Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Sezonas pirmais pasaules kērlinga čempions tiks noskaidrots vīriešu komandu starpā

Linda Mangale
Linda Mangale

Sezonas pirmais pasaules kērlinga čempions tiks noskaidrots vīriešu komandu starpā
Japānas izlase
Foto: WCF/Jeffrey Au

Pasaules vīriešu kērlinga čempionāts šogad norisināsies neierastos, COVID-19 ierobežojošos apstākļos no 2. līdz 11.aprīlim Kanādā izveidotā kērlinga “burbulī” Kalgari pilsētā.

Pretēji iepriekšējiem gadiem, kā pirmās par pasaules čempionu titulu cīnīsies vīriešu komandas, kas būs arī pirmais 2020./2021.gada sezonas Pasaules kērlinga federācijas (PKF) rīkotais čempionāts. Pasaulē notiekošā pandēmija piespiedusi atcelt visas līdz šim plānotās PKF sacensības. Tomēr kopā ar Kanādas Kērlinga asociāciju panākta vienošanās no iepriekš plānotās vīriešu komandu čempionāta norises vietas – Otavas, sacensības pārcelt uz Kalgari “burbuli”.

“Markin MacPhail Centre” arēnā izveidotājā “burbulī” veiksmīgi un bez starpgadījumiem nesen kā tika aizvadīti Kanādas sieviešu, vīriešu un jaukto pāru čempionāti, kam sekos pasaules vīriešu un arī pasaules sieviešu čempionāts, kuru Šveices veselības pārvalde liedza rīkot Šafhauzenē. Kalgari “burbulī” sportistiem, čempionāta organizatoriem būs jāievēro strikti COVID-19 protokoli, ieskaitot karantīnas periodus un biežu testēšanu, čempionātu aizvadot bez skatītāju klātbūtnes.

Tikai šajā sezonā, pandēmijas apstākļu dēļ, čempionāta dalībvalstu skaits ir palielināts no 13 uz 14. Visas komandas kvalificējās pēc īpašas sistēmas – 2019.gada Eiropas čempionāta rezultātiem, 2019.gada Klusā okeāna – Āzijas čempionāta, 2020.gada pasaules kvalifikācijas turnīra un patreizējā pasaules ranga.

Čempionāta dalībvalstis: ASV, Dānija, Itālija, Japāna, Kanāda, Koreja, Krievijas Kērlinga federācija (KKF), Ķīna, Nīderlande, Norvēģija, Skotija, Šveice, Vācija, Zviedrija.

Komandas aizvadīs 23 kārtas, apļa turnīrā katrai izspēlējot 13 spēles. Tikai labākās sešas nokļūs izšķirošo spēļu kārtā. Pēc apļa turnīra pirmā divas automātiski kvalificēsies pusfinālam, bet pārējām četrām (3.vieta ar 6.vietu, 4.vieta ar 5.vietu) būs jāsacenšas vienā kvalifikācijas spēlē, lai noskaidrotu atlikušos divus pusfinālistus. Fināla spēle notiks 12.aprīlī plkst. 01:00 pēc Latvijas laika.

Pēc čempionāta beigām sešas labākās nācijas kvalificēsies 2022.gada Pekinas Ziemas olimpiskajām spēlēm.

Vieni no favorītiem uz vietu olimpiskajās spēlēs un arī čempionu godu būs pašreizējie titula turētāji no Zviedrijas ar Niklasu Edinu skipa pozīcijā. Kanādieši iepriekšējā čempionātā izcīnīja otro vietu, tiesa gan šogad izlasi pārstāvēs Brendana Botčera vadītā komanda, kas nesen kā savā ceturtajā Kanādas čempionāta finālā beidzot izcīnīja uzvaru, lai pārstāvētu savu valsti. Līdz šim Šveices kvartets ar Pīteru Dekrūzu priekšgalā pasaules čempionātos tālāk par bronzas medaļām nav aizsniedzies. Varbūt šis gads viņiem izrādīsies tas veiksmīgākais.

Tā pat cīņā par zelta medaļām nevar nepieminēt pašreizējos olimpiskos čempionus no ASV (skips – Džons Šusters), kā arī Japānu (skips – Juta Matsumura), kas pēdējā čempionātā palika soli aiz pjedestāla.

Arī pārējās izlasēs var sastapt pieredzējušus pasaules čempionāta dalībniekus, kas nebūt nenozīmē, ka šīs komandas būs vājākas par titulētajām. Aizraujošas sacensības ir garantētas un tām varēs sekot līdzi tiešraidē PKF YouTube kontā.

Pirmās kārtas divas spēles: Skotija – Kanāda un Dānija – Norvēģija jau šodien plkst. 18:00 pēc Latvijas laika.

Online rezultāti: https://worldcurling.org/events/wmc...
Spēļu un tiešraižu grafiks: https://worldcurling.org/events/wmc...
Tiešraides: https://www.youtube.com/c/WorldCurl...