Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2948, Did:0, useCase: 3

NHL sezona pusē – uz ko tēmē Latvijas hokejistu komandas?

Rolands Eliņš

NHL sezona pusē – uz ko tēmē Latvijas hokejistu komandas?
Teodors Bļugers, Rūdolfs Balcers, Elvis Merzļikins un Zemgus Girgensons. Foto: Penguins, AFP/Scanpix, USA Today/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā nu jau visas komandas pārsniegušas regulārās sezonas ekvatora atzīmi, un no četrām Latvijas hokejistu pārstāvētajām komandām "play-off" zonā ir divas, tiesa, arī Pitsburga īsti nevar teikt, ka sezona rit pilnībā pēc plāna. Kā ierasts, par Latvijas hokejistiem NHL un viņu potenciālo dalību Stenlija kausā gribot negribot sanāk piedomāt arī pavasarī gaidāma pasaules čempionāta dēļ, un šajā materiālā apskatīts tieši tas - kāda ir Latvijas hokejistu pārstāvēto komandu situācija un tendences pēc sezonas pirmās puses?

Tampabejas "Lightning" un Rūdolfs Balcers

Iepriekšējā sezonā "Sharks" galvenais treneris Bobs Bugnērs kādā intervijā izteica cerību, ka Rūdolfam Balceram nākamā sezona būs stabilāka, jo tobrīd Latvijas uzbrucējs bieži tika izsists no ierindas – savainojums, Covid-19, savainojums un savainojums. Bugnērs norādīja, ka Balceram vajag tikai stabilu laiku iespēlēties un tad tā lieta ies no rokas. Diemžēl Balcera gadījumā 22./23. gada sezonu par stabilu nosaukt nevar nekādi.

Balcers sezonu sāka "Panthers" komandā, bet jau pēc mēneša tika atbrīvots. Viņš pievienojās "Lightning", taču teju uzreiz guva nopietnu traumu un tikai pavisam nesen atgriezies spēļu praksē, aizvadot maču AHL. Šosezon Balcers pagaidām piedalījies 17 NHL spēlēs, kurās guvis piecus punktus (3+2) jeb vidēji 0.29 punktus spēlē. Tas ir tikai nedaudz mazāk nekā viņa NHL karjeras vidējais rādītājs (0.36 punkti spēlē), bet sezonas otrajā pusē patiešām svētīga būtu kaut nedaudz ilgstoša stabilitāte spēļu prakses ziņā.

Balcers AHL klubā var palikt vēl līdz 21. janvārim, kamēr NHL maču viņš nav aizvadījis kopš 25. novembra. Protams, neviens nevar garantēt, ka pēc spēļu prakses iegūšanas AHL komandā Balceram uzreiz būs vieta "Lightning" sastāvā, jo komanda šobrīd aizvada teicamu spēļu nogriezni – iepriekšējo desmit spēļu laikā gūtas astoņas uzvaras, turklāt piecas pēc kārtas.

Par spīti tam, ka "Lightning" divu mēnešu laikā kopš Balcera pievienošanās komandai cietusi tikai septiņus zaudējumus, pieticīgais sezonas sākums tomēr vēl neļauj Tampai atrasties pie līgas līderēm. Tampa, kas Stenlija kausa fināla spēlējusi jau trīs reizes pēc kārtas, šobrīd ieņem trešo vietu Atlantijas okeāna divīzijā, kamēr Austrumu konferencē tā ir piektajā vietā, no divīzijas līderes atpaliekot par 15 punktiem. "Lightning" gan aizvadījusi par dažām spēlēm mazāk nekā tuvākās konkurentes un šobrīd ir vienīgā komanda starp Latvijas hokejistu pārstāvētajām, kas droši ieņem vietu izslēgšanas spēļu zonā – konferences devītā vieta tiek apsteigta par deviņiem punktiem.

Kā jau minēts, Tampa tieši janvārī spēlējusi ļoti veiksmīgi, turklāt praktiski iztiek bez savainojumiem. Ierindā ir visi līderi, un konkrēti šobrīd papildus Balceram no ierindas izsists tikai debitants Niks Perbiks, aizsargs, kurš 35 spēlēs guvis 12 punktus, bet arī viņa trauma neesot nopietna. "Lightning" šobrīd spēlē ar augšupejošu līkni un, ņemot vērā tās iepriekšējo gadu sniegumu Stenlija kausā, tiek piesaukta kā titula kandidāte, tiesa, te var arī atzīmēt, ka "Lightning" atlikušo spēļu grafiks ir septītais grūtākais līgā (aprēķinot atlikušo spēļu pretinieku vidējo punktu skaitu).

Izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs – 99%. (šeit un turpmāk - varbūtība noteikta pēc totalizatora "Betsafe" koeficientiem)

Pitsburgas "Penguins" un Teodors Bļugers

Arī Teodoram Bļugeram šosezon nopietni patraucēja savainojums, kas lika pirmo mēnesi izlaist. Viņš savu sezonas pirmo maču aizvadīja tikai novembra vidū, kad Balcers bija paspējis mainīt komandu. Bļugers pēc tam ticis pie stabila spēles laika, taču guvis tikai vienus vārtus 29 spēlēs. Kopā iekrātie septiņi punkti jeb 0.24 vidēji spēlē ir krietni zem viņa karjeras vidējā rādītāja (0.38 punkti vidēji spēlē), punkti nav gūti jau deviņos mačos pēc kārtas, turklāt arī citos statistikas rādītājos viņam šosezon ir novērojami kritumi.

Bļugers līdz šim nevienu savu NHL sezonu nav pabeidzis ar negatīvu lietderības rādītāju (viņam bijuši +7, +2, +10 un +12), kamēr šosezon viņam pagaidām ir -5, kas ir viens no sliktākajiem komandā. Tāpat jāatzīmē, ka Bļugeram jau tagad ir 14 soda minūtes, kas visas līgas mērogā gan nebūt nav kaut kas ievērojams, taču jau šobrīd Bļugeram tas ir vairāk nekā visā iepriekšējā sezonā. Bļugers tiek daudz izmantots mazākumā (vidēji 2:42 minūtes spēlē), kas praktiski veido ceturto daļu no visa viņa spēles laika, tādēļ aplam lielu rezultativitāti no viņa arī nebūtu godīgi prasīt.

Pitsburgas "Penguins" ar Bļugeru sastāvā joprojām nav uzvarējusi nevienā izslēgšanas spēļu sērijā, par ko gan, protams, latviešu uzbrucējs diez ir īpaši vainojams. Joprojām ambiciozā "Penguins" arī šosezon neatstāj iespaidu, ka gatava ilgam skrējienam izslēgšanas spēlēs, turklāt vispirms jau tajās vispār jāiekļūst, un "Penguins" šobrīd balansē uz robežas.

Pitsburga ieņem piekto vietu savā divīzijā un astoto vietu konferencē, kas dotu pēdējo pieejamo vietu izslēgšanas spēlēs. Tikai punkta atstatumā gan ir Ņujorkas "Islanders", bet vēl sešu punktu jeb tikai trīs uzvaru tiesu attālumā ir vēl četras Austrumu konferences komandas. Par vietu Stenlija kausā Pitsburgai vēl būs pamatīgi jāpacīnās.

Pitsburgai nesen bija sešu zaudējumu sērija, no kuras nedaudz palīdzēja atgūties parocīgāks spēļu kalendārs, un "Penguins" guva trīs uzvaras pār Rietumu konferences lejasgala komandām, uzlabojot savu situāciju. Taču no sezonas, kurā pārmaiņas pēc gan Jevgenijs Malkins, gan Sidnijs Krosbijs nav izlaiduši nevienu spēli (iepriekšējā sezona, kurā Krosbijs un Malkins kopā izlaida mazāk par piecām spēlēm, bija pirms pieciem gadiem), "Penguins" noteikti gaidītu kaut ko vairāk nekā balansēšanu uz "play-off" robežas, taču pamatvārtsarga Tristana Džerija savainojums janvāra sākumā tam par labu nenāca. Viņam gan drīz vajadzētu atgriezties laukumā.

Neiekļūšana Stenlija kausā šobrīd nebūtu sensācija, bet vietēja mēroga katastrofa gan – ārpus konferences labāko astotnieka regulārajā sezonā Pitsburga nav palikusi kopš Krosbija debijas sezonas nu jau tālajā 2006. gadā, kad arī pasaules čempionāts notika Rīgā.

Izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs – 71%.

Bufalo "Sabres" un Zemgus Girgensons

Zemgus Girgensons aizvada savu nu jau devīto sezonu Bufalo "Sabres" rindās un turpina gaidīt savu debiju Stenlija kausā, kurā "Sabres" nav spēlējusi kopš 2011. gada. Cik bieži gan netika piesauktas lielas pirmssezonas cerības un ambīcijas, lai tikai pēc tam novērotu, kā Bufalo komandai tomēr seko neveiksmes un zaudējumi. Nav arī tā, ka visus šos gadus "Sabres" būtu palikusi mata tiesu aiz "play-off" zonas – Bufalo ar Girgensonu sastāvā tikai trīsreiz bijusi augstāk par priekšpēdējo vietu divīzijā.

Šobrīd Bufalo ir piektajā vietā savā divīzijā un uztur tīri reālas izredzes pacīnīties par vietu izslēgšanas spēlēs. "Sabres" 43 spēlēs guvusi 45 punktus un atpaliek par sešiem punktiem no Pitsburgas. Uz vietu savas divīzijas trijniekā gan būs grūti cerēt, jo tur atstatums no Tampas ir jau 14 punkti.

Bufalo gan ir vēl neizmantots potenciāls – pagaidām mājas spēlēs gūtas tikai deviņas uzvaras 23 spēlēs, kur noteikti ir vieta uzlabojumam, kamēr viesos "Sabres" ir piektā labākā bilance konferencē (25 punkti 20 spēlēs). Taču īpaši jāizceļ "Sabres" uzbrukuma spēks. Jau tas vien, ka tāds vārdu salikums kā "Sabres uzbrukuma spēks" vispār pastāv, ir atzinības vērts fakts, ņemot vērā, ka "Sabres" ir iepriekšējo desmit sezonu pārliecinoši mazrezultatīvākā komanda NHL (vidēji mačā tikai 2.40 vārti), taču šosezon pārsniegtas visas cerības. Bufalo paspējusi gūt 163 vārtus 43 spēlēs (vidēji 3.79), kas to padara par otru rezultatīvāko komandu līgā tikai aiz Bostonas "Bruins". "Sabres" gan arī ielaiž daudz vārtu, taču kopējā vārtu statistika tāpat ir +13 (14. labākā līgā).

Ņemot vērā "Sabres" rezultativitāti, loģiski būtu bijis sagaidīt lielāku punktu ražu arī no Girgensona, kura rēķinā pagaidām ir desmit punkti (4+6) 41 spēlē. Girgensons pagaidām izlaidis tikai divas "Sabres" spēles, izvairoties no nopietnākiem savainojumiem. Viņa statistika turklāt krietni labāk izskatījās janvāra sākumā, bet tagad bijušas septiņas spēles pēc kārtas bez punktiem, un šobrīd Zemgum vidēji spēlē ir 0.24 punkti.

"Sabres" cīņā par (beidzot) atgriešanos izslēgšanas spēlēs ir jāatzīmē tās atlikušā sezonas grafika smagums – aprēķinot atlikušo pretinieku vidējo punktu skaitu, Bufalo būs ceturtais grūtākais kalendārs līgā.

Izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs – 19%.

Kolumbusas "Blue Jackets" un Elvis Merzļikins

Par Kolumbusas iespējām tikt Stenlija kausā daudz apspriežamā nav – komanda ieņem pēdējo vietu līgā un no Austrumu konferences priekšpēdējās vietas atpaliek par 13 punktiem. Kolumbusai ir drausmīga vārtu statistika (111:172), un statistikas tendences liecina, ka "Blue Jackets" ir uzņēmusi kursu uz sliktāko sezonu kluba vēsturē – pagaidām šis "gods" pieder 2001./02. gada sezonai, kas tika pabeigta ar 57 punktiem un vārtu statistiku 165:255.

Ja komanda 44 spēlēs cietusi 29 zaudējumus pamatlaikā, tad skaidrs, ka tās vārtsargu līnijā labu statistiku meklēt velti, un neko iespaidīgu šosezon nevar saskatīt nevienā no Kolumbusas trim vārtsargiem, kuri visi aizvadījuši vismaz 13 spēles. Taču īpaši neveicies ir mūsu Elvim Merzļikinam, kuram šobrīd ir statistika, kas principā visu izsaka pati par sevi – vidēji spēlē ielaisti 4.44 vārti un atvairīti 86.9% metienu. Tie abi ir pārliecinoši vājākie rādītāji viņa NHL karjerā, kas, protams, attiecīgi korelē ar "Blue Jackets" aizsardzības varējumu.

Merzļikinam uzņemt labu spēļu ritmu šosezon traucējušas arī slimības un traumas, un sezonas atlikušajā daļā būtu svarīgi atstāt neveiksmes pagātnē, jau domājot par noskaņošanos nākamajai sezonai un pasaules čempionātam Rīgā. Lai Kolumbusai PČ laikā vēl nebūtu beigusies sezona, jānotiek patiešām brīnumam. Pirms gada tikšanai "play-off" Austrumos bija nepieciešami 100 punkti. Lai sasniegtu šo robežu, Kolumbusai jāuzvar 36 no atlikušajām 38 spēlēm...

Šeit gan Merzļikinam labā ziņa ir tā, ka viņam ar Kolumbusu ir ilgtermiņa līgums uz vēl četrām sezonām, kamēr viņa partnerim Jonasam Korpisalo vasarā jau būs brīvā aģenta statuss, un viņa statistika šosezon ir tikai nedaudz labāka un uz visas līgas fona tāpat ļoti pieticīga.

Izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs – 1%.

NHL kopvērtējums

CentrālāSPKlusā ok.SPMetropolitēnaSPAtlantijas ok.SP
Jets4559Golden Knights4558Hurricanes4462Bruins4474
Stars4659Kraken4456Devils4461Maple Leafs4561
Wild4354Kings4656Rangers4557Lightning4359
Avalanche4349Oilers4653Capitals4754Panthers4647
Predators4448Flames4651Penguins4451Sabres4345
Blues4547Canucks4439Islanders4650Red Wings4344
Coyotes4433Sharks4637Flyers4545Senators4443
Blackhawks4228Ducks4529Blue Jackets4428Canadiens4541

Pasvītrotas komandas, kas šobrīd ir "play-off" zonā

Izmantotie resursi:
Official Site of the National Hockey League |...

  -2 [+] [-]

, 2023-01-19 13:07, pirms gada
Kolumbusa un Bufalo uz pirmo piku, Tampa uz titulu, pingvīni hz ar ko nodarbojas, ne šis ne tas

     [+] [-]

, 2023-01-19 13:12, pirms gada
Pēc teksta sanāk, ka jau pēc 3 spēlēm Kolumbusa būs zaudējusi cerības kvalificēties PO. Visai drīz zēni žaketēs varēs neklārēt, ka sezonas mērķis ir tikt PO, un kuru katru brīdi atradīsim izeju. Pitsburgas ĞM laikam kļūdījies, saglabājot vecos kluba krabjus (Sidu neskaitot), jo izskatās, ka viņi zelta oliņas nedēs.

     [+] [-]

, 2023-01-19 13:18, pirms gada
Grūtākais uzdevums ir Buffalo operāciju cilvēkiem atrast to shēmu, kas sāks dot augļus punktu izteiksmē, jo uzbrukums ir ļoti jaudīgs, bet savi vārti pliki. Maiņu periodā vēl ir iespēja kaut ko sashēmot. Rakstā nav minēts, kāpēc Balcers drīkst fārmā spēlēt tikai līdz 21. datumam? Kas notiks ar viņu tālāk? Sildīs beņķi tribīnēs, jo šobrīd vietu sastāvā tā īsti neredzu?

  -2 [+] [-]

, 2023-01-19 13:34, pirms gada
guntis86 rakstīja: Pēc teksta sanāk, ka jau pēc 3 spēlēm Kolumbusa būs zaudējusi cerības kvalificēties PO. Visai drīz zēni žaketēs varēs neklārēt, ka sezonas mērķis ir tikt PO, un kuru katru brīdi atradīsim izeju. Pitsburgas ĞM laikam kļūdījies, saglabājot vecos kluba krabjus (Sidu neskaitot), jo izskatās, ka viņi zelta oliņas nedēs.
Ja par teoriju, tad Kolumbusai vēl ir atlikušas 38 regulārās sezonas spēles - visās uzvarot, tas dotu 76 punktus => pieliekot klāt esošos 28, tas jau būtu 104 punkti (kas ir krietni vairāk kā līdervienībai, Bruins šobrīd).
Ja par praksi, tad esošo 23 punktu deficītu līdz play-off zonai nespētu sadeldēt pat Bruins ar šobrīd esošo punktu vākšanas dinamiku.

  -1 [+] [-]

, 2023-01-19 13:40, pirms gada
Man lielākā intriga ir, kurš būs latviešu rezultatīvākais spēlētājs NHL šosezon - Zemgus vai Tedijs? Iepriekšējās 3 sezonās tas bija Tedijs, kurš šogad?

  +1 [+] [-]

, 2023-01-19 14:03, pirms gada
Abrags rakstīja: Man lielākā intriga ir, kurš būs latviešu rezultatīvākais spēlētājs NHL šosezon - Zemgus vai Tedijs? Iepriekšējās 3 sezonās tas bija Tedijs, kurš šogad?
vēl viena intriga ir vai izdosies sakrāt vairāk punktus nekā hokeja lielvalsts Nīderlandes hokejistiem. ja Balcers nesāks regulāri spēlēt, būs Elvim jāsāk mest iekšā un dot piespēles

     [+] [-]

, 2023-01-19 14:29, pirms gada
Šeit gan Merzļikinam labā ziņa ir tā, ka viņam ar Kolumbusu ir ilgtermiņa līgums uz vēl četrām sezonām, kamēr viņa partnerim Jonasam Korpisalo vasarā jau būs brīvā aģenta statuss, un viņa statistika šosezon ir tikai nedaudz labāka un uz visas līgas fona tāpat ļoti pieticīga.


3.28 vārti vidēji spēlē un 90,8 % atvairīto metienu ir nevis "tikai nedaudz labāka", bet krietni labāka stastistika nekā 4,44 vidēji spēlē un 86,9 % atvairīto metienu. Un līdz ar to viņa 4 gadu, ja pareizi atceros, 11. lielākais līgums starp vārtsargiem nav nemaz tik laba ziņa, jo tas var arī tikt izpirkts.

     [+] [-]

, 2023-01-19 15:02, pirms gada
Un tagad intresē kas ar AHL džekiem un izredzēm uz izlasi

     [+] [-]

, 2023-01-19 22:08, pirms gada
lai sēž ahl fārmos un trennejas . neviens nebūs uz čempi Rīgā