Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Nolemj neatcelt pasaules reitinga badmintona turnīru Jelgavā, taču bažas saglabājas

Rolands Eliņš

Nolemj neatcelt pasaules reitinga badmintona turnīru Jelgavā, taču bažas saglabājas
Foto: Scanpix.

Lai gan Covid-19 saslimstības rādītāji Eiropā turpina pasliktināties, tomēr pasaules reitinga badmintona turnīru Yonex Latvia International, kas ieplānots Jelgavā no 26. līdz 29.augustam, nolemts neatcelt, informē Latvijas Badmintona federācija. Yonex Latvia International ir pieteikušies 273 spēlētāji no 37 valstīm, tai skaitā tādām tālām valstīm kā Indonēzija, Malaizija, Barbadosa, Šrilanka, Indija, ASV un Kanāda.

“Situācija aizvadītajā nedēļa sāka straujāk pasliktināties. 27.jūlijā, kad noslēdzās pieteikšanās, vēl vairums turnīra dalībvalstu bija zaļajā sarakstā, taču tagad jau lielākā daļa dalībvalstu nav “zaļas”, tai skaitā mūsu tuvākās kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. Tāpēc mēs 1.augustā publicējām brīdinājumu, ka turnīrs var tiks atcelts, aicinot spēlētājus, trenerus un tiesnešus neveikt priekšapmaksas un rezervācijas, kuras nevar atcelt vai mainīt,” apstākļus skaidro Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs un turnīra Yonex Latvia International direktors Kristians Rozenvalds.

“Šajos nenoteiktības apstākļos es gan negribētu jebkādi garantēt, ka arī tagad viss notiks. Vēl līdz 9.augustam spēlētāji var oficiāli atsaukt savu dalību bez Pasaules badmintona federācijas noteiktajām sankcijām. Vēl līdz turnīram ir divas piektdienas, kad mainīsies SPKC interneta lapā publicētais “Valstu saraksts, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi”. Atceros, ka pērn būtiskākās izmaiņas bija pat pēdējā nedēļā, kad tika atcelti reisi no “sarkanajā sarakstā” iekļautās Dānijas un citām valstīm,” precizē Kristians Rozenvalds.

“Vieglāk visu būtu atcelt, taču tā mēs dotu papildus spēku apātijai un bezcerīgumam. Turnīra rīkošana ir mudinājums spēlētājiem un treneriem gatavoties, tas ir mudinājums tiesnešiem, klubiem, inventāra ražotājiem un tirgotājiem. Tas ir mudinājums tūrisma nozarei, tai skaitā viesnīcām, ēdinātājiem, pārvadātājiem,” uzskata Kristians Rozenvalds.

“Arī spēlētāji, treneri un tiesneši ir jau sākuši pierast pie ierobežojumiem. Tie ir papildus tēriņi testu dēļ, neērtības ar transportu, ēdināšanu, atpūtas iespējām. Taču, manuprāt, svarīgāk ir koncentrēties uz to, ko mēs šajos apstākļos varam darīt, nevis to, ko nevaram. Galvenais, ka spēlētājiem ir iespēja epidemioloģiski droši sacensties,” mudina Kristians Rozenvalds.

“Šogad Yonex Latvia International sarīkot būs vienkāršāk. Jāatzīmē arī tas, ka mums jau ir pieredze. Pirms gada mēs bijām pirmie, no mūsu pieredzes mācījās citi, tad vēl nebija izstrādātas tik izsvērtas epidemioloģiskās drošības vadlīnijas. Tagad viss ir detalizēti aprakstīts, tai skaitā par to, kā uzsākt spēles, kā tiesāt spēlēs, kā rīkoties treneriem un līnijtiesnešiem, kā organizēt sekretariātu un apbalvošanu. Turklāt, badmintons ir epidemioloģiski drošs sporta veids, jo spēlētājus nodala tīkls, nav tiešas saskarsmes savā starpā,” uzskata Kristians Rozenvalds, piebilstot, ka veiksmīgi aizvadītās olimpiskās spēles Tokijā arīdzan iedrošinās citu sacensību rīkotājus.

