Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Bendika: "Šī sezona bijusi kā amerikāņu kalniņi"

Bendika: "Šī sezona bijusi kā amerikāņu kalniņi"
Baiba Bendika. Foto: Latvijas Biatlona federācija

Latvijas vadošās biatlonistes Baibas Bendikas sezonas pirmo daļu var raksturot ar vienu vārdu – nestabilitāte. Sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā sprintā viņa izcīnīja 14. vietu, bet dažas dienas vēlāk šajā pašā disciplīnā palika ārpus labāko simta. Tam sekoja devītā vieta Hohfilcenē, taču cerētais izrāviens rezultātos nesekoja. Sarunā ar Sportacentrs.com Bendika norāda, ka šādiem amerikāņu kalniņiem iemesls ir dažādi apstākļi, bet viņa pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm ir optimistiski noskaņota.

Pēc četriem Pasaules kausa posmiem Baiba Bendika šobrīd kopvērtējumā ieņem 34. vietu, kas, ja sezona noslēgtos tagad, būtu viņas otrais labākais rezultāts karjerā. Nākamās sacensības būs jau piektdien Oberhofā.

“Šosezon sanākuši tādi nedaudz amerikāņu kalniņi. Skaidrs, ka pašai gribējās lielāku stabilitāti. Nepriecē, ka divreiz netiku iedzīšanā, bet jācer, ka turpinājumā būs labāk. Sezonas pirmajā daļā gadījās problēmas, arī pati atsevišķos brīžos neizdarīju to, kas bija jāizdara. Labo startu nebija tik daudz kā gribētos,” atzīst Bendika.

Šosezon Bendika atsevišķos startos guvusi 26., 14., 104., 9., 37. un 78. vietu. Viņa atklāj, ka sezonas sākumā bijušas problēmas ar muskuļiem, kuras izdevies atrisināt un uz trešo posmu Austrijā biatloniste beidzot jutusies labi. Tas arī sekmējis devīto vietu sprintā.

“Pēc tam diemžēl apslimu, un rezultāti nebija tik labi tieši šī iemesla dēļ,” par laimi Covid-19 metis līkumu, taču biatlonistu saimē sirojis kāds cits vīruss, kas diemžēl neesot pagājis garām arī latviešiem.

Bendika skaidro, ka šosezon viņa būtu vēlējusies labākus rezultātus šaušanā – viņa šāvusi ar 78% precizitāti. Guļus pozīcijā Latvijas spēcīgākā biatloniste sašāvusi ar 75% precizitāti, bet stāvus – 80%. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, stāvus šaušanā ir progress, jo tad tika sašauti vien 70% mērķu, taču šosezon 10% kritums ir guļus pozīcijā.

“Protams, gribējās labāk, bet šaušanā vasara bija salīdzinoši sarežģīta. Pagāja diezgan ilgs laiks, kamēr pieradu pie jaunajām izmaiņām. Tāpēc vēl ir nestabilitāte, bet kopumā sajūtas ir labas. Ja citās sezonās man kaut kas nepatika tieši sajūtu ziņā, tad šobrīd ar to nav nekādu pretenziju. Tikai jāturpina šaut, un, cerams, šaušana arī nostabilizēsies. Tā vienmēr gājusi roku rokā ar pašsajūtu, tā kā tas arī rada manu šīs sezonas rezultātu dažādību,” pauž Bendika.

Šosezon Bendika bija plānojusi startēt ar jaunu šautenes laidi, taču pie tās viņa beigu beigās tā arī netika, jo bijusi aizķeršanās ar tās izgatavošanu. “Turpināju strādāt ar to pašu, taču tai pamainījām diezgan daudz regulējumu. Pagājušajā sezonā mans šaušanas procents nebija tik augsts, cik nepieciešams biatlona elitē, tāpēc izvēlējāmies lauzt dažādas nianses, kā esmu darījusi līdz šim. Vajadzēja diezgan ilgu laiku, lai pierastu. Esmu atguvusi stāvus procentu, bet dažu neveiksmīgu startu dēļ guļus procents neizskatās diez ko labs.”

Bendika startēs šīs nedēļas posmā Oberhofā, bet nākamnedēļ Pasaules kauss turpināsies Rūpoldingā, kur latviete iecerējusi piedalīties tikai sprintā. Pēc tam plāns ir doties trenēties uz augstkalni, lai būtu labākā gatavībā Pekinas olimpiskajām spēlēm.

“Atgriezīšos uz Pasaules kausa posmu Antholcā, kas arī notiks kalnos, līdz ar to man būs ilgāks periods augstkalnē,” janvāra izskaņā Vācijā notiks Eiropas čempionāts, un arī tajā Bendika plāno startēt – vienās vai divās sacensībās. Pagājušajā gadā viņa kļuva par čempioni sprintā.

