Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Siguldas kauss orientēšanās augusta tveicē pulcē vairāk kā 600 dalībnieku

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Siguldas kauss orientēšanās augusta tveicē pulcē vairāk kā 600 dalībnieku
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Nītaurē jau desmito reizi norisinājās orientēšanās kluba "Siguldas Takas" rīkotās sacensības "Siguldas Kauss", kas bija reizē arī sezonas 17. un 18. Latvijas kausa posms, un abas sacensību dienas elites grupās bija Pasaules ranga (WRE) zīmē. Vidējā distancē uzvaras laurus plūca Sandra Grosberga (CPSS) un Rūdolfs Zērnis (Saldus OK), bet garajā distancē Elza Ķuze (Alnis OK) un Ilgvars Caune (Azimuts OK-Sm BJSS).

Nītaures puse vairāk saistās ar samērā līdzeniem apvidiem, taču šoreiz organizatori bija piemeklējuši kalnainu un izaicinošu apvidu pie Asaru ezera. Apvidus bija Līgatnes upes augšteces abi krasti, pārsvarā priežu un egļu meži, kur detalizēts reljefs mijās ar gravām un purviem.

Gan dāmu, gan vīru elites grupās pirmajā sacensību dienā bez pārsteigumiem pārliecinošas uzvaras izcīnīja abi vadošie Latvijas orientieristi S. Grosberga un R. Zērnis, kuri garajā distancē nestartēja un neiesaistījas cīņā par uzvaru kopvērtējumā. Dāmu elitē pirmajā dienā otrā un trešā vieta attiecīgi E. Ķuzei un Kristīnei Kokinai (Meridiāns OK), bet vīru konkurencē Matīsam Saulītem (Turun Metsankavijat) un Fricim Spektoram (Auseklis IK).

Otrajā dienā garajā distancē E. Ķuze finišēja ar gandrīz trīs minūšu pārsvaru pār otrās vietas ieguvēju Signi Sirmo (Alnis OK), kamēr vēl viena trešā vieta K. Kokinai. Kopvētējumā uzvara E. Ķuzei ar gandrīz sešu minūšu pārsvaru pār K. Kokinu, bet trešā vieta lietuvietei Tatsianai Voverienei (Devyni OSK), kura abās dienās finišēja 5. vietā.

"Pēc Eiropas čempionāta bija jūtams sagurums. Šobrīd esmu labā fiziskajā formā un uz Siguldas kausu braucu ar mērķi izskriet tehniski tīras distances, nespiežot uz skriešanas ātrumu. Šo mērķi kopumā izdevās īstenot. Gan vidējā, gan garajā distancē pieļāvu pāris kļūdas, tomēr kopumā esmu gandarīta par skrējieniem un rezultātu. Paldies organizatoriem, distances bija izaicinošas un es izbaudīju sacensības," komentē E. Ķuze.

Garo distance starp vīriem visātrāk veica smiltenietis I. Caune, par nepilnu minūti apsteidzot F. Spektoru, bet trešo labāko laiku uzrādīja Atis Rešķis (Saldus OK). Kopvērtējumā F. Spektoram uzvara ar septiņu minūšu pārsvaru pār M. Saulīti, kurš garajā distancē finišēja 5. vietā, bet kopvērtējuma bronza Aināram Drozdam (Meridiāns OK), kurš abās dienās uzrādīja attiecīgi piekto un sesto labāko laiku.

"Siguldas Kauss šogad bija manas “atgriešanās sacensības” Latvijas mežos. Nebiju skrējis sacensības Latvijā vairākus gadus, jo kādu laiku dzīvoju Somijā, tādēļ šīs sacensības gaidīju vairāk kā parasti. Pirmajā dienā neizdevās īsti nostartēt kā vēlējos, jo pieļāvu vairāk kā 3 minūtes kļūdās, tādēļ garajā distancē startēju nedaudz piesardzīgāk un vairāk pievērsos orientēšanās daļai. Kopumā izdevās veikt pietiekami stabilus skrējienus, lai nodrošinātu uzvaru kopvērtējumā," tā F. Spektors.

