Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Sanderlends ar "GasGas" motociklu uzvar Dakaras rallijā

Juris Grīns
Juris Grīns

Sanderlends ar "GasGas" motociklu uzvar Dakaras rallijā
Sems Sanderlends. Foto: GasGas Factory Racing

Par Dakaras rallija uzvarētāju motociklu klasē otro reizi karjerā kļuvis britu motosportists Sems Sanderlends, kurš šoreiz to paveica startējot "GasGas Factory Racing" rūpnīcas komandas sastāvā. Dubaijā dzīvojošais braucējs sacensību pēdējā ātrumposmā ieņēma astoto vietu, bet kopvērtējumā tuvāko sekotāju pārspēja par trim ar pusi minūtēm.

Lai gan Dakaras rallijs norisinājās divu nedēļu garumā, motociklu klases vadoši braucēju starpā finišā atstatumi bija salīdzinoši nelieli. Sacīkšu pēdējā dienā sportistiem bija atlicis veikt vien 164 km garu ātrumposmu no Bišas uz Džidu, ko Sanderlends uzsāka ar nepilnu septiņu minūšu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Pablo Kvintanillu no "Honda" vienības.

Lai gan pēdējo posmu Sanderlends sāka otrais pēc kārtas, viņam izdevās nezaudēt pārāk daudz laika. Šodien viņš bija 3 minūtes un 25 sekundes lēnāks par Kvintanillu, kurš ieguva pirmo vietu posmā, bet kopvērtējumā pārspēja čīliešu motosportistu par 3 minūtēm un 27 sekundēm. Trešo vietu šogad izcīnījis Matiass Valkners no KTM komandas, kurš uzvarētājam finišā zaudēja 7 minūtes un 43 sekundes.

Sanderlends pirms tam "Dakarā" bija uzvarējis arī 2017. gadā, kad startēja ar KTM rūpnīcas motociklu, savukārt iepriekšējos divus gadus Saūda Arābijā notikušajā rallijā bija triumfējuši "Honda" komandas braucēji.

Sākotnēji Sanderlends par līderi kļuva pēc otrā posma un ar nelielu pārsvaru noturēja to līdz atpūtas dienai. Septītais posms viņam bija sarežģīts, sportists atkrita uz ceturto pozīciju, bet tad atkal uzvarēja astotajā posmā un pirmo vietu atguva. Pēc devītā posma viņš bija otrais, pēc desmitā posma trešais, bet 11. posmā atkal atguva vadību, kad daudz laika navigācijas kļūdas dēļ bija pazaudējis tā brīža līderis Adriens van Beverens no "Yamaha".

Dakaras rallijā arī šogad startēja lietuviešu motosportists Arūns Gelažninks, kurš finišu sasniedza 28. pozīcijā un kļuva par "Original by Motul" klases uzvarētāju. Šajā klasē startēja braucēji, kuriem trasē nav pieejama tehniskā palīdzība. Gelažninks uzvaru šajā kategorijā ieguvis jau otro gadu pēc kārtas, šoreiz tuvāko sekotāju Milanu Engelu no Čehijas uzveicot par 33 minūtēm. Lietuvietim šī bija ceturtā "Dakara" karjerā, un viņš brauca ar "Orion Dakar Team" komandas "Husqvarna 450 Rally Replica" motociklu.

Kvadriciklu klasē pirmo reizi reizi karjerā uzvarējis francūzis Aleksandrs Žiro. Vadību sportists pārņēma pēc piektā posma un vēlāk prata to noturēt līdz pašām beigām. Ar "Yamaha" kvadriciklu startējošais Žiro tuvāko sekotāju Frančisko Moreno no Argentīnas finišā pārspēja par iespaidīgām 2 stundām un 21 minūti, bet vēl astoņas minūtes tālāk finišēja poļu braucējs Kamils Višņevskis.

Žiro Dakaras rallijā pirmo reizi startēja 2017. gadā un līdz šim viņa lielākais sasniegums bija izcīnītā ceturtā vieta 2019. gada sacīkstēs. Tagad viņš kļuvis par pirmo francūzi, kuram izdevies uzvarēt šajā klasē, bet interesanti, ka pirms 25 gadiem viņa tēvs Daniels kļuva par pirmo braucēju visā vēsturē, kurš sasniedzis "Dakaras" finišu ar kvadriciklu.

Dakaras rallija rezultāti motociklu klasē:

VietaBraucējsValstsKomandaMotociklsRezultāts
1.Sems SanderlendsLielbritānijaGasGas Factory RacingGasGas38:47:30
2.Pablo KvintanillaČīleMonster Energy HondaHonda+00:03:27
3.Matiass ValknersAustrijaRed Bull KTM Factory RacingKTM+00:06:47
4.Adriens van BeverensFrancijaMonster Energy Yamaha RallyYamaha+00:18:41
5.Žoans Bareda BortsSpānijaMonster Energy HondaHonda+00:25:42
6.Hosē Ignacio KornehoČīleMonster Energy HondaHonda+00:38:06
7.Rikijs BrabeksASVMonster Energy HondaHonda+00:46:04
8.Endrjū ŠortsASVMonster Energy Yamaha RallyYamaha+00:46:08
9.Meisons KleinsASVBas World KTM TeamKTM+00:49:07
10.Tobijs PraissAustrālijaRed Bull KTM Factory RacingKTM+00:49:20

Dakaras rallija rezultāti kvadriciklu klasē:

VietaBraucējsValstsKomandaKvadriciklsRezultāts
1.Aleksandrs ŽiroFrancijaYamaha Racing SMX Drag'onYamaha50:00:51
2.Frančisko MorenoArgentīnaDrag'on Rally TeamYamaha+02:21:11
3.Kamils VišņevskisPolijaOrlen TeamYamaha+02:27:25
4.Zdeneks TumaČehijaBarth Racing TeamYamaha+08:08:47
5.Karloss Alehandro VerzaArgentīnaVerza Rally TeamYamaha+19:43:12

Visi rezultāti: https://www.dakar.com/en/rankings/s...

     [+] [-]

, 2022-01-14 16:33, pirms 2 gadiem
Motocikls gan ir KTM, nevis GASGAS.