Pekinas olimpiskajās spēlēs biatlona sacensības arī notiks augstkalnē, un Bendika ir droša, ka viņas treniņplāns un gatavība dos priekšrocības attiecībā pret tām biatlonistēm, kuras kalnos trenējušās mazāk. Kalnos Itālijā latviete trenējas jau vairākus gadus, tur ieguldot lielu darbu arī starpsezonā. “Palūkojoties uz maniem rezultātiem, var redzēt, ka kalnos vienmēr startēju nedaudz labāk. Domāju, ka Pekinā man vajadzētu klāties nedaudz vieglāk un labāk nekā daļai citu sportistu.”

Bendikas plāns Pekinā ir arī startēt distanču slēpošanā – konkrēti 30 kilometru brīvā stila slēpojumā, ar ko 20. februārī noslēgsies olimpiskā programma slēpošanā. Tobrīd olimpiskajās spēlēs būs beidzies arī biatlons, jo 19. februārī ir masu starts, kam Bendika cer kvalificēties.

Bendika ir izpildījusi Latvijas Slēpošanas federācijas noteiktos kritērijus, lai varētu pretendēt uz vienu no četrām mūsu olimpiskajām kvotām tieši distanču slēpošanā. Uz olimpiskajām spēlēm tikušie biatlonisti gan var tikt pie “wild card” distanču slēpošanas sacensībās, tā kā latviete iespēju startēt 30 kilometru distancē varētu iegūt arī šādi.

“Esam uzrakstījuši vēstuli Starptautiskajai Slēpošanas federācijai (FIS). Teorētiski es biatlonā vēl neesmu kvalificējusies olimpiskajām spēlēm, taču Starptautiskā Biatlona savienība atsūtīja dokumentu, kur starp “wild card” kandidātēm esmu pirmajā vietā. Līdz ar to slēpošanas savienībai nosūtījām informāciju, ka startēšu olimpiskajās spēlēs kā biatloniste un vēlos tikt pie “wild card” distanču slēpošanas 30 kilometru sacensībām. Ja arī atbilde būs negatīva, visticamāk, tāpat startēšu šajā distancē, izmantojot vienu no Latvijai piešķirtajām kvotām,” ieskicē Bendika.

Latvijas Slēpošanas federācija gan neslēpj, ka – tā kā uz Pekinu tiks vestas četras dalībnieces – tā vēlas olimpiskajās spēlēs piedalīties stafetē. Šīs sacensības paredzētas 12. februārī jeb tieši starp dāmu biatlona sprintu un iedzīšanu.

“Tā sanāk brīvdiena un, ja būs nepieciešamība, es, piemēram, varu slēpot stafetes ceturto etapu,” Bendika būtu gatava startēt arī stafetē. “Mani neuztrauc, ka slēpošana varētu atņemt spēkus, jo esmu pieradusi startēt daudzas dienas pēc kārtas un citreiz pat divreiz dienā, startējot divās stafetēs, tāpēc nepieciešamības gaidījumā noslēpot piecus kilometrus un palīdzēt Latvijai man nebūtu problēma!”

     [+] [-]

, 2022-01-07 10:57, pirms 2 gadiem
“Tā sanāk brīvdiena un, ja būs nepieciešamība, es, piemēram, varu slēpot stafetes ceturto etapu,” Bendika būtu gatava startēt arī stafetē.

Atvainojos, bet pārrēcos... Rastorgujeva stilā.

Tāpat taču būs jātaisās, jābrauc uz sacensību vietu, jāsaģērbjas, jāiesildās. Ņemot vērā vājprātīgos kovidnoteikumus, tas tāpat būs liels laika un enerģijas patēriņš (skaidrs, ka startēt nesanāks,jo apdzīs par apli) un ietekmēs sniegumu iedzīšanā.

     [+] [-]

, 2022-01-07 11:06, pirms 2 gadiem
No otras puses - ja Bendika netiek iedzīšanā (tpu, tpu, tpu), tad sprints ir viņas pēdējais starts biatlonā olimpiādē, un var ar pilnu atdevi pievērsties slēpošanai. Un varētu desmit dienas gatavoties 30 km distancei.

Pēc FIS nolikuma vienu biatlonistu drīkst pietiekt stafetē. Tāpēc šaubos, vai Bendikai piešķirs wild card 30 km distancei. Protams, tas būtu ideāls variants, jo nebūtu jāatņem vietu kādai no jaunajām.

     [+] [-]

, 2022-01-07 11:10, pirms 2 gadiem
Ja Bendika plāno Rūpoldingā startēt tikai sprintā, tad stafetē Latvijai laikam vēl viena nullīte (apmēram simts punktu vietā). Varbūt var palikt vienu dienu ilgāk, jo stafete ir nākamajā dienā? Vēl gan ir cerība, ka šajā nedēļas nogalē IBU kausā kāda no mūsējām (Golubeva, Šahno, ja startēs?) var izpildīt PK kvalifikāciju.