Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

''Žalgiris'' nonāk uzvaras attālumā no titula, CSKA Vienotās līgas finālu sāk ar panākumu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

''Žalgiris'' nonāk uzvaras attālumā no titula, CSKA Vienotās līgas finālu sāk ar panākumu
Naidžels Heizs izpilda metienu. Foto: Rokas Lukosevicius/15min.lt

Lietuvas Basketbola līgas (LKL) fināla otrajā spēlē valsts titulētākā vienība Kauņas ''Žalgiris'' izbraukumā pieveica Viļņas ''Rytas'', nonākot uzvaras attālumā no čempiontitula. Grieķijas čempionāta finālsērijā izlīdzinājumu panāca ''Lavrio'', kas pagarinājumā apspēlēja spēcīgo Atēnu ''Panathinaikos''. Vienotās līgas finālu ar drošu panākumu pret Kazaņas ''Unics'' iesāka Maskavas CSKA komanda, bet Turcijas līgā ''Anadolu Efes'' dubultoja pārsvaru sērijā pret Stambulas ''Fenerbahce''. Mača izskaņā arī izcēlās asumi starp Krisu Singltonu un Melihu Mahmetoglu.

Lietuva

Lietuvas čempionāta ierasto (19 reizes iepriekšējās 22 sezonās) finālsēriju starp Kauņas ''Žalgiris'' un Viļnas ''Rytas'' ar panākumu iesāka zaļi-baltie, uzvarot savā laukumā - 90:75. Nu fināls pārcēlās uz valsts galvaspilsētu, kur tika aizvadīta otrā spēle.

Arī tajā ar 92:70 (25:16, 21:23, 21:15, 25:16) triumfēja ''Žalgiris'', kas nonāca uzvaras attālumā no 23. LKL titula komandas vēsturē. Kauņas vienība jau pirmajā ceturtdaļā diktēja notikumus laukumā, kas ļāva to noslēgt ar deviņu punktu pārsvaru. Puslaika turpinājumā ''Žalgiris'' atradās visai drošā vadībā, taču pirms pārtraukuma neliels izrāviens padevās ''Rytas'' basketbolistiem - 46:39. Otrajā puslaikā Martina Šillera trenētā komanda darbojās vēl pārliecinošāk un bez problēmām izcīnīja likumsakarīgu uzvaru.

Uzvarētāju labā 15 punktus sameta Naidžels Heizs, bet Tomass Volkaps atzīmējās ar 14 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm. Vēl 14 punktus pievienoja pirmā mača rezultatīvākais basketbolists Žofrē Loverņs. ''Rytas'' vienībā 17 punkti 22 minūtēs no soliņa Endrjū Gaudlokam.

Sērijas trešā un, iespējams, noslēdzošā cīņa pirmdien norisināsies Kauņā.

Grieķija

Visai pārsteidzošu uzvaru Grieķijas čempionāta finālā izcīnīja tā debitante ''Lavrio'', kas savā laukumā mača pagarinājumā uzveica Atēnu ''Panathinaikos'' - 94:89 (28:18, 13:22, 15:23, 25:18, 13:8). Rezultāts sērijā kļuvis neizšķirts 1:1, bet trešā spēle pirmdien paredzēta Atēnās.

''Lavrio'', kuru iepriekšējā sezonā pārstāvēja VEF eksplozīvais leģionārs Kails Olmens, ļoti apņēmīgi uzsāka maču, iekrājot pat divciparu pārsvaru. Grieķijas titulētākās komandas basketbolisti līdz pārtraukumam gan praktiski pilnībā nodzēsa deficītu un trešo ceturtdaļu iesāka ar 8:2 izrāvienu, kas uz brīdi lika domāt, ka arī šajā mačā intriga, visticamāk, ir zudusi. ''Lavrio'' gan nepadevās, aizvadīja lielisku noslēdzošo ceturksni un pagarinājumā šokēja ''Panathinaikos'', panākot izlīdzinājumu finālsērijā.

Par rezultatīvāko ''Lavrio'' basketbolistu kļuva pirmajā mačā klusējušais komandas līderis Taisons Kārters, kurš sameta 20 punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un veica sešas piespēles. Vasilis Muratoss guva 19 punktus, bet bijušais vefietis Glens Kouzijs izcēlās ar 12 punktiem un trīs piespēlēm. ''Panathinaikos'' rindās produktīvākie bija leģionāri - amerikānis Tīdžejs Brejs un horvāts Mario Hezoņa, kuri abi atzīmējās ar 18 punktiem.

