Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Dukuri, Ķibermanis un Tērauda Īglsā sāks Pasaules kausa sezonu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Dukuri, Ķibermanis un Tērauda Īglsā sāks Pasaules kausa sezonu
Martins Dukurs gatavs jaunam startam. Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Piektdien 11:00 ar vīru skeletona sacensībām Īglsas trasē Austrijā tiks dots starts jaunajai Pasaules kausa izcīņas sezonai skeletonā un bobslejā. Uz starta redzēsim gan brāļus Dukurus, gan Endiju Tēraudu skeletona sacensībās, gan Oskaru Ķibermani pie stūres bobsleja kamanās. Sacensības tiešraidē translēs LTV7.

Latvijas sportistu starti šonedēļ Īglsā

DatumsLaiks (LV)Sacensības
19.11.11:00Skeletons (vīrieši)
19.11.15:30Skeletons (sievietes)
20.11.14:30Bobsleja divnieki
21.11.14:30Bobsleja četrinieki

Skeletons

# 2021./22. gada Pasaules kausa izcīņas sezonā tiks aizvadīti astoņi posmi. Sezona sāksies 19. novembrī Īglsā, bet noslēgsies 14. janvārī ar pēdējo posmu Sanktmoricā, kas vienlaikus būs arī Eiropas čempionāts.

# Galvenais sezonas notikums gan gaidāms februāra vidū, kad risināsies cīņas par Pekinas olimpisko spēļu medaļām. Līdz ar to šogad netiks aizvadīts pasaules čempionāts.

# Arī pirmajā sezonas posmā, kas sāksies jau rīt, vīru sacensībās Pasaules kausā uz starta redzēsim pieredzējušos Martinu un Tomasu Dukurus, savukārt Endija Tērauda cīnīsies dāmu konkurencē.

37 gadus vecais Martins Dukurs pērn triumfēja Pasaules kausa kopvērtējumā desmito reizi karjerā, uzvarot četros no astoņiem posmiem. Kopvērtējumā aiz sevis siguldietis atstāja vācieti Aleksandru Gasneru, savukārt trešo vietu ieņēma Tomass Dukurs, kurš uz goda pjedestāla kāpa vienreiz, izcīnot otro vietu mājas trasē Siguldā.

Jaunākais no brāļiem pievienoja savam medaļu krājumam arī sudrabu Eiropas čempionātā Vinterbergā, tomēr pagalam neveiksmīgs starts Martinam izvērtās pasaules meistarsacīkstēs Altenbergā, samierinoties ar 16. pozīciju. Ārpus cīņas par augstākajām vietām nācās palikt arī trīs gadus vecākajam brālim, uzrādot septīto labāko laiku.

"Darbu paveicām tādā līmenī kā plānots. Pagājušogad visu sezonu mocījos ar traumu. Pavasarī izdevās veiksmīgi no tās atveseļoties, par ko paldies dakteriem," par aizvadīto gatavošanās posmu izteicās Martins. Skaidrs, ka pieredzējušajiem skeletonistiem sportiskās un tehniskās formas virsotni svarīgākais ir sasniegt olimpiskajās spēlēs Pekinā, un arī Tomass neslēpa, ka Pasaules kausa posmi ir tikai gatavošanās ceļā uz lielo mērķi: "Mana motivācija šobrīd ir Pekinas olimpiskās spēles."

Līdz PK sezonas beigām tiks krāti IBSF [Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija] reitinga punkti, ņemot vērā arī Eiropas kausa, Starpkontinentālā un Ziemeļamerikas kausa sacensības, nosakot 25 olimpisko spēļu dalībniekus gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē.

Pērn aizvadījusi savu pirmo pilnvērtīgko Pasaules kausa sezonu, izcīnīt olimpisko ceļazīmi mēģinās Endija Tērauda. 24 gadus vecā skeletoniste pirms gada spilgti debitēja Pasaules kausā, izcīnot bronzas medaļu mājas trasē Siguldā, taču turpinājumā labāko desmitnieku vairs neizdevās sasniegt. Sezonas kopvērtējumā Tērauda ieņēma 14. vietu.

Īglsas trase, kur gaidāmi pirmie divi jaunās sezonas posmi, Martinam Dukuram ierasti bijusi ļoti veiksmīga - Austrijā Martins nav ticis pārspēts jau kopš 2009./10. gada sezonas. Īsā trase, kur vēl lielāka nozīme ir starta ieskrējienam, nav tik parocīga Tomasam, kurš Īglsā uz pjedestāla nav kāpis kopš 2014. gada, savukārt Endijai Tēraudai pērn Īglsā labākais rezultāts bija 11. vieta.

