Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Pikāns: ''Ledus hallēm bez atbalsta no malas būs grūti izdzīvot līdz pavasarim"

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Pikāns: ''Ledus hallēm bez atbalsta no malas būs grūti izdzīvot līdz pavasarim"
Andis Pikāns. Foto: Kurbadshalle.lv

LETA. Ledus hallēm šobrīd galvenais uzdevums ir izdzīvot līdz pavasarim, cerībā, ka tad normalizēsies energoresursu cenas, taču bez atbalsta no malas to būs ļoti grūti izdarīt, intervijā aģentūrai LETA atzina automašīnu transportēšanas un loģistikas uzņēmuma "Kurbads un Ko" valdes priekšsēdētājs Andis Pikāns, kura vadītajā uzņēmumu grupā ietilpst arī "Kurbada" ledus halles apsaimniekotājs SIA "Rumbulas sporta centrs".

Viņš sacīja, ka 70% no "Kurbada" ledus halles izdevumiem veido tieši elektroenerģija, kas darbina kompresorus, kuri ražo aukstumu, ventilācijas sistēmas un daudzas citas lietas. Ja iepriekš, lai nodrošinātu ledus laukuma uzturēšanu, maksājumi par elektroenerģiju mēnesī veidoja vidēji 6000 eiro līdz 10 000 eiro atkarībā no laika apstākļiem, tad tagad tie ir jau 30 000-40 000 eiro.

"Iepriekš mēs cīnījāmies par to, lai halle būtu pašpietiekama un strādātu bez zaudējumiem, jo hallei galvenā ir sociālā funkcija, un tas ir veids, kā mēs kā uzņēmums esam izlēmuši dalīties ar sabiedrību, atbalstot sporta skolu, 150 jauniešu visās vecuma grupās iespējas nodarboties ar sportu un būt aktīviem. Šobrīd šis svaru kauss ir par smagu. Naudas daudzums, kas mums pašlaik ir jāņem ārā no mūsu transporta uzņēmuma, lai ieliktu iekšā šajā sociālajā uzņēmumā, ir kļuvis par lielu. Ir skaidrs, ka ilgtermiņā mēs to nevarēsim atļauties," atzina Pikāns.

Viņš uzsvēra, ka ledus sporta veidi ar šādām izmaksām par enerģiju, visdrīzāk, vienkārši izmirs, jo kļūs par dārgu.
Pikāns minēja, ja iepriekš vidējā ledus laukuma īres cena bija ap 200 eiro stundā. Pašlaik, ņemot vērā elektrības sadārdzinājumu, cenai būtu jābūt vidēji 350-400 eiro. Lielākā daļa no aptaujātajām amatieru hokeja komandām un sporta skolas audzēkņu vecākiem ir atzinuši, ka daudz vairāk par halles pakalpojumiem maksāt nevarēs atļauties.

"Nu alternatīva, protams, ir, lai cilvēki turpmāk spēlē tikai futbolu un basketbolu. Bet mēs zinām, ka hokejam un daiļslidošanai Latvijā ir ļoti lielas vēsturiskas tradīcijas. Tādēļ, manuprāt, būtu jēgpilni padomāt, kā šos sešus līdz astoņus mēnešus tomēr visiem sadoties rokās, lai varam izturēt cerībā, ka cenas kritīsies, tirgus normalizēsies un mēs šos sporta veidus varēsim paturēt, nevis aizslēgt halles un pārbūvēt tās par noliktavām. Bet tam ir vajadzīgs atbalsts," pauda "Kurbads un Ko" vadītājs.

Turklāt viņš uzsvēra, ka atbalsts var būt ļoti dažādās formās, piemēram, arī iepirkumi par skolēnu slidotapmācību.

"Kurbads un Ko" valdes loceklis Renārs Slesarčuks sacīja, ka par situāciju ir informēta gan Latvijas Hokeja federācija, gan Izglītības un zinātnes ministrija, kura ir atbildīgā par sporta attīstību Latvijā.

Viņš arī norādīja, ka valstij šajā laikā būtu jāapzinās, ka Rīgā teju visa ledus haļļu infrastruktūra ir tapusi par privāto uzņēmēju līdzekļiem, un valstij līdz šim nav bijis jāiegulda tās attīstībā. Izņēmums Rīgā ir tikai jaunā ledus halle pie "Daugavas" stadiona un hokeja skolas "Rīga" mazā halle, bet visi pārējie ir privātie ledus laukumi.

"Diemžēl pagaidām politiskā līmenī mēs neesam spējuši gūt izpratni Izglītības un zinātnes ministrijā. Mēs ļoti ceram, ka tas mainīsies. Šīs ir īstermiņa grūtības, kuru pārvarēšanai ir nepieciešams valsts atbalsts, jo neviens nevarēja prognozēt, ka elektrības cena desmitkāršosies," atzina Slešarčuks.

