, nesaprotu, ko līgā dara Arsenal, kuri nav bijuši EPL augstāk par 5 vietu jau 5 gadus, turklāt vēl klubā valda bardaks un strīdi starp īpašniekiem.
Nedaudz cerīgs izskatās projekts, ka 5 komandas līgā tiks iekļautas, pamatojoties uz "iepriekšējās sezonas rezultātiem". Tomēr šobrīd ir tik daudz nezināmā, ka grūti saprast kā viss klubu futbols turpmāk funkcionēs.
Bet galvenais emocionāli man (un arī absolūti lielākajai daļai City fanu, spriežot pēc reakcijas forumos) šis lēmums ir kārtīgs f. off no kluba vadības. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ atbalstīju City ir ir tas, ka klubs izjauca gadu desmitiem izveidoto lielo klubu monopolu, bet tagad pats City piedalās projektā, kurš faktiski legalizē lielo klubu ekskluzīvo statusu.
Saprotu, ka City (un Chelsea) līdz pēdējam brīdim nebija piekrituši, bet bailēs kļūt par otrā līmeņa klubu piekrita.

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:17, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: Es neticu , ka Superlīgas līgas izveidotājiem neļaus piedalīties vietējās līgas čempjos ,kur nu spēlētājiem pārstāvēt savas nacionālās izlases
Bet līgas piekāpsies.Viņi noteikti saprot to,ka televīziju līgumi/sponsoru bez katras valsts top3-6 komandām ievērojami mazināsies un kovida krīze nekur nav beigusies.

Pakaļā tiek paņemts trešā un ceturtā līmeņa komandas kuras tur vnk nespēs nonākt.Pieņemam vēl to,ka šīs 3-4 līmeņas komandas zaudēs ČL naudas utt.

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:18, pirms 3 gadiem
fifa mīkstie

  +1 [+] [-]

, 2021-04-19 12:18, pirms 3 gadiem
septembris rakstīja: Noteikti, ka vietējās līgas piekāpsies. Kam (plašākām masām, nevis attiecīgo klubu faniem) interesēs Premjerlīga bez 6 populārākajām komandām? Līgas taču arī grib pelīt no raidtiesību un sponsoru naudām.
var jau paskatīties no otras puses - ko darīs tie 6 klubi ja viņus izslēgs ? mauks savu mazo turnīru? un tiksies katra ar katru pa 6 reizēm? kuru tad tas interesēs beigās? Neticu ka līdz tam aizies, bet nu...

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:20, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: Es neticu , ka Superlīgas līgas izveidotājiem neļaus piedalīties vietējās līgas čempjos ,kur nu spēlētājiem pārstāvēt savas nacionālās izlases
Cik esmu lasījis, FIFA un UEFA pilnīgi mierīgi var aizliegt spēlētājiem no superlīgas piedalīties viņu veidotajos turnīros.

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:22, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Klauns VV sit plaukstas un lielās, ka neviens tam neticēja, bet viņš to jau visu laiku atkārtojis 3 gadus.
VV ir godpilnajā otrajā vietā aiz Tjomas, manu pētāmo sarakstā Praktiski nekad neliek vilties, un kad liekas ka tupāk toč vairs nevar, uzstāda jaunu rekordu

     [+] [-]

, 2021-04-19 12:23, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: VV ir godpilnajā otrajā vietā aiz Tjomas, manu pētāmo sarakstā Praktiski nekad neliek vilties, un kad liekas ka tupāk toč vairs nevar, uzstāda jaunu rekordu
tu ar klausies tos VV podkāstus kā hendža?

  +1 [+] [-]

, 2021-04-19 12:23, pirms 3 gadiem
Onka rakstīja: var jau paskatīties no otras puses - ko darīs tie 6 klubi ja viņus izslēgs ? mauks savu mazo turnīru? un tiksies katra ar katru pa 6 reizēm? kuru tad tas interesēs beigās? Neticu ka līdz tam aizies, bet nu...
Arī neticu, ka līdz tam nonāks. Bet, ja paplašinās līgu vēl par pāris komandām (20 jau tā ir daudz) un mauks tikai savu turnīru. Sezonā sanāks +40 spēles pat tikai x2 spēlējot katram ar katru.
Šī brīža formāts ir 10 komandas katrā grupā - aplis; pēc tam play off 8 komandām.

  +1 [+] [-]

, 2021-04-19 12:24, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: tu ar klausies tos VV podkāstus kā hendža?
nē, es vv redzu tikai triperī, analīzei ar to pietiek.
pārējam man nav laika un vēlmes, tik cik sc

  -2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:26, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: nē, es vv redzu tikai triperī, analīzei ar to pietiek.
pārējam man nav laika un vēlmes, tik cik sc
kaut kā triperi tagad ļoti reti skatos

  +1 [+] [-]

, 2021-04-19 12:29, pirms 3 gadiem
septembris rakstīja: Noteikti, ka vietējās līgas piekāpsies. Kam (plašākām masām, nevis attiecīgo klubu faniem) interesēs Premjerlīga bez 6 populārākajām komandām? Līgas taču arī grib pelīt no raidtiesību un sponsoru naudām.
Premjerlīga var vienkārši sākt popularizēt atlikušās spēcīgākās komandas, kas ilgtermiņā noteikti būs labāk, nekā atļaut tām top6 spēlēt līgā.