Oktobra beigās latviešu sportisti piedalījās arī sacensībās olimpisko spēļu trasē Jancinā. Ātrākais no brāļiem izrādījās Tomass, ieņemot sesto vietu, par divām apsteidzot Martinu, savukārt Tēraudai dāmu konkurencē devītais labākais rezultāts. Uzvaras svinēja vācieši - Aleksandrs Gasners un Tīna Hermane.

Rīt kā pirmie uz starta dosies vīrieši, pirmo braucienu sākot 11:00 pēc Latvijas laika - Tomasam 11. starta numurs, bet Martinam - 13. Sieviešu sacensībās pulksten 15:30 kā noslēdzošā 25. skeletoniste savu braucienu veiks Tērauda.

PK 2021./22 sezonas kalendārs, skeletons

DatumsTrase
19.11.Īglsa (Austrija)
26.11.Īglsa (Austrija)
03.12.Altenberga (Vācija)
10.12.Vinterberga (Vācija)
17.12.Altenberga (Vācija)
31.12.Sigulda (Latvija)
07.01.Vinterberga (Vācija)
14.01.EČ Sanktmorica (Šveice)
10.-12.02.OS - Pekina (Ķīna)

Bobslejs

# Šosezon gaidāmi astoņi posmi gan divniekos, gan četriniekos. Jaunā gada sākumā Siguldas trasē gan gaidāmi divi posmi divniekos, bet smagās artilērijas iztrūkums tiks kompensēts ar divām četrinieku sacensībām decembrī Vinterbergā.

# Gluži kā skeletonā, arī bobslejā pasaules čempionāts šogad nenotiks. Eiropas čempionāts risināsies pēdējā posmā Sanktmoricā, bet olimpiskās spēles - no 14. līdz 20. februārim [divnieki sāks 14.02., četrinieki - 19.02.].

# Pirmajā posmā Latviju pārstāvēs tikai Oskara Ķibermaņa ekipāža, savukārt nākamajā PK posmā pēc nedēļas paredzēts starts arī Dāvim Kaufmanim ar savu stūmēju brigādi. Gan Kaufmaņa, gan Emīla Cipuļa pilotētās ekipāžas Norvēģijā jau aizvadījušas arī pirmos Eiropas kausa posmus.

Karjeru noslēdzot olimpiskajam čempionam Oskaram Melbārdim, par pieredzējušāko Latvijas bobsleja izlases pilotu kļuvis tās līderis Oskars Ķibermanis. Rencēnietim konkurenci sastādīs Dāvis Kaufmanis un Emīls Cipulis. Jāatzīmē, ka šovasar par karjeras beigām paziņoja arī Ralfs Bērziņš.

Latvijas bobslejistu galvenais treneris Sandis Prūsis pirms sezonas atklāja, ka minimālais uzdevums būtu Pekinas spēlēm kvalificēties ar vismaz divām divnieku un četrinieku ekipāžām: "Nav motivācija uz olimpiskajām spēlēm aizbraukt ar pēc iespējas vairāk ekipāžām. Mērķis ir aizbraukt ar labāko tā brīža sastāvu. Minimālais uzdevums - vismaz divi divnieki un divi četrinieki, bet ceru, ka pacīnīsimies par trešo divnieku."

Pagājušosezon tika aizvadīti veseli 12 posmi divniekiem, savukārt četriniekiem - tikai četri, no kuriem Ķibermanis piedalījās vienā, Īglsā ierindojoties piektajā pozīcijā. Savukārt divniekos Oskars izlaida tikai divus posmus, sešos kāpa uz goda pjedestāla, kas kopvērtējumā deva vietu uzreiz aiz labāko trijnieka. Pasaules čempionātā Altenbergā Ķibermanim sestā vieta divniekos, bet ceturtais labākais rezultāts četriniekos. Arī šosezon Ķibermaņa stūmēji būs Matīss Miknis, Dāvis Spriņģis un Krists Lindenblats.

"Pavasarī, vasarā un arī tagad ieguldīts liels darbs. Ceru, ka esam uz pareizā ceļa. Galvenais, lai visiem ir veselība. Turpināsim gatavoties galvenajiem uzdevumiem, kas ir olimpiskās spēles," pirms sezonas izteicās 28 gadus vecais pilots. Pērn Īglsā notikušajos piecos divnieku posmos kopā ar Matīsu Mikni Oskars izcīnīja trīs otrās un divas trešās vietas, bet četriniekos ar Mikni, Dāvi Spriņģi un Kristu Lindenblatu ieņēma piekto pozīciju.

