Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Kristiāns Grencis kāpj uz pjedestāla Eiropas autokrosa čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Kristiāns Grencis kāpj uz pjedestāla Eiropas autokrosa čempionātā
Foto: Automobilių sporto klubas "Vilkyčiai"

Eiropas autokrosa čempionāta otrajā posmā Vilkičos augstāko rezultātu Eiropas čempionāta klasēs sasniedza "JuniorBuggy" braucējs Kristiāns Grencis, gūstot otro vietu. Pārējo Latvijas sportistu cīņas bija sarežģītas, ar veiksmēm un neveiksmēm.

Kristiāns Grencis Lietuvas posmā šķita nesalīdzināmi labākā formā nekā pirmajā sacīkstē Latvijā. Jau kopš laika kontroles otrās sesijas juniors un komanda atrada pareizos risinājumus, lai nonāktu līderu pulkā, kam sekoja divas otrās vietas un uzvara kvalifikācijas braucienos un otrā starta vieta finālā. Kristiāns finālā no starta aizbrauca pārliecinoši, saglabājot otro vietu. Tiesa, pamatīgas avārijas dēļ brauciens tika apturēts, tāpēc Grencim bija jātiek galā ar papildu spriedzu, lai atkārtotu veiksmīgo startu. Tas izdevās, Kristiāns finišu sasniedza otrajā vietā, kas ir augstākais viņa sasniegums Eiropas čempionātā.

Kārtējo drāmas pilno sacīksti aizvadīja “SuperBuggy” braucējs Ervins Grencis, kurš Latvijas posmā guva otro vietu. Pēc salīdzinoši laba sestdienas rezultāta, sekoja problēmas otrajā kvalifikācijā, kad finišā tikai sestā vieta savā grupā, kā arī diskvalifikācija no trešā brauciena. Tika atzīts, ka Ervins izraisījis nopietnu sānu kontaktu ar Ždeneku Antoniju, kas izraisīja brauciena apturēšanu.

Tas nozīmēja, ka Grencis nonāca Bauskas posma scenārijā – pusfināls no pēdējām starta pozīcijām. Pusfināla startā atkal vairākas sadursmes, no kurām ar nolauztu priekšējo riteni izbrauca arī Grencis. Šķita, ka ar to arī viņa cīņa galā, taču komandai pietika laika mašīnu sagatavot vismaz tik daudz, lai Ervins varētu būt uz starta. Braucienā tika piedzīvotas konkurentu nestartēšanas un avārijas, kas ļāva latvietim iekļūt “Top 5” un sasniegt vietu finālā.

Mazāk piedzīvojumu Mārim Līcim šajā klasē, bet noslēguma fāze visai līdzīga Grenča scenārijam. Māris startēja otrajā pusfinālā, kura brauciens pilnībā varēja notikt vēl pirms Grenča pusfināla atkārtotā starta. Tā kā nestartēja pirmā posma uzvarētājs Petrs Nikodems un viens no galvenajiem favorītiem Jakubs Kubičeks (jau otrreiz šogad netiekot finālā), pusfinālā palika pieci dalībnieki, līdz ar to starta brīdī Līcis jau bija kvalificējies finālam.

Abi latvieši un astoņi citi satikās finālā. Uzvaru sasniedza Bernds Štūbe, aiz sevis atstājot Džoniju Feilādu un Maiku Bartelenu. Latvieši, abi startējot no pēdējās rindas, varēja uzlabot pozīcijas: Ervins finišā septītais, Māris devītais.

“CrossCar” klasē Reinis Nitišs aizvadīja izcili stabilu sacīksti – viņš bija ceturtais gan laika kontroles summā, gan visos trijos kvalifikācijas braucienos, gan finālā. Šis ir Reiņa augstākais sasniegums Eiropas autokrosa čempionātā. Pirmajā posmā Mūsā debijas sacīkstē Nitišs neiekļuva finālā.

Nacionālajā klasē uzvaru sasniedza Jānis Gustāns, par ko nebija mierā konkurenti lietuvieši viņa mašīnas specifikas dēļ. Tikmēr daudzi nebija mierā ar konkurentiem lietuviešiem, jo viņi nekautrējās slānīt Latvijas braucēju un arī savu tautiešu mašīnas, cīņu padarot par pamatīgu gaļas mašīnu. Tā pusfinālā tika nopostīta Riharda Daiņa automašīna, pa buktei dabūja katrs no mūsējiem. Otro labāko rezultātu šajā sacīkstē sasniedza Mareks Dainis, par spīti ātrumkārbas problēmām, finālā finišējot ceturtajā vietā. Artūrs Mūrnieks desmitajā vietā, bet Rihards Dainis vispirms tehnikas problēmu, vēlāk avārijas dēļ palika ārpus finālistu pulka, klasificēts 14. vietā.

Nākamais Eiropas autokrosa čempionāta posms norisināsies jūnija beigās Vācijā, Mačenbergas trasē.