“Šogad Jelgavā būs sarežģītāk ar dalībnieku izmitināšanu, jo ne visas tās vietas, ar kurām iepriekš sadarbojāmies, ir izturējušas Covid-19 krīzi. Dalībniekus, kas iebrauks ar savu transportu, mudināsim palikt ārpus Jelgavas. Būs problēmas arī ar ēdināšanu, jo sporta zālē uz vietas varēs ēst tikai vakcinētie spēlētāji, treneri un tiesneši,” precizē Kristians Rozenvalds.

Šogad Yonex Latvia International notiks Jelgavas sporta hallē, turpat kur tas notika no 2016. līdz 2018.gadam, nevis Zemgales Olimpiskajā centrā, kur notika 2019. un 2020.gadā, jo Zemgales Olimpiskajā centrā kopš vasaras sākuma darbojas vakcinācijas centrs.

Turnīru ieplānots organizēt uz pieciem kortiem, četri no kuriem tiks izīrēti no Lietuvas badmintona federācijas, jo Latvijā nav pieci vienādas krāsas korti, kādiem jābūt saskaņā ar Pasaules reitinga turnīrā noteikto kārtību.

Tiešraide no visiem kortiem visas četras turnīra dienas būs skatāma BadmintonEurope.TV, Tiešraidi nodrošinās tehniskā brigāde no Polijas, tāpat kā 2019. un 2020.gadā. Plānota arī Latvijas spēlētāju spēļu un finālspēļu tiešraide Sportacentrs TV. Šogad turnīrā pieteikti 30 spēlētāji no Latvijas.

Atgādinām, ka Yonex Latvia International sākotnēji bija ieplānots no 3. līdz 6.jūnijam, jo Pasaules badmintona kalendārā Latvijas turnīram ir rezervēta 22.nedēļas nogale, nedēļu pirms līdzīga turnīra Lietuvā. 2020.gadā Lietuvas turnīrs nenotika, bet Latvijas turnīrs tika pārcelts uz augusta nogali, tāpat kā šogad, cerot, ka epidemioloģiskā situācija vasaras beigās varētu būt labāka.

“2020.gadā mēs noorganizējām salīdzinoši nelielu turnīru, kurā piedalījās dalībnieki tikai no 5 valstīm, lai gan sākotnēji pieteicās 118 spēlētāji no 19 valstīm. Taču šis turnīrs bija ļoti nozīmīgs ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, jo tas bija pirmais pasaules reitinga turnīrs pēc Covid-19 pauzes. Mūsu turnīrs bija nākamais pēc prestižā “Yonex All England” marta vidū. Par Latvijas turnīru tāpēc rakstīja sporta mediji visā pasaulē,” atceras Kristians Rozenvalds, piebilstot, ka divus gadus pēc kārtas rīkot šādu nelielu un simbolisku turnīru negribētos. Ir jāatgriežas pie tā mēroga, kāds bija 2018.gadā, kad Latvijas turnīrs ar 335 dalībniekiem no 40 valstīm bija lielākais turnīrs Eiropā.

2021.gadā no 28. līdz 31.jūlijam Latvijā jau notika arī Eiropas U17 reitinga turnīrs “Yonex Latvia U17”. Turnīrā sākotnēji bija pieteikti 100 spēlētāji no 10 valstīm, taču līdz spēlēšanai Siguldas Sporta centrā tika 66 spēlētāji no 9 valstīm – Izraēlas, Itālijas, Francijas, Vācijas, Polijas, Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Badmintona federācija

     [+] [-]

, 2021-08-09 12:20, pirms 3 gadiem
Vai gadījumā ambīcijas nav pārāk lielas, ja jau pat nav vajadzīgo vienas krāsas kortu? Kādas Latvijas pusei būs izmaksas par šī turnīra rīkošanu?

Pozitīvu vērtēju badmintona federācijas centienus popularizēt savu sporta veidu, bet vai tiešām tagad "mēra" laikā jātērē naudu tādu turnīru rīkošanai?