Lestera jau ir milzīgs brends tikai 2016. gada dēļ. Wethamai īstenībā ir vairāk fani ārpus Anglijas, nekā dažreiz šķiet. Līdzīgi ar Everton.

Savukārt atstājot tās top 6 komandas, tiks pilnībā uzspļauts godīga turnīra modelim, kad neatkarīgi no vietas līgā noteiktas komandas spēlēs pasaules spēcīgākajā turnīrā. Tas ievērojami degradēs Premjerlīgas līmeni ilgtermiņā.

Ja FIFA un UEFA neatļaus Superlīga spēlētājiem spēlēt pasaules kausā un Euro turnīrā, tad daudzi labākie spēlētāji, kas dodas uz Angliju varētu arī izvēlēties spēlēt Premjerlīgā, nevis Superlīgas angļu komandās.

Cita lieta gan ir Spānijā, kur Barcelona un Real Madrid (pat neņemot vērā Atletico) ir tik milzīga daļa un visticamāk pat ar Superlīgas noslogojumu regulāri savā starpā cīnīsies par titulu. Pat ja tās abas izmestu no La Liga, pat ja to komandu spēlētāji nedrīkstētu piedalīties Pasaules kausā un Euro, tās komandas tik un tā būtu ievērojami populārākas nekā visa atlikusī La Liga.

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:29, pirms 3 gadiem
septembris rakstīja: Arī neticu, ka līdz tam nonāks. Bet, ja paplašinās līgu vēl par pāris komandām (20 jau tā ir daudz) un mauks tikai savu turnīru. Sezonā sanāks +40 spēles pat tikai x2 spēlējot katram ar katru.
Šī brīža formāts ir 10 komandas katrā grupā - aplis; pēc tam play off 8 komandām.
es domāju te situācija būs cita - visu izšķirs tiesā- jo FIFA un UEFA aizliedz - savukārt šamējie (SL) gan jau vilksies uz tiesu, ka aizliegt nedrīkst. Ja tiesa nostāsies FIFA un UEFA pusē - SL var arī nesākties - ja otrādi - FIFA un UEFA turpmāk organizēs otršķirīgus klubu turnīrus. var jau būt, ka panāks kādu kompramisu procesā, bet diezi...

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:30, pirms 3 gadiem
vēl nav viss skaidrs....ja spēlēs arī nacionālajos čempjos, bet nespēlēs Čempionu līgā....tad vēl varu to pieņemt...ja tikai tajā jaunajā līgā, tad nu na*uj...

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:30, pirms 3 gadiem
2 grupas, 10 komandas. Beigās taču var sanākt tik daudz neko neizšķirošu spēļu. Man patīk pašreizējais ČL formāts, kur tikai 6 spēles, bet tādu, kurās nekas neizšķiras, ir ļoooti maz. 32 komandas ČL grupu turnīrā ir 22.sezonu pēc kārtas - tik pierasti un forši.

  -1 [+] [-]

, 2021-04-19 12:31, pirms 3 gadiem
Onka rakstīja: es domāju te situācija būs cita - visu izšķirs tiesā- jo FIFA un UEFA aizliedz - savukārt šamējie (SL) gan jau vilksies uz tiesu, ka aizliegt nedrīkst. Ja tiesa nostāsies FIFA un UEFA pusē - SL var arī nesākties - ja otrādi - FIFA un UEFA turpmāk organizēs otršķirīgus klubu turnīrus. var jau būt, ka panāks kādu kompramisu procesā, bet diezi...
tiesa noteikti būs superlīgas pusē. ja nu vienīgi kādā Krievijas vai Ziemeļkorejas tiesā var lemt, ka UEFA/FIFA ir vienīgā pasaulē kas var organizēt futbola sacensības...

  +5 [+] [-]

, 2021-04-19 12:32, pirms 3 gadiem
Futbols ir miris. Visu cieņu Bayernam un Dortmundei, kā arī PSG!

  +2 [+] [-]

, 2021-04-19 12:33, pirms 3 gadiem
Matlss rakstīja: Futbols ir miris. Visu cieņu Bayernam un Dortmundei, kā arī PSG!
agrāk vai vēlāk viņi ar tur būs smelt naudu.

  +7 [+] [-]

, 2021-04-19 12:33, pirms 3 gadiem
Jau vakar rakstīju, ka man ir pietiekami grandu dueļu ČL izslēgšanas spēlēs. Man ČL grupu turnīra burvība slēpjas arī tajā, vai nosacītā Slavia atņems punktus spēlē pret Barselonu. Ja viss šis tiks atņemts, man būs ļoti skumji.

     [+] [-]

, 2021-04-19 12:34, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: agrāk vai vēlāk viņi ar tur būs smelt naudu.
Es par to arī baidos, bet vismaz par šī brīža nostāju. Kas būs nākotnē to tad redzēs.

  +5 [+] [-]

, 2021-04-19 12:35, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Jau vakar rakstīju, ka man ir pietiekami grandu dueļu ČL izslēgšanas spēlēs. Man ČL grupu turnīra burvība slēpjas arī tajā, vai nosacītā Slavia atņems punktus spēlē pret Barselonu. Ja viss šis tiks atņemts, man būs ļoti skumji.
bagātie paliks vēl bagātāki, nabagi vēl nabagāki.
sponsori, TV visi pārmetīsies uz to jauno līgu.

     [+] [-]

, 2021-04-19 12:38, pirms 3 gadiem
Matlss rakstīja: Futbols ir miris. Visu cieņu Bayernam un Dortmundei, kā arī PSG!
Vācījā sanāk, ka visi vai gandrīz visi klubi pieder faniem. Tāpēc tur tas īsti nesanāk. Tāpēc pastāv arī iespēja, ka Barcelona nemaz nepiedalīsies Superlīgā. Tikmēr cik sapratu, PSG īpašniekiem ir pārāk daudz biznesa saistību ar UEFA, lai pat vispār apsvērtu to Superlīgas modeli.

To gan sakot - ir daudz ziņu, ka viena no vēl trīs komandām, kas it kā ir apstiprinātas, ir Borussia Dortmund.

  +6 [+] [-]

, 2021-04-19 12:42, pirms 3 gadiem
Katru nedēļu skatīties kā lielās komandas savā starpā spēlē? Varbūt pirmo sezonu būs interesanti, bet ar laiku apniks.

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:44, pirms 3 gadiem
ZIWRAV rakstīja: Vācījā sanāk, ka visi vai gandrīz visi klubi pieder faniem. Tāpēc tur tas īsti nesanāk. Tāpēc pastāv arī iespēja, ka Barcelona nemaz nepiedalīsies Superlīgā. Tikmēr cik sapratu, PSG īpašniekiem ir pārāk daudz biznesa saistību ar UEFA, lai pat vispār apsvērtu to Superlīgas modeli.

To gan sakot - ir daudz ziņu, ka viena no vēl trīs komandām, kas it kā ir apstiprinātas, ir Borussia Dortmund.
Dortmunde nesen paziņoja, ka nepiedalīsies Superlīgā.
PSG ir liela ietekme UEFA tagad, viņiem Superlīga nav izdevīga.

  +6 [+] [-]

, 2021-04-19 12:45, pirms 3 gadiem
Bēdīgi. ČL ir kaut kas svēts un tagad visu sačakarēs..

  +6 [+] [-]

, 2021-04-19 12:45, pirms 3 gadiem
Ja neviens neskatīsies, tad ātri izjuks, bet tā kā visi, šejienes komentētājus ieskaitot, skatīsies, tad viss notiks.

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:47, pirms 3 gadiem
septembris rakstīja: Dortmunde nesen paziņoja, ka nepiedalīsies Superlīgā.
PSG ir liela ietekme UEFA tagad, viņiem Superlīga nav izdevīga.
Jā tagad lasu, ka Dortmunde noteikti ir pret to. Tāpat arī Bayern. Kad iznāca ziņas par vēl trīs klubiem, daudz gan rakstīja par Dortmundi, bet laikam tikai parastas baumas. Tas pats ar Leipzig, spekulēja, ka viņi būs vieni no tā trijnieka (kas gan liktos sagaidāms no Red Bull piederoša kluba), bet pirms kaut kāda brīža parādījušās ziņas, ka nav nekādas vēlmes pievienoties

Arī Portu nepievienosies. Izskatās ka atlikušos trīs klubus nav nemaz tik viegli savākt, kā viņiem likās
Slēpts komentārs: zaipis

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:49, pirms 3 gadiem
vispār jau būtu interesanti , ja UEFA diskābeļus attiecinātu uz šo gadu - Spānijā par uzvarētāju pasludinātu Sevilla, Anglijā - visticamāk būtu West Ham, savukārt Itālijā - iespējams Atalanta. tad nu gan fani būtu sajūsmā...

     [+] [-]

, 2021-04-19 12:50, pirms 3 gadiem
Onka rakstīja: vispār jau būtu interesanti , ja UEFA diskābeļus attiecinātu uz šo gadu - Spānijā par uzvarētāju pasludunātu Sevilia, Anglijā - visticamāk būtu West Ham, savukārt Itālijā - iespējams Atalanta. tad nu gan fani būtu sajūsmā...
ļoti apšaubāmi, ka federācijas nostāsies pret klubiem, kas viņus baro (naudu dod).
UEFA vienīgā cerība sēsties pie sarunu galda un runāt. vēl nav par vēlu.

  +3 [+] [-]

, 2021-04-19 12:53, pirms 3 gadiem
Morinju atlaida un 29 gadus vecs bijušais Spurs futbolists pārņems komandu vasarā.

Kas ir noticis ar futbolu pēdējo 24h laikā...
1 2 3 76 komentāri