Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Ovsjaņņikovs uzvar starptautiskās šoudauna sacensībās Viļņā

Rolands Eliņš

Ovsjaņņikovs uzvar starptautiskās šoudauna sacensībās Viļņā
Foto: LNNS

LETA. Deniss Ovsjaņņikovs šajā nedēļas nogalē Viļņā izcīnīja uzvaru starptautiskās šoudauna sacensībās, vēsta Latvijas Neredzīgo sporta savienība (LNSS).

Sacensībās "Viļņa 2022" spēkiem mērojās neredzīgie un vājredzīgie sportisti un sportistes no Francijas, Itālijas, Vācijas, Beļģijas, Polijas, Slovākijas, Čehijas, Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas, kopumā piedaloties 58 dalībniekiem. Starptautiskās Neredzīgo sporta federācijas (IBSA) klasifikācijā šis ir viens no tā dēvētajiem lielajiem punktu turnīriem šoudaunā.

Ovsjaņņikovs divu dienu sacensībās uzvarēja kopumā astoņās spēlēs, arī pēdējā saspringtajā četru setu cīņā pieveicot pieredzējušo poļu atlētu Kristjanu Kiselu. Zīmīgi, ka pirmo reizi kādam neredzīgajam/vājredzīgajam sportistam no Latvijas izdodas uzvarēt Eiropas augsta reitinga sacensībās.

"Kā to varējām vērot aizvadītajā rudenī Francijā un šogad pavasarī Somijā, ar katru lielo reitinga turnīru Denisa spēles maniere kļūst atvērtāka un viņā redzam arvien mazāk stresa. Šeit, sacenšoties ar 11 valstu sportistiem, viņš bija pilnībā sagatavojies cīņām un to arī rāda rezultāts un noslēgumā izcīnītā medaļa," LNSS citē organizācijas prezidenta Uģa Skujas teikto.

Tikmēr dāmu konkurencē, startējot pirmo reizi augsta līmeņa sacensībās, Elīze Strazdiņa ieguva 13.vietu, izcīnot vairākas pārliecinošas uzvaras. Latvijas sportiste Diāna Dubrovska kā jaunākā no dāmu turnīrā startējušajām arī spēja ierindoties spēcīgāko sešpadsmitniekā. Arī Imants Elstiņš, Mārtiņš Ailis un Artūrs Korjaks, sacenšoties ar spēcīgiem konkurentiem, spēja izrādīt pretestību un cīnīties.

Šoudauna disciplīna ir unikāla neredzīgajiem un vājredzīgajiem veidota sporta disciplīna - galda tenisam un vienlaikus gaisa hokejam līdzīgs sporta veids, ar kuru nodarbojas neredzīgie un vājredzīgie visā pasaulē.

Šoudaunu spēlē divi cilvēki uz īpaša sacensību galda, kas aprīkots ar diviem vārtiem (vārtu bedrītēm) galda galos. Spēles mērķis ir ar speciālu raketi/vālīti iesist bumbiņu pretinieka vārtos, sitot to pa galda virsmu zem centrālā aizslietņa, netrāpot pa sānu sienām. Katrs spēlētājs servē divas reizes pēc kārtas. Spēlētājs par katru iesisto bumbiņu saņem divus punktus, un vienu punktu, - ja pretinieks iemet bumbiņu aizslietnī, nosit bumbiņu no laukuma vai pieskaras bumbiņai ar jebko citu, bet ne nūju.

Šoudauns ir arī pats populārākais neredzīgo un vājredzīgo sporta veids Latvijā un LNSS rīkotajos turnīros pulcē kuplu dalībnieku pulku.