Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Čakša: Tiem, kuri startē kopā ar agresorvalstu pārstāvjiem, jāliedz valsts finansējums

Rolands Eliņš

Čakša: Tiem, kuri startē kopā ar agresorvalstu pārstāvjiem, jāliedz valsts finansējums
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša LTV1 raidījumā "Kas notiek Latvijā?" norādīja, ka Latvijas sportistiem, kuri piedalās sacensībās, kurās var piedalīties arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, nevajadzētu saņemt valsts finansējumu. Šis jautājums tika apspriests, kā piemēru piesaucot tenisa sacensības, kurās Latviju augstākajā līmenī pārstāv Aļona Ostapenko.

"Sportistam, kurš izvēlas privāti piedalīties sacensībās, kurās var startēt arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, nevajadzētu saņemt valsts finansējumu. Tas arī rada jautājumu, vai šāds sportists var atrasties Latvijas izlasē," sacīja Anda Čakša, komentējot Aļonas Ostapenko dalību "Australian Open" tenisa turnīrā, kur sieviešu konkurencē uzvarēja baltkrieviete Arina Sabaļenka. "Manā skatījumā, nē, nevar."

LOK savā šodienas paziņojumā bija skaidri norādījusi, ka uzskata par nepieļaujamu Latvijas sportistu dalību tādās sacensībās, kurām tiek pielaisti arī agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji, un raidījumā tika izcelts, ka tas taču skaidri un gaiši attiecas uz Latvijas tenisisti Aļonu Ostapenko, LOV A sastāva sportisti, jo tenisa vadošās organizācijas neliedz Krievijas un Baltkrievijas sportistiem dalību savās sacensībās. LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks norādīja, ka situāciju neatbalsta, taču atgādināja, ka Ostapenko tenisa turnīros piedalās kā privātpersona, kas pati lemj par savu dalību tajos.

LOK prezidents Žoržs Tikmers raidījumā atzina, ka Ostapenko joprojām ir LOV sastāvā un saņem attiecīgu finansējumu, taču arī uzsvēra, ka Sporta likumā veikti precizējumi par šādiem gadījumiem un ka LOK vēršas pie federācijām un sportistiem, lai no šādām situācijām izvairītos: "Taču tās nav sacensības, uz kurām dalībniekus deleģē LOK. Tā tomēr ir katras federācijas un katras personas izvēle."

Raidījumā arī tika plašāk iztirzāts veids, kādā SOK nonāca līdz savam skandalozajam paziņojumam, kurā pauda satraukumu par iespējamo Krievijas un Baltkrievijas sportistu diskrimināciju un aicināja meklēt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti tomēr varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs.

"SOK sagatavotais paziņojums tapis patiešām dažu dienu laikā, kad notika konsultācijas un sarunas ar nacionālajām olimpiskajām komitejām un citām organizācijām," LOK prezidents Žoržs Tikmers paskaidroja par SOK izplatītā aicinājuma tapšanas gaitu. "Tam pamatā bija SOK komitejas ārkārtas sapulces lēmums. Bija konferences zvans ar nacionālajām olimpiskajām komitejām, kas ilga apmēram stundu. Atgādināšu, ka kopā ir 206 nacionālās olimpiskās komitejas, kurām tad šajā stundu ilgajā zvanā tika dota iespēja izteikt viedokli. Taču pats apspriežamais dokuments toreiz piedāvāts netika, un mēs, LOK, to paši redzējām tikai tad, kad tas bija publicēts."

Sajūsmā par SOK taktiku nebija arī Einārs Fogelis, LSFP prezidents, kurš līdzīgā konferences zvanā piedalījās kā Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas prezidents: "Mums bija līdzīgs formāts, tikpat ierobežots laiks, turklāt šī sapulce bija vairāk informatīva. Taču tas, ar ko šajā sarunā ienāca ziemas sporta federāciju vadītāji, bija tas, ka šobrīd neredzam iespējas runāt par šādu iespēju."

SOK paziņojumā norādīts, ka vairākums uzrunāto ir atbalstījuši virzienu meklēt iespējas, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs. LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks norādīja, ka tā neuzskata: "Tik ierobežotā laikā izteikties paspēja, šķiet, 12 valstu pārstāvji, no kuriem Eiropas valstis iestājas pret šādu virzienu, kamēr dažas Āfrikas un Āzijas valstis it kā atbalstīja. Pārējām nemaz nebija iespējas izteikties, tāpēc piesaukt "vairākumu" šeit ir manipulēšana ar faktiem."

