Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Bijušais čempions Vords: "Boksā ir pārāk daudz čempiona jostu, sistēma jāmaina"

Rolands Eliņš

Bijušais čempions Vords: "Boksā ir pārāk daudz čempiona jostu, sistēma jāmaina"
Andrē Vords cīņā pret Sergeju Kovaļovu. Foto: AP/Scanpix

Piecu pasaules čempiona titulu ieguvējs Andrē Vords šovasar tiks iekļauts boksa slavas zālē. Intervijā viņš pauda savu nostāju par pasaules čempiona jostu daudzumu un vadošo organizāciju prasītajām komisijas maksām par titulcīņām, aicinot mainīt boksa sistēmu.

Andrē Vords savu boksera karjeru pabeidza ar perfektu bilanci 32-0 un kā piecu pasaules čempiona jostu īpašnieks divās svara kategorijās. Boksa tuvumā viņš palika un šobrīd strādā kā ESPN TV personība, šajā pozīcijā neizvairoties no tiešākiem vārdiem, kurus šoreiz intervijā ar Keitu Abdo vērsa pret boksa vadošajām organizācijām.

"Man tās nepatīk," teica Vords par boksa vadošajām organizācijām WBO, WBC, WBA un IBF. "Varbūt es nesaprotu smalkākas nianses. Taču man tiešām vajadzīgs, lai kāds man izskaidrotu, ko šīs organizācijas īsti dara. Kā viņi pamato to, ka viņiem pienākas noteikts procents no tava honorāra? Trīs procenti, ja gribam būt precīzi. Un tas vēl nav viss, jo tā ir komisijas maksa par katru jostu – ja ir titulcīņa ar vairākām jostām, tad sanāk vēl vairāk."

"Kāds teiks, ka viņi uzrauga cīņas norisi un sūta savus pārstāvjus," turpināja Vords. "Taču cīņas rīkotajiem jau ir savas komisijas, kas visu uzrauga. Piemēram, ja notiek cīņa par WBO jostu, pie ringa būs oficiāla persona ar WBO uzšuvi uz uzvalka. Visu cieņu, bet mums tas nav vajadzīgs. Ja tas man izmaksā trīs procentus no mana honorāra, es bez šīs oficiālās personas klātbūtnes varu iztikt. Mums, rīkojot cīņu, jau ir vesela komisija, tas arī ir viņu darbs – uzraudzīt cīņas norisi."

2004. gada olimpiskais čempions Vords atsaucās uz neseno visu titulu apvienošanas cīņu starp Džermelu Čarlo un Braienu Kastano, kurā galdā tika likti visu četru vadošo organizāciju tituli. Kastano komisijas maksa sanāca 12% no sava apmēram pusmiljonu dolāru lielā honorāra, kamēr Čarlo sanāca "tikai" 11% no miljonu vērtā honorāra.

"Domāju, ka sistēma jābūvē no jauna, jāizjauc paši pamati," teica Vords par profesionālo boksu. "Es pašreizējai situācijai nepiekrītu. Domāju, ka jābūt mazāk čempiona jostām. Man pašam visnozīmīgākā bija "The Ring" josta jeb lineālā čempiona tituls. Nesaprotu, kāpēc tas netiek universāli uzskatīts par nozīmīgāko titulu boksā."

"Interesanti, ka bērnībā un jaunībā visi vēlas čempiona jostu, proti, iegūt to fiziski savā īpašumā," sacīja Vords. "Taču tā nav īsta. Tie nav īsti dimanti, un tas nav īsts zelts. Dažreiz viņi uztaisa lielu preses konferenci, kurā pasniedz čempiona jostu, bet dažreiz vienkārši atsūta ar karjeru, ietītu papīrā. Manas jostas šobrīd vienkārši stāv manā darbistabā, krāj putekļus. Dažreiz izvelku tās ārā TV dēļ, bet ikdienā tas vienkārši stāv skapī. Es nemaz negribu rēķināt, cik daudz par tām esmu samaksājis komisijas naudās."

Vords apsolīja atvainoties par saviem vārdiem, ja kāds viņam varēs sniegt argumentus par labu četru boksa organizāciju darbībām un prasīto samaksu un pamatot, ka tas ir nepieciešama profesionālā boksa sastāvdaļa.

Izmantotie resursi:
https://www.boxingscene.com/andre-w...

  -2 [+] [-]

, 2022-05-18 19:34, pirms 2 gadiem
Uz ātro gribas piekrist, bet te būtu jāredz kāda laba vēsturiska analīze - kā tas viss ir izveidojies. Boksā pārāk bieži cīņas aizvadīt nevar un nav jau slikti, ka pro-sportā ir dažādi turnīri (kā analoģija), kur katrs izvēlas sev atbilstošāko un prestižāko. Mulsina, ka katrai organizācijai gibas tronēt pasaules čempionu. Vēl šonedēļ sanāca runāt ar vienu treneri, kurš pro-boksam negrib tuvumā būt, koncentrējas tikai uz Olimpiskajām disciplīnām.

     [+] [-]

, 2022-05-19 07:02, pirms 2 gadiem
Vai arī gluži pretēji - cik bokseru, tik jostas, un tik čempionu!

Tas būtu ļoti toleranti, neviena boksera psihe neciestu dēļ tā, kā viņam nav jostas, pasaulē kļūtu labāka!

Jostas varētu būt ļoti dažādas, katram dzīves gabījumam - lielas un maziņas, baltas un melnas, varavīkšņainas, ar uzrakstu "Es 3 reizes esmu mainījis dzimumu, un šobrīd esmu Sieviete", u.t.t., u. tml.

     [+] [-]

, 2022-05-22 11:39, pirms 2 gadiem
Agrāk jau bija tikai viens tituls kategorijā. Piem. Muhameds ali cīnījās par World heavyweight title. Rezultātā pie šādas cīņas tiek reti un maz bokseru. Jo normāli čempions titulu aizstāv 2x gadā. Bet ja ir 4 prestižas federācijas, vismaz notiek plašāka atlase un arī līdzjutējiem interesantāk, var biežāk cīņas pavērot.