Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

UFC vecmeistara Tešeiras ceļā čehu samurajs Prohāzka

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

UFC vecmeistara Tešeiras ceļā čehu samurajs Prohāzka
Jirži Prohāzka. Foto: twitter.com/jiri_bjp

Ar divām titulcīņām šonakt Singapūrā gaidāms “UFC 275” šovs. Galvenajā cīņā pussmagā svara čempions Glovers Tešeira tiksies ar Jirži Prohāzku, bet dominējošā dāmu mušas svara čempione Valentīna Ševčenko pārbaudīs Tailu Santušu. Tāpat arī gaidītā revanša duelī tiksies Veili Džana un Joanna Jendžeičika. Cīņas tiešraidē no 5:00 rītā pēc Latvijas laika pārraidīs “Go3” televīzija.

• Glovers Tešeira (33-7) pērnā gada rudenī sasniedza UFC rekordu, kļūstot par vecāko pirmo titulu izcīnījušo cīkstoni organizācijas vēsturē – brazīlietis to paveica 42 gadu vecumā. Visu laiku vecāko čempionu sarakstā [neatkarīgi no titulu skaita] Tešeira par vienu gadu piekāpjas leģendārajam Rendijam Kotūram, kurš 43 gadu vecumā izcīnīja UFC titulu otro reizi karjerā.

• Savā pirmajā titula aizstāvēšanas cīņā Tešeira tiksies ar čehu uzlecošo UFC zvaigzni Jirži Prohāzku (28-3-1), kurš divās cīņās UFC rindās jau nopelnījis titulcīņu, ar spilgtiem nokautiem pieveicot bijušos titula pretendentus.

• 2020. gada labākās cīņas atkārtojumā tiksies bijušās UFC čempiones Veili Džana (21-3) un Joanna Jendžeičika (16-4), bet Taila Santuša (19-1) mēģinās paveikt šķietami neiespējamo un gāzt no čempiones troņa Valentīnu Ševčenko (22-3).

UFC pussmagā svara čempions Glovers Tešeira savas garās karjeras lielo mērķi sasniedza pagājušā gada rudenī, kad “UFC 267” šova galvenās cīņas otrajā raundā ar žņaugšanas paņēmienu pieveica Janu Blahoviču. Brazīliešu cīkstonis, kurš savas profesionāļa karjeras pirmo MMA cīņu aizvadīja teju precīzi pirms 20 gadiem, pierādījis, ka joprojām spēj progresēt un pieveikt jebkuru pretinieku, un par karjeras beigšanu šobrīd vēl nedomā.

“Cik ilgi vēl cīnīšos - kas to lai zina? Varbūt cīnīšos līdz 45 gadu vecumam kā Rendijs Kotūrs? Jūtos lieliski. Man nav arī nekādu nopietnu savainojumu, kā ir teju visiem pēc 20 gadiem šajā sportā. Es tikai dzīvoju šajā mirklī,” izteicās Tešeira. Brazīlietis šobrīd uzkrājis sešu uzvaru sēriju, un ir gatavs kārtējo reizi pierādīt skeptiķiem savu varējumu – jau ceturtajā cīņā pēc kārtas bukmeikeru vērtējumā favorīta statuss atvēlēts Tešeiras pretiniekam.

Vecmeistaram pretī stāsies viens no pēdējo divu gadu spilgtākajiem UFC jaunpienācējiem – 29 gadus vecais Jirži Prohāzka. Čehu cīkstonis lielāko karjeras daļu pavadījis Japānas “Rizin” paspārnē, tur kļūstot par čempionu, bet 2020. gada jūlijā debitēja UFC. Pasaules vadošajā MMA sporta organizācijā Prohāzka sevi pieteicis spilgti, divās cīņās nokautējot divus bijušos UFC titula pretendentus. Pirmajā reizē no čeha rokas krita šveicietis Volkans Ozdemirs, bet iepriekšējā cīņā pirms nepilna gada Prohāzka parūpējās par vienu no gada spilgtākajiem nokautiem, ar elkoni nokautējot Dominiku Reijesu.

Eksplozīvais čehu cīkstonis piesaista uzmanību ne tikai savu cīņu, bet arī dzīvesveida un treniņu metožu dēļ. Prohāzka iedvesmu smeļas no Japānas samurajiem un Austrumu cīņu mākslām. Redzams, ka tas noder arī oktagonā, jo 28 uzvarās tikai trīs nav izdevies gūt priekšlaicīgi. Šajā aspektā gan priekšrocības būs Tešeiram, jo pieredzējušais brazīlietis ir gan apiecinājis, ka spēj turēt sitienu, gan aizvadījis arī gana daudz četru un piecu raundu cīņu – Prohāzka līdz šim nav cīnījies ilgāk par trim raundiem.

Otrā vakara titulcīņā tiksies Valentīna Ševčenko un Taila Santuša. 34 gadus vecā kirgīzu cīkstone Ševčenko, kas šobrīd ieņem arī pirmo vietu dāmu reitingā neatkarīgi no svara kategorijas, līdz šim pierādījusi, ka mušas svara divīzijā līdzvērtīgu pretinieku viņai nav. Sešus gadus jaunākā brazīliete Santuša gan ir paudusi apņēmību pārsteigt titulēto čempioni, taču Ševčenko allaž spējusi nodzēst jebkādas šaubas.

“Citi saka “neviens nav neuzvarams, viņai ir savi trūkumi”, bet iekāpj oktagonā un jūtas pavisam pretēji. Viņi sajūt atšķirību, un tas ir pats svarīgākais. Domāju, ka viņa cenšas sevi nohipnotizēt un likt tam noticēt, bet tas nepalīdzēs,” izteicās Ševčenko, kas guvusi astoņas uzvaras pēc kārtas. Ar gana labu kopējo bilanci var lepoties arī viņas pretiniece Santuša (19-1), taču skaidrs, ka brazīlietes uzvara būtu milzu pārsteigums.

Tieši pirms abām titulcīņām oktagonā dosies vēl divas sieviešu cīkstones, kuru pirmais duelis tika atzīts par 2020. gada labāko cīņu – ķīniete Veili Džana un poliete Joanna Jendžeičika. Toreiz “UFC 248” šovā ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem par uzvarētāju tika atzīta Džana, kas nosargāja savu salma svara titulu pēc piecu raundu slaktiņa. Gan Džana, gan Jendžeičika savulaik bijušas UFC čempioņu godā, un zināms, ka revanša cīņas uzvarētāju gaida vēl viena iespēja atgriezties tronī, cīnoties ar pašreizējo titula īpašnieci Karlu Esparzu.

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/2022...