Vienotā līga

Vienotās līgas finālsērijas pirmajā cīņā turnīra 13 gadu ilgajā vēsturē tikai vienreiz neuzvarējusī superkomanda Maskavas CSKA izbraukumā pieveica Kazaņas ''Unics'' ar 85:77 (18:19, 28:16, 23:15, 16:27). Sērija ritēs līdz vienas komandas trīs panākumiem, bet otrais mačs pirmdien norisināsies Kazaņā.

Spēles pirmā ceturtdaļa izvērtās līdzvērtīga, bet nākamajās 20 minūtēs laukumā dominēja Dimitra Ituda trenētie vīri. CSKA ne tikai uzbruka grozam ar labāku precizitāti, bet arī dominēja cīņā par atlēkušajām bumbām, kas pirms noslēdzošajām desmit minūtēm īpašas šaubas par uzvarētāju neradīja. Pašā spēles izskaņā gan ''Unics'' izdevās pietuvoties tuvāk par desmit punktiem, taču CSKA tāpat svinēja uzvaru.

19 punkti un astoņas atlēkušās bumbas, spēlē iesaistoties no soliņa, sakrāja Vils Klaiberns, savukārt 17 pievienoja Ivans Uhovs. ''Unics'' trīs amerikāņu viesspēlētāji guva pa 15 punktiem - Džons Brauns, Okaro Vaits un Džons Holands, kuram arī deviņas bumbas zem groziem.

Turcija

Turcijas Superlīgas 15. čempiontitulam komandas vēsturē pretī pārliecinoši soļo Stambulas ''Anadolu Efes'', kas finālsērijas otrajā cīņā vēlreiz sagrāva niknāko konkurenti ''Fenerbahce'' - (23:19, 18:18, 23:19, 31:17), un izvirzījās vadībā ar 2:0.

Efes komandā ar 27 punktiem produktīvākais bija Rodrigs Bobuā, bet joprojām lielisku sniegumu demonstrēja Eirolīgas vērtīgākais spēlētājs Vasilije Micičs, kurš iemeta 23 punktus un septiņas reizes piespēlēja. Daudzpusīgs sniegums ''Fenerbahce'' komandā francūzim Nando De Kolo - 14 punkti un pa sešām bumbām un piespēlēm.

Mača izskaņā laukumā izcēlās asumi starp ''Fenerbahce'' kapteini Melihu Mahmetoglu un ''Anadolu Efes'' spēka uzbrucēju Krisu Singltonu.

Itālija

Itālijas A sērijas finālā pēc 14 gadu pārtraukuma atgriezās valsts otra titulētākā komanda Boloņas ''Virtus''. Astoņus Itālijas čempiontitulus izcīnījusī ''Virtus'' iepriekš finālā uzvarēja 2001. gadā, kad ar 3:0 apspēlēja Boloņas ''Fortitudo'' komandu, bet 2007. gada finālā ar 0:3 piekāpās slavenajam Sjēnas ''Montepaschi''. A sērijā kopš 2014. gada valdījusi Milānas ''Olimpia'' un Venēcijas ''Reyer'', kuras attiecīgi izcīnījušas četrus un divus čempiontitulus. ''Virtus'' tieši pusfinālā pārbrauca pāri Venēcijas vienībai, bet finālā tiekas pret ''Olimpia''.

Aleksandara Džordževiča vadītā ''Virtus'' apņēmīgi uzsāka pirmo finālspēli un puslaika pārtraukumā devās ar deviņu punktu pārsvaru - 48:39. Trešajā ceturksnī Boloņas komandai izdevās palielināt pārsvaru līdz pat 18 punktiem, taču pēc tā Milānas ''Olimpia'' sāka pietuvoties. Noslēdzošās desmitminūtes vidū Etores Mesinas trenētie vīri nonāca tikai divu punktu attālumā no pretinieces, bet ''Virtus'' noturēja vadības grožus un izcīnīja panākumu pirmajā fināla mačā - 83:77 (23:19, 25:20, 19:14, 16:24).

Serbu basketbola burvis Milošs Teodosičs uzvarētāju labā trāpīja desmit no 12 soda metieniem, kopsummā sametot 19 punktus. 15 pievienoja amerikāņu leģionārs Kails Vīmss. ''Olimpia'' rindās pa 16 sameta Zeks Ledejs un Serhio Rodrigess.

Sērijas otrā spēle pirmdien norisināsies turpat - Milānas ''Mediolanum Forum'' arēnā, taču pēc tam 9. un 11. jūnijā pārcelsies uz Boloņas ''Virtus'' mājvietu ''PalaDozza''.

Izmantotie resursi:
Αρχική - Ε.Σ.Α.Κ.Ε.
https://www.lkl.lt/
https://vtb-league.com/en/