Jautāts, ja netiks saņemts valsts atbalsts, vai alternatīva būs, ka "Kurbada" ledus halle tiek aizslēgta un ledus izkausēts, Pikāns atbildēja apstiprinoši.

Jau vēstīts, ka SIA "Kurbads un Ko" apgrozījums pagājušajā gadā bija 10,299 miljoni eiro, kas ir par 22,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 79,9% - līdz 1,68 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 152 224 eiro. "Kurbads un Ko" pieder SIA "11k holdings", kuras īpašnieks ir Andis Pikāns.

Savukārt "Rumbulas sporta centrs", kas pieder "Kurbads un Ko" un Pikānam, pagājušo gadu noslēdza ar 261 252 eiro apgrozījumu, kas ir par 19,1% mazāk nekā 2020.gadā, kā arī guva 42 854 eiro peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

     [+] [-]

, 2022-09-16 20:37, pirms 2 gadiem
bērni jāatbalsta!
bet ne jau pāraugušu veču dārgie hobiji.

tātad Kurbadam apgrozījums 10,3 miljoni un tīrā peļņa 1,7 miljoni.
halles izdevumi elektrībai pieaugs apm no 150 k līdz 550 k, pusi gan jau nosegtu paši amatieri. tātad Kurbadam jāpiemet no peļņas apm 200 k neliekas nāvīgi - bet nu ja saka, ka tas ir nepanesami un pietiek, ok pašu lēmums

     [+] [-]

, 2022-09-17 09:38, pirms 2 gadiem
Nez man šitas kadrs liekas tāds reāls čīkstulis! Tad tas nav labi tad šitas. Tad uz pederāciju lūpu uzmet un pie estiem aiziet tagad redz nevarēs pavilkt... Nu ja nevari pavilkt to vezumu, tad klapē to halli un klubu ciet un miers un nodarbojies ar savu auto pārvadājumu biznesu. Un beidz čikstēt! Latvijas hokeja lielākais čikstulis! Ibio. Nevienam tagad nav viegli.

     [+] [-]

, 2022-09-17 10:14, pirms 2 gadiem
als rakstīja: Nez man šitas kadrs liekas tāds reāls čīkstulis! Tad tas nav labi tad šitas. Tad uz pederāciju lūpu uzmet un pie estiem aiziet tagad redz nevarēs pavilkt... Nu ja nevari pavilkt to vezumu, tad klapē to halli un klubu ciet un miers un nodarbojies ar savu auto pārvadājumu biznesu. Un beidz čikstēt! Latvijas hokeja lielākais čikstulis! Ibio. Nevienam tagad nav viegli.
nerunā, ja nezini! Pikāns kā reiz ir viens no adekvātākajiem un labākajiem hokeja dzīves kadriem. Viņš tiešām Kurbada halli vada ar saimnieka piegājienu, tur visu laiku tiek plānots uz priekšu, nepārtraukti tiek veikti uzlabojumi, visiem ir skaidri un vienādi noteikumi. Piemēram, mēneša maksa mazajiem hokejistiem ir augsta, taču par to tiek nodrošināts arī lielisks līmenis (treneri, fizio, žāvētavas, treniņu skaits .c.). Tikmēr tādās PAŠVALDĪBAS hokeja skolās kā HS Rīga vai Ogre maksa ir zemāka, bet ir virkne slēpto, pelēko maksājumu par "otro treneri", "papildus ledu" utt, beigās summa ir vismaz tikpat augsta kā Kurbadā, bet pretī saņem briesmīga paskata infrastruktūru, smirdošas dušas, visādas intrigas un trenerus, ar kuriem vecāki var "sarunāt" vietu pirmajā maiņā un tmldz. Kurbadā ir izdarīts un nodrošināts viss, lai mazie hokejisti var darboties motivētu, izglītotu, jaunu treneru vadībā. Kurbada bērnu treneri neauro uz sīkajiem, nelamā tiesnešus mātes vārdiem, un tas jau apliecina viņu attieksmi un līmeni. Pat administrācija ir forša - pieklājīgi, atsaucīgi cilvēki. Tādu komandu ir jāmāk izveidot (un, kas svarīgi, noturēt!). Tāpat Pikānsarī uzbūvēja āra laukumu gadījumam, ja covid atgriežas. Pieaugušo komandas spēles hallē ir populāras, atmosfēra lieliska, aktīvs fanu klubs, sakārtoti soc. tīkli. Tā kā Pikānam čīkstēšanu lūdzu nepārmest! Izdariet paši kaut pusi no viņa paveiktā.