Gatavojoties Pasaules kausa sezonas atklāšanai, latviešu bobslejistiem nācās saskarties ar pamatīgām loģistikas problēmām, no kā cieta arī tobrīd Eiropas kausā startējošās Kaufmaņa un Cipuļa ekipāžas. Atceļā no Ķīnas, kur tika aizvadītas sacensības olimpiskajā trasē, latviešu kamanas aizkavējās Vācijas muitā. Vakar gan ziņots, ka kamanas atkal nonākušas mūsējo rīcībā, un Ķibermanis paguvis aizvadīt arī oficiālos treniņbraucienus.

Minētajās sacensībās olimpiskajā trasē startēja visi trīs Latvijas piloti. Ķibermaņa/Mikņa ekipāža pa braucieniem uzrādot 11. un 2. ātrāko laiku, kopsummā finišēja septītajā pozīcjā, Dāvis Kaufmanis ar stūmēju Edgaru Nemmi finišēja 15. (braucieni - 17. un 8. laiks), savukārt Emīlam Cipulim/Ivo Kleinbergam 24. rezultāts (18. un 24. laiks). Četriniekos Ķibermanis ar ierasto stūmēju brigādi izcīnīja trešo vietu, savukārt Kaufmaņa ekipāža ar Kleinbergu, Nemmi un Lauri Kaufmani ierindojās augstajā septītajā pozīcijā. Ātrākais abās disciplīnais bija neviens cits kā dominējošais vācietis Frančesko Frīdrihs.

Pasaules kausa sezonu bobslejisti sāks sestdien pulksten 14:30, kad pirmo braucienu aizvadīs divnieki. Četrinieku starts gaidāms tajā pašā laikā svētdien.

PK 2021./22. sezonas kalendārs, bobslejs

Divnieki

DatumsTrase
20.11.Īglsa (Austrija)
27.11.Īglsa (Austrija)
4.12.Altenberga (Vācija)
18.12.Altenberga (Vācija)
01.01.Sigulda (Latvija)
02.01.Sigulda (Latvija)
08.01.Vinterberga (Vācija)
15.01.EČ Sanktmorica (Šveice)
14.-15.02.OS Pekina (Ķīna)

Četrinieki

DatumsTrase
21.11.Īglsa (Austrija)
28.11.Īglsa (Austrija)
5.12.Altenberga (Vācija)
11.12.Vinterberga (Vācija)
12.12.Vinterberga (Vācija)
19.12.Altenberga (Vācija)
09.01.Vinterberga (Vācija)
16.01.EČ Sanktmorica (Šveice)

Izmantotie resursi:
https://www.ibsf.org/en/
https://www.bobslejs.lv/

  -4 [+] [-]

, 2021-11-18 17:19, pirms 2 gadiem
Sākas...
bet tikai 2 mēnešus tas prieks ilgs
Stulbums,ka pēc tiem februāra pseido mačiem vairs nav saču

  +1 [+] [-]

, 2021-11-18 18:41, pirms 2 gadiem
Ļoti daudz jautājumu, un uz dažiem daļējas atbildes varēs gūt pēc rītdienas mačiem. Ja skatās uz treniņu rezultātiem, tad Dukuriem nav izredžu uz trijnieku. Ja skatās uz Martina sekmēm iepriekš šajā trasē, tad cerības tomēr ir. Tēraudai, šķiet, būs jācīnās par tikšanu pie otra brauciena, lai gan atsevišķi treniņbraucieni vieš lielāku optimismu. Un vēl intriga - ko iespēs ķīnieši. Viņu otrais sastāvs Eiropas kausos spridzina.

Bobslejā bilde it kā skaidrāka. Domāju, ka Ķibermanis kā allaž pretendēs uz godalgām.

  +1 [+] [-]

, 2021-11-18 20:12, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Ļoti daudz jautājumu, un uz dažiem daļējas atbildes varēs gūt pēc rītdienas mačiem. Ja skatās uz treniņu rezultātiem, tad Dukuriem nav izredžu uz trijnieku. Ja skatās uz Martina sekmēm iepriekš šajā trasē, tad cerības tomēr ir. Tēraudai, šķiet, būs jācīnās par tikšanu pie otra brauciena, lai gan atsevišķi treniņbraucieni vieš lielāku optimismu. Un vēl intriga - ko iespēs ķīnieši. Viņu otrais sastāvs Eiropas kausos spridzina.

Bobslejā bilde it kā skaidrāka. Domāju, ka Ķibermanis kā allaž pretendēs uz godalgām.
Tad jau manīs, kā rīt ies. Treniņu braucieni ir treniņu braucieni.
Bija tak intervija ar Dukuriem, ka Tomasam līdzi ir divi skeletoni, testēs un izlems ar ko braukt tālāk. Martins varētu iekļūt top3, esam reāli😉
Gaidam rītdienas mačus😎

     [+] [-]

, 2021-11-19 11:50, pirms 2 gadiem
Jāskatās kādas būs tendences.Divi okstiņi jau ir sākuši vērot