Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Baltijas līgas MVP Levinska noslēdz savu pirmo sezonu NCAA volejbolā

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Baltijas līgas MVP Levinska noslēdz savu pirmo sezonu NCAA volejbolā
Ella Snaidere un Marta Levinska. Foto: Arizona State Volleyball

Baltijas līgas MVP un iepriekšējo trīs gadu Latvijas labākā volejboliste Marta Levinska noslēgusi savu pirmo sezonu ASV studējošu augstākā līmeņa (NCAA) volejbolā. Latvietes pārstāvētā Tempes "Arizona State" nekvalificējās izslēgšanas spēlēm.

Regulārās sezonas pēdējās sešās cīņās "Arizona State" ar 0-3 zaudēja un ar 3-2 uzvarēja "Stanford", ar 2-3 un 0-3 piekāpās "Colorodo", kā arī ar 3-2 uzvarēja un ar 0-3 zaudēja "Oregon", kas tagad iekļuva izslēgšanas spēlēs. Šajos mačos Levinska guva attiecīgi 11, 11.5, 18.5, 12, 22 un 7.5 punktus. Aizvadītajā sezonā komandas rezultatīvākās spēlētājas bija bosniete Imana Isanoviča (310.5 punkti 20 mačos un 17.4% precizitāte uzbrukumos) un latviete Marta Levinska (295 punkti 20 mačos un 20.4% precizitāte uzbrukumos).

Sezonas sākumā latviete tika pasludināta kā pirmās nedēļas labākā debitante "Pac-12" konferencē, bet turpinājumā tik spoži vairs negāja. Konferences nedēļas labākās debitantes otro titulu Levinska nopelnīja regulārās sezonas izskaņā un tādējādi kļuva par pretendenti uz sezonas labākās debitantes nosaukumu, kur galvenā favorīte ir Tūsonas "Arizona" meksikāniete Sofija Maldonado-Diasa.

Pēc volejbola regulārās sezonas beigām "Pac-12" konferences izslēgšanas spēles nav ieplānotas (atšķirība no pludmales volejbola). Lai cerētu uz iespēju spēlēt NCAA finālsacensībās, "Arizona State" (6-14) bija vajadzīga pozitīva uzvaru un zaudējumu bilance. Šosezon bilance sanāca sliktāka nekā iepriekšējās divās sezonās, taču jāņem vērā, ka Covid-19 apsvērumu dēļ šosezon netika spēlēts ārpus spēcīgās "Pac-12" konferences.

Komandas uzbrukuma līderes Marta Levinska un Imana Isanoviča aprīļa beigās pievienosies nacionālajām izlasēm - iespējams, ka maijā spēlēs viena pret otru, jo Latvija un Bosnija un Hercegovina ir vienā kvalifikācijas grupā.

19 iepriekšējās sezonās NCAA finālsacensībās ikreiz piedalījās vismaz sešas komandas no "Pac-12" konferences, bet šopavasar būs tikai piecas - tādējādi iespaidīgā sērija ir noslēgusies. "Pac-12" regulārajā sezonā šoreiz pozitīva bilance bija vien piecām komandām. Uz finālsacensībām neuzaicināja arī "Stanford" (2-8) vienību, kas ir deviņkārtējā NCAA čempione un triumfēja arī iepriekšējās divās reizēs (2018, 2019).

No mūsu labākajām volejbolistēm NCAA tagad spēlēja arī 2015. gada U18 Eiropas čempione pludmales volejbolā Paula Ņečiporuka. Ričmondas "Virginia Commonwealth" (VCU) pēdējā kursa studente spēlēja krietni vājākā konferencē ("Atlantic 10"), salīdzinot ar Levinskas "Pac-12". Ņečiporukas komanda aizcīnījās līdz konferences finālam, kur uzvarētāja ieguva ceļazīmi uz NCAA finālsacensībām. Izšķirošajā mačā latviete guva septiņus punktus, bet VCU piekāpās "Dayton" - 15:25, 24:26, 19:25. Aizvadītajā sezonā komandas otrā rezultatīvākā spēlētāja Paula Ņečiporuka sakrāja 201.5 punktus 18 mačos ar 20.8% precizitāti uzbrukumos.

Finālsacensībās ar piekto numuru ir izlikta Linkolnas "Nebraska", kur centra spēlētājas pozīcijā spēlē latviešu izcelsmes NCAA amerikāņu zvaigzne Lorena Stivriņa - tagadējā pēdējā kursa studente, domājams, karjeru turpinās Eiropā.

NCAA volejbolā no Latvijas volejbolistēm līdz šim lielākos panākumus guvusi Jekaterina Stepanova. 2011. gadā viņas pārstāvētā Talahasī "Florida State" (#21) pārsteidzoši iekļuva NCAA "Final Four", turklāt mūsu volejboliste tika iekļauta tā gada "All-American" otrajā simboliskajā izlasē. Stepanova nesen pievienojās Latvijas pludmales volejbola izlasei, kas mēģinās cīnīties par otro sieviešu ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. Kā jau ziņots, 2017. gadā Jekaterina Stepanova/Marta Ozoliņa triumfēja CEV Sniega volejbola tūres posmā.

Izmantotie resursi:
Arizona State Volleyball
VCU Volleyball
volleyballmag.com
pac-12.com