IIHF valdes loceklis Viesturs Koziols diskusijā norādīja, ka IIHF drīzumā lems par Krievijas un Baltkrievijas izlašu atgriešanos sacensībās, kad arī tiks oficiāli apstiprināts, ka tas vēl nevarēs notikt: "Man nav nekādu šaubu, ka tiks pieņemts tieši šāds lēmums. Nekas gada laikā jau nav mainījies, gluži otrādi, pat kļuvis sliktāk. Piekrītu IIHF prezidentam Likam Tardifam, kurš preses konferencē izteicās, ka līdz galam neizprot SOK paziņojumā minētos nosacījumus par Krievijas un Baltkrievijas sportistu startu OS, taču atgādināšu, ka Tardifs IIHF vārdā piesauca vēl vienu obligātu nosacījumu – jābeidzas karam."

1 2 66 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 02:05, pirms gada
Nu Vienotiba pedejos menesos ir ta izgazusies, ka sis tikai to visu pastiprina.Tenisa federacijas prezidents Gulbis spele ATP/challenger tuure, nupat pret krievu speleja, pec gudrisu ieskatijuma ar ko, tad tas ir labak par Savicki ?

  +8 [+] [-]

, 2023-02-02 04:00, pirms gada
Tad japasaka,ka Latvijai teniss nav vajadzīgs,jo tenisisti nevar ietekmēt
dalibnieku sastāvu.Tad tenisistiem jabeidz karjera.Smieklīgi ir,ka tenisa sacensibas piedalās ari ukraiņu sportisti.Viņi saprot un ir adekvāti.Mūsu prasibas ir stulbas.
Slēpts komentārs: Zemessargs

  -3 [+] [-]

, 2023-02-02 07:19, pirms gada
Apbrīnojami,Tikai tagad kāds sāk brukt virsū šitam štrunta sportam...

  +6 [+] [-]

, 2023-02-02 07:30, pirms gada
rediss77 rakstīja: Nu Vienotiba pedejos menesos ir ta izgazusies, ka sis tikai to visu pastiprina.Tenisa federacijas prezidents Gulbis spele ATP/challenger tuure, nupat pret krievu speleja, pec gudrisu ieskatijuma ar ko, tad tas ir labak par Savicki ?
Ko pastiprina visu cieņu Čakšai ,jo runāja konkrētu valodu nevis lavierēja.Kas liedz tenisa un riteņbraukšanas Latvijas federācijām cīnīties pret tiem viltus neitrālajiem sportistiem un to valstu federācijām ,kuras to murgu atbalsta.Austrālijā pat varēja redzēt ,cik tie agresoru sportisti un viņu fani ir neitrāli.

  +1 [+] [-]

, 2023-02-02 07:58, pirms gada
Jautājums jāskata citā plaknē..Krievijas un baltkrievijas izdzimteņi un necilvēki nedrīkst būt pielaiti dalībai sacensībās..jo Ostapenko un citi nelemj kas piedalās sacensībās..vienīgais viņa var nespēlēt ar šo valstu dalībniekiem.. tas arī būtu nozīmīgs solis ,kas ietekmētu šo sacensību turpmāko norisi.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-02 08:04, pirms gada
Turpmāko 20-30 gadu laikā nedrīkst ļaut ne krievijas ne baltkrievijas sportistiem piedalīties sacensībās.. tas pats attiecās arī uz visa veida māksliniekiem.. utainie ir jāsoda visi..tie kas par putinu un tie kas pret viņu krievijā ne ar ko neatšķiras.

  +2 [+] [-]

, 2023-02-02 08:57, pirms gada
Čakša ir nekometenta sportā.
Mēs ukraiņu dēļ nespēlēsim,bet ukraiņi tur spēlē.Aļona spēlē dubultspēlēs kopā ar ukrainieti. Kāpēc latvieši vienmer pārspilē?

  +6 [+] [-]

, 2023-02-02 09:05, pirms gada
Visas labākās ukrainietes spēlē (izņemot Svitoļinu maternitātes atvaļinājumā), bet mums nav jāspēlē?

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 09:05, pirms gada
Izglītības ministre ar ārsta diplomu grib sapūdēt Latvijas tenisu?

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 09:11, pirms gada
Skaidrs, ka kopējam virzienam ir jābūt šādam, lai neviens nesadomā startēt kādos Kadirova komercmačos kaut kur Āzijā. Teniss un velo protams ir problēma, jo no lielajiem turnīriem tikai Vimbldonai bija mugurkauls.

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 09:14, pirms gada
Ta ir,ka iekāpj ne savos zābakos!

  +5 [+] [-]

, 2023-02-02 09:15, pirms gada
Manuprāt stulbi visu novelt uz indivīdu. Tenisa federācijai vajadzētu celt šo jautājumu un cīnīties par agresoru atstādināšanu. Un Čakša var izdarīt spiedienu uz šīm federācijām.

Bet no Tikmera nomest atbildību uz indivuduālu sportistu ir nekorekti. Tavā darbā ir krievs, pamet darbu un sabojā savu karjeru - neloģiski.

Tad jau Tikmeram arī jāpamet darbs, ja jau viņa jumta organizācija nolēma ka agresori var piedalīties Olimpiskajās.

  +2 [+] [-]

, 2023-02-02 09:22, pirms gada
Tur kur sportists nevar ietemēt dalībnieku sastāvu- vienīgie pasaulē ir stulbums.Ne sekos mums ne kā.

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 09:22, pirms gada
Ja, NHL hokejistus ar nesaukt uz izlasi. Kur tik glupi cilvēki pie sporta šprices?

  +2 [+] [-]

, 2023-02-02 09:24, pirms gada
"vienīgais viņa var nespēlēt ar šo valstu dalībniekiem" - tas būtu līdzīgi kā daļa Irānas sportistu atsakās sacensties ar Izraēlas sportistiem.

Līdzīgi kā ES un NATO jautājumos, arī sportā būtu svarīgi demokrātiskajām valstīm vienoties par kopēju viedokli. Piemēru citiem varam rādīt, bet ja pārējie turpinās "peldēt", tad LV sportisti būs zaudētāji.

No otras puses, 1991.gada janvārī LV bobsleja vīri un A.Irbe nekavējoties paziņoja, ka nestartēs zem savienības karoga, nekas slikts nenotika, pēc gada LV OS soļoja jau zem sava karoga

  +3 [+] [-]

, 2023-02-02 09:27, pirms gada
Mums drosmīgi ministri,ne vella nejēdz,bet pieņem jebkuru amatu.

  -2 [+] [-]

, 2023-02-02 09:30, pirms gada
nācās ielogoties, lai uzrakstītu, ka apbrīnojami, ka ir kāds trollis, kurš atbalsta šos globālā režīma pakalpiņu gājienus.. un, protams, uzjautrinoši priecē spirta centra nebeidzamā propoganda.

  +4 [+] [-]

, 2023-02-02 09:37, pirms gada
Kazām kuras ir stulbas un tā pat nepieņem nevienu lēmumu pastāvīgi, tā vietā saņem norādes no augšas arī nevajadzētu saņemt atalgojumu, tādeādi varbūt arī nesanāktu nauda frizierim un tai dumjajai frizūrai un pasaule buutu labāka vieta, kaut nedaudz.

  -4 [+] [-]

, 2023-02-02 09:42, pirms gada
Ceru, ka politikas flagmaņa Čakšas kundzes teiktais nonāks arī līdz Merzļikinam, Bļugeram, Girgensonam un Balceram! Šoreiz ir situācija, kad savu pašlabumu (darbu un iztikas pelnīšanu ģimenei) ir jānoliek otrajā plānā! Jā, mūsējie būs tādi vienīgie pasaulē, bet citi noteikti sekos šim cēlajam žestam! Un diemžēl pilna mēroga kara operācija Ukrainas teritorijā solās būt ilga, jo ASV savus tankus sola nosūtīt tikai pēc gada. Un skeptiķiem nevajag uzreiz bļaut,ka tiem tankiem nebūs labās bruņas. Bet no sliktākiem materiāliem (hm, varbūt folija)?

Dīvainas tās sankcijas, jo vairāk cieš pašo sankciju ieviesēji, nevis tie, kam tās sankcijas ir tēmētas.

https://jauns.lv/raksts/arzemes/542...

  +4 [+] [-]

, 2023-02-02 09:45, pirms gada
Ok ok tagad visi Latvijas sportisti nestartēs nekur kur startē krievi - Super! Malači, varam sist viens otram uz pleca. Tālāk jautājums kur viņiem startēt un kā iztiku nopelnīt? Ja šajā gadījumā ja es būtu Ostapenko vietā un man noņemtu kkādas naudiņas es izlasē savu degunu nekad dzīvē vairs nerādītu...

  +2 [+] [-]

, 2023-02-02 09:47, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Ceru, ka politikas flagmaņa Čakšas kundzes teiktais nonāks arī līdz Merzļikinam, Bļugeram, Girgensonam un Balceram! Šoreiz ir situācija, kad savu pašlabumu (darbu un iztikas pelnīšanu ģimenei) ir jānoliek otrajā plānā! Jā, mūsējie būs tādi vienīgie pasaulē, bet citi noteikti sekos šim cēlajam žestam! Un diemžēl pilna mēroga kara operācija Ukrainas teritorijā solās būt ilga, jo ASV savus tankus sola nosūtīt tikai pēc gada. Un skeptiķiem nevajag uzreiz bļaut,ka tiem tankiem nebūs labās bruņas. Bet no sliktākiem materiāliem (hm, varbūt folija)?

Dīvainas tās sankcijas, jo vairāk cieš pašo sankciju ieviesēji, nevis tie, kam tās sankcijas ir tēmētas.

https://jauns.lv/raksts/arzemes/542384-asv-piegadas-ukrainai-tankus-abrams-tikai-pec-gada
Ko tu esi ziedojis, lai prasītu to darīt citiem? Tu tagad visu savu algu uz Ukrainu sūti? Ja nē, tad labāk paturi savus ieteikumus pie sevis. Citus viegli mācīt, kad nav jāizjūt savu padomu sekas.

Tos Adbramsus un Bredlijus tāpat tur Ukrainā nejēdz vadīt, vēl gadu vajadzēs lai apmācītu. + Sankcijas neko nedod, to domāju visi redz.

  -3 [+] [-]

, 2023-02-02 10:09, pirms gada
Sporta sabiedrībai pasaulē nāksies pieņemt sarežģītus lēmumus. Tagad tikai var redzēt, ko krievi ir nopirkuši ar savu asiņaino naudu.

  -3 [+] [-]

, 2023-02-02 10:14, pirms gada
Reksis rakstīja: Tur kur sportists nevar ietemēt dalībnieku sastāvu- vienīgie pasaulē ir stulbums.Ne sekos mums ne kā.
Kā?
Visi elites tenisisti taču varēja boikotet turnīrus
Bet nu viss pajāt tiem biezajiem pingpongistiem

  -3 [+] [-]

, 2023-02-02 10:26, pirms gada
točka rakstīja: Izglītības ministre ar ārsta diplomu grib sapūdēt Latvijas tenisu?
Nu kur var sita aizstāvēt sporta veidu,kur pat soda turnira rīkotājus,ja nepielaiz okupantu Pārstāvjus?
Tak lai grimst ar krievu kugi tas spirta veids....baigi tādu vajag

  +2 [+] [-]

, 2023-02-02 10:29, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Ceru, ka politikas flagmaņa Čakšas kundzes teiktais nonāks arī līdz Merzļikinam, Bļugeram, Girgensonam un Balceram! Šoreiz ir situācija, kad savu pašlabumu (darbu un iztikas pelnīšanu ģimenei) ir jānoliek otrajā plānā! Jā, mūsējie būs tādi vienīgie pasaulē, bet citi noteikti sekos šim cēlajam žestam! Un diemžēl pilna mēroga kara operācija Ukrainas teritorijā solās būt ilga, jo ASV savus tankus sola nosūtīt tikai pēc gada. Un skeptiķiem nevajag uzreiz bļaut,ka tiem tankiem nebūs labās bruņas. Bet no sliktākiem materiāliem (hm, varbūt folija)?

Dīvainas tās sankcijas, jo vairāk cieš pašo sankciju ieviesēji, nevis tie, kam tās sankcijas ir tēmētas.

https://jauns.lv/raksts/arzemes/542384-asv-piegadas-ukrainai-tankus-abrams-tikai-pec-gada
Kas tad nu? Sašpricējies esi un uzreiz papildinājies ar būsteriem?
Pastāsti kas sajā stāstā ir savādāks par to pirms diviem gadiem? Tev tak itkā ir (esot spējas) domāt bez zinātnieku un profesoru, vadoņu padomiem?

     [+] [-]

, 2023-02-02 10:34, pirms gada
Izskatās, ka liela daļa no komentētājiem nemaz nav redzējuši raidījumu un reaģē uz šo vienu rindkopu rakstā.
Tur bija skaidri redzams, ka ministre nepārzina konkrētā sporta veida specifiku un sacensību struktūru. Protams, varēja teikt, ka nav gana zinoša šajā jautājumā un nevar kompetenti atbildēt, bet kurš izglītības ministrs mums ir bijis ar padziļinātām zināšanām sportā. Gan jau viņai zinošāki cikvēki jau ir izskaidrojuši situāciju.
Manuprāt šeit mazliet tiek pārspīlēts ar ažiotāžu.

  +1 [+] [-]

, 2023-02-02 10:37, pirms gada
Tad jau sanāk, ka hokejisti no NHL un Raimonds Krollis arī nevarēs atrasties izlasē, jo gan NHL spēlē krievi, gan Seria A spēlē Mirančuks no Krievijas? Es protams esmu pret, krievu un baltkrievu sportistu piedalīšanos starptautiskajās sacensībās, bet nu šī ideja ir galīgi garam, jo es ļoti šāubos, ka sportisti var ietekmēt sacensību dalībnieku sastāvu.

  -2 [+] [-]

, 2023-02-02 11:12, pirms gada
Čakša malacis. Viss pareizi. Un kamēr Merzļikins un Bļugers pāris reizes gadā spiež roku Ovečkinam, nevis nomet cimdus pie pirmās iespējas, es negribu dot ne santīmu arī hokeja izlasei.

  -3 [+] [-]

, 2023-02-02 11:13, pirms gada
boleks rakstīja: Kas tad nu? Sašpricējies esi un uzreiz papildinājies ar būsteriem?
Pastāsti kas sajā stāstā ir savādāks par to pirms diviem gadiem? Tev tak itkā ir (esot spējas) domāt bez zinātnieku un profesoru, vadoņu padomiem?
Neatceros, vai Tu biji no špricētajiem vai "pošmīžiem". It kā tikai špricētajiem novērots autisms un nespēja uztvert sarkasmu...

     [+] [-]

, 2023-02-02 11:16, pirms gada
Jānis Kalnevics rakstīja: Ko tu esi ziedojis, lai prasītu to darīt citiem? Tu tagad visu savu algu uz Ukrainu sūti? Ja nē, tad labāk paturi savus ieteikumus pie sevis. Citus viegli mācīt, kad nav jāizjūt savu padomu sekas.

Tos Adbramsus un Bredlijus tāpat tur Ukrainā nejēdz vadīt, vēl gadu vajadzēs lai apmācītu. + Sankcijas neko nedod, to domāju visi redz.
Eeeee, kas tad nu?! Kāpēc tiek pieļauti kremlinu un orku atbalstītāju komentāri?! Aaaa, izskatās, ka vienkārši režīma troļļi pagaidām ir palaiduši garām šo rakstu. Pagaidām tikai daži Panorāmas nozombētie bārsta TV kastē dzirdēto.

  +4 [+] [-]

, 2023-02-02 11:16, pirms gada
Ostapenko gadījumā viegls lēmums - LOV finansējumu viņa var atpelnīt viena (vai divu, ja tādi mazāki turnīri) turnīra laikā...

Bet nu šis lēmums kopumā ir muļķīgs, jo vienīgais, ko tādējādi var panākt, ir mūsu labāko sportistu nespēlēšanu izlasē...

  +4 [+] [-]

, 2023-02-02 11:38, pirms gada
Manuprāt, tik augstām amatpersonām, pirms ko tādu pasaka ir jāizanalizē situāciju kopumā. Diemžēl mums notiek savādāk... sākumā pasaka, tad domā ko pateica. Čakšas kundzes gadījumā tas vēl ir saprotams (cilvēks ir tālu no sporta dzīves un padomnieki tādi kādi ir), bet Tikmera kungs gan ir "divkosis" , kurš lieksies tur kur izdevīgāk. Redzēsim, ko šie abi teiks pēc gadiem 2-3, protam ja vēl būs savos amatos.
Slēpts komentārs: otins

  +1 [+] [-]

, 2023-02-02 11:50, pirms gada
Boikotu varbūt atbalstīs Igaunija, Lietuva un Polija. Citi nav rusofobi un pa lielam viņiem ir vienalga, kas tur karo un kādi sportisti pārstāv turnīrus. Vienmēr kāds ir karojis, karo un karos. Nekādu lavīnas efektu Latvijas lēmumi tenisā neizraisīs. Nauda ņems virsroku. Tas pats arī NHL un citur.
1 2 66 komentāri