Organizatoru komandas komentāri:
"Šī bija jau 10tā, jubilejas reize, kad organizējām Siguldas kauss. Kā jau katru gadu ļoti rūpīgi piegājām atbilstoša apvidus atrašanai, testēšanai un izvēlei. Pēc kā notika milzīgs darbs ISOM2017-2 standartiem atbilstošas kartes sagatavoša, ko veica Gunārs Dukšte un Jānis Eņģelītis. Gunārs mums darbojās no Līgatnes upes uz ziemeļiem, bet Jānis Eņģelītis zīmēja visu, kas bija uz dienvidiem no Līgatnes upes. Organizatori rūpīgi sekoja līdzi darbu progresam, un sadarbībā ar inspektoru Jāni Lazdānu kontrolēja kartogrāfijas kvalitāti. Tas tika darīts pašu kartogrāfu rokām izmantojot tehniskos līdzekļus (OCAD Legibility check - kartes lasāmības tests), gan dabā Inspektoriem un organizatoriem pārstaigājot apvidu un dodot autoriem ieteikumus uzlabojumiem un precizējumiem. Cerams, ka rezultāts bija dalībniekiem tīkams. Karte - tas ir precīzs, bet tomēr autora interpretējums par to, kā viņš redz dabu. Mākslas darbs, kuram piemēro konkrētus noteikumus (karšu specifikācijas), un tikai autora spēja salāgot savu interpretāciju ievērojot noteikumus dod labu rezultātu."

"Par apvidu varam teikt, ka tas bija tiešām unikāls tajā ziņā, ka izdevās atrast 1.dienai atbilstošu vidējās distances apvidu, bet 2.dienai atstājām saldo ēdienu - Līgatnes upes ieleju un morēnas (ledāja) atstātās pēdas veidojot izcilo reljefu abpus upei. Patiesi priecājamies, ka meža saimnieks - Latvijas Valsts Meži rūpējas par šo apvidu un veido to patīkamu gan rekreācijai (Līgatnes Dabas taka), gan kārtīgi apsaimnieko izcirtumus un jaunaudzes. Bet biotopiem bagāto Līgatnes upes ieleju pataupa no samnieciskās darbības. Apsolam, ka jau nākamajā sezonā organizēsim Siguldas Kompass seriāla kārtas šajā kartē. Šogad kā IOF padomdevējs (IOF advisor) tika piesaistīts Sikstens Silds - ļoti pieredzējis inspektors un starptautisku sacensību padomdevējs. Viņa palīdzība, padoms un bieži arī praktiska iesaistīšanās KP kontrolē un distanču plānošanā deva labu skatu no malas un palīdzēja uzlabot kvalitāti distancēm un kartei, kā arī visai sacensību norisei."

Organizatori bija ļoti norūpējušies par sacensību centru, jo visā plašajā kartētajā apvidū praktiski nebija pļavas, kur varētu veidot arēnu, tāpēc tika pieņemts lēmums to veidot LVM ceļu krustojumā. Organizatori tomēr cer, ka interesantais apvidus spēja kompensēt to, ka arēna nebija pļavā, kā parasti pieņemts.

Distances plānoja divi meistari - Vidējo distanci plānoja Aigars Leiboms, kas pamatoti tiek uzskatīts par pieredzējušāko un šobrīd kvalitatīvāko distanču plānotāju Latvijā. Savukārt Garo distanci plānoja Gunārs Dukšte. Tā kā mežs ir pilns dzīvnieku un sēņotāju, tad organizatori dabūja pacīnīties ar to, lai KP marķējums, kas dažos punktos zuda vai tika sabojāts, tomēr netraucētu pareizi izvietot KP sacensību dienā.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums