Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kā blēdījās sākotnēji Apinim bronzu atņēmušais indietis?

Skaidrojam: kā blēdījās sākotnēji Apinim bronzu atņēmušais indietis?
Aigars Apinis ar Tokijas paralimpisko spēļu bronzu. Foto: LPK

Tokijas paralimpisko spēļu diska mešanas sacensībās titulētais latvietis Aigars Apinis sākotnēji izcīnīja ceturto vietu, taču vēlāk diskvalifikāciju par startēšanu nepareizajā veselības klasē saņēma bronzu izcīnījušais indietis Vinods Kumars. Sportacentrs.com skaidro, kā Indijas sportists blēdījās.

Diska mešanas sacensībās F52 grupā uzvaru ar 20,02 metrus tālu raidījumu izcīnīja polis Pjotrs Kosevičs, kuram pēc nieka četriem centimetriem sekoja horvāts Velimirs Šandors, bet trešais vēl septiņus centimetrus tālāk bija Kumars. Savukārt uzreiz aiz pirmā trijnieka ar 19,54 metriem bija Apinis.

Divas dienas pirms sacensībām tieši horvāti esot iesnieguši protestu ar vēsījumu, ka Kumars neatbilst F52 veselības klasei, jo viņš varot staigāt un diezgan labi kustināt rokas. Kā portālam Sportacentrs.com norāda Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte, šajā grupā pārsvarā drīkst startēt tikai sportisti, kuriem bijuši lauzti kakli, tādējādi iestājoties paralīzei rokās un kājās. Atlētiem, kuri ir klasificēti F51-F53 grupās, dažādā mērā ir ierobežotas plecu un roku funkcijas, kā arī nav stumbra vai kāju funkcijas.

Kumars, kuram ir 41 gads, savas kājas savainoja dienestā Indijas robežsardzē, kad nokrita no klints.

Pēc horvātu uzrakstītā protesta tika pieņemts lēmums novērot Kumaru sacensību laikā. “Redzējām, ka viņš pats varēja ar dvieli noslaucīt disku. Kumaram ļoti labi strādāja rokas, kā arī, pārsēžoties no ratiņkrēsla un starta krēsli, varēja pamanīt, ka viņam darbojas kāju muskuļi. Pēc sacensību noslēguma klasifikatori ar viņu vēl devās uz medicīnas telpu veikt konkrētu pārbaudi un vēlāk piešķīra diskvalifikāciju. Atņēma gan rezultātu, gan F52 klasi. Nu jau Kumars ir aizbraucis mājās, bet, cik saprotu, viņš gadu arī nedrīkst piedalīties sacensībās,” skaidro Dadzīte.

Viņa arī atklāja, ka Kumars paralimpiskajām spēlēm kvalificējies laikā, kad visā pasaulē plosījās Covid-19 pandēmija. “Viņiem Indijā bija savs čempionāts. Uz to bija uzaicināti arī divi klasifikatori, kuri Kumaram piešķīruši F52 grupu. Tagad viņiem šie pienākumi atņemti.”

Dadzīte neslēpj, ka šī ir pirmā reize, kad tik augsta līmeņa sacensībās noticis šāds gadījums.

Paralimpiskajā sportā ir vairākas medicīnas klases, ņemot vērā atlētu veselības stāvokli. Konkrētu klasi piešķir klasifikators, kurš novērtē, ko sportists spēj paveikt. Klase gan var tik arī pārskatīta, jo, pateicoties sportam, cilvēka veselības stāvoklis var uzlaboties.

Savu rubrikas “Skaidro” tematu vari ieteikt, nosūtot mums ziņu uz Sportacentrs.com profilu.

  +2 [+] [-]

, 2021-09-01 21:20, pirms 3 gadiem
Kā saka - indietis aplauzās.

  +7 [+] [-]

, 2021-09-01 21:30, pirms 3 gadiem
Nevaru nopietni lasīt rakstu, kurā visu laiku pieminēts Kumārs.

     [+] [-]

, 2021-09-01 23:17, pirms 3 gadiem
Klasēs neorientējos, tomēr ne visai saprotu. kā var mest disku, ja rokas nedarbojas

     [+] [-]

, 2021-09-02 17:24, pirms 3 gadiem
Bam Bam rakstīja: Klasēs neorientējos, tomēr ne visai saprotu. kā var mest disku, ja rokas nedarbojas
Gribi izmēģināt?