Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Kučvaļska. Ar atbildības slogu pie elites durvīm

Kučvaļska. Ar atbildības slogu pie elites durvīm
Angelīna Kučvaļska
Foto: Edea Skates

Pagājušajā sezonā Angelīna Kučvaļska izcīnīja septīto vietu Eiropas čempionātā un 16. vietu pasaules čempionātā, kas ir augstvērtīgākie rezultāti individuālajās sacensībās Latvijas daiļslidošanas vēsturē. Turklāt gan Eiropas, gan pasaules čempionātos 16 gadus vecajai Angelīnai tā bija debija. Pēc tādas sezonas galva sareibtu arī gados vecākiem sportistiem, taču nav laika kavēties atmiņās, jo jaunajā sezonā Kučvaļsku sagaida vēl augstāka līmeņa izaicinājumi, ar kuriem Latvijas daiļslidotāji līdz šim nav sastapušies.

Gatavošanos sezonai Kučvaļska uzsāka jau vasaras sākumā, taču jūliju nācās pavadīt dīkstāvē sadzīves apstākļos gūtas potītes traumas dēļ. Tas atstāja iespaidu ne tikai uz sportisko formu, bet arī svaru, jo 15-18 gadu vecumā to noturēt nemainīgu ir ļoti grūti. Protams, runa ir vien par dažiem kilogramiem, taču tas apgrūtina balansa atrašanu. Ar šādām problēmām sastopas sportistes arī daiļslidošanas lielvalstīs un nevienai vien tā dēļ nācies pielikt karjerai punktu.

„Decembrī viņai apritēs 17 gadi. Viņa kļūst gan sievišķīgāka, gan emocionālāka,” atklāj sportistes trenere Jekaterina Platonova. „Pagājušās sezonas veiksmes uzkrauj atbildības slogu. Viena lieta ir uzsākt sezonu, kad iepriekšējā esi bijusi otrajā vai trešajā desmitā Eiropā, bet pavisam kas cits, ja esi bijusi septītā. Arī vieta Latvijas Olimpiskās vienības A sastāvā ir liela atbildība. Lai tur noturētos, ir nepieciešami rezultāti. Angelīna to saprot un grib palikt šajā līmenī.

Gatavošanās posmā vienu nedēļu sanācis patrenēties Čehijas pilsētā Ostravā, kur strādājuši arī čehu, slovāku, poļu un slovēņu daiļslidotāji un daiļslidotājas. Arī treniņiem meistarīgāku sportistu vidū ir liela nozīme. Tā gan ir tikai nedēļa, taču arī mājās, daiļslidošanas klubā „Kaskads” ir izaugušas četras junioru vecuma sportistes. Protams, viņām vēl daudz jāstrādā, tomēr Angelīnai vairs nav jātrenējas tikai bērnu pulciņā. Emocionāli gan tik un tā neesot viegli, jo juniores vēro katru Kučvaļskas kustību un vēlas viņai līdzināties.

„Esam pamainījuši īso programmu, mūzika no „Karmenas” aizstāta ar mūziku no „Toskas”. Tā ir emocionāla. Angelīnai ir jauna kleita un viņa ir daudz strādājusi pie horeogrāfijas, roku kustībām,” stāsta Platonova. „Principā vasaras darbā lielu izmaiņu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu nav. LOV atbalsts ļāvis paņemt vairāk laika ledus treniņiem un pieslēgt arī cilvēkus no malas, lai viss nebūtu jādara pašu rokām. Neko daudz vairāk izdarīt nevarējām, Angelīna nevar no rīta līdz vakaram tikai trenēties.”

Eiropas čempionāts Bratislavā un pasaules čempionāts Bostonā būs tikai pēc Jaunā gada, tomēr lielākais sezonas izaicinājums būs jau novembra vidū, kad Francijas pilsētā Bordo risināsies Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) „Grand Prix” posms pieaugušajiem. Tajā piedalīsies tikai 12 pasaules labākās daiļslidotājas un lieki piebilst, ka tik elitārās sacensībās šī būs debija ne tikai Kučvaļskai, bet arī Latvijai.

„Tieši Bordo būs viens no spēcīgākajiem dalībnieču sastāviem. Piedalīsies gan krievietes Jeļizaveta Tuktamiševa un Jevgeņija Medvedeva, gan labākās japāņu daiļslidotājas,” skaidro trenere. „Tā būs debija un mums nav pat nojausmas, kā tur viss izskatīsies un notiks. „Grand Prix” posmos izšķirošā loma ir reklāmai un naudai, tādēļ atlase sacensībām nenotiek tikai pēc sportiskajiem rezultātiem. Izšķiroša loma ir sportistes atpazīstamībai. Varbūt varēja mums piešķirt vietu vēl vienā posmā, taču jāņem vērā, ka pagājušā sezona Angelīnai bija pirmā pieaugušo līmenī, mēs tur būsim pirmoreiz, turklāt esam no Latvijas. Kas zina, labi nostartējot Bordo, varbūt varam tikt pie iespējas startēt „Grand Prix” finālsacensībās, kurās piedalīsies arī labākā no sportistēm, kas startē tikai vienā posmā. Tas gan nav pašmērķis, mums jābūt pacietīgiem, jo esam tikai ceļa sākumā.”

Lai gan vairumam „Grand Prix” dalībnieču sezonas pirmie starti būs tieši „Grand Prix” posmos, Kučvaļska sezonu atklās jau šajās dienās, kad piedalīsies ISU „Challenger” sērijas sacensībās Bratislavā, bet pēc tam dosies uz „Challenger” posmu Sofijā. „Mums vajag sevi pārbaudīt un nomierināt. Iespējams, vēl veiksim kādas izmaiņas programmā. Gribas to padarīt sarežģītāku, taču nedrīkstam aizmirst arī par „tīrību”. Tāpat posms Bratislavā būs laba iespēja aprast ar arēnu, kurā nākamgad notiks Eiropas čempionāts.”

Angelīnas Kučvaļskas sezonas galvenie starti

DatumsSacensībasVieta
13.-15. novembrisTrophee Eric Bompard GP posmsBordo (Francija)
25.-31. janvārisEiropas čempionātsBratislava (Slovākija)
28.marts-3.aprīlispasaules čempionātsBostona (ASV)

, 2015-10-01 10:23, pirms 9 gadiem
"Angelīnai ir jauna kleita"
- Šodien it kā būšot video tiešraide no Bratislavas
, 2015-10-01 10:25, pirms 9 gadiem
„Karmena” aizstāta ar „Tosku”
- Cerams, ka nebūs pārāk bēdīgi
, 2015-10-01 10:43, pirms 9 gadiem
Novēlu meitenei noturēties iepriekšējā līmenī un izturēt emocionālo spriedzi, kas neizbēgami būs. Runāt par Grand Prix finālu gan nevajag, startējot tikai vienā posmā, lai cik labs būtu rezultāts, ir neiespējami.
Deniss Vasiļjevs. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
3

Vasiļjevs pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdz septītajā vietā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs sestdien Monreālā pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdza septītajā pozīcijā.
No reisās: medaļnieces Izabo Levito, Kaori Sakamoto un Kima Čejona. Foto: Eric Bolte/USA Today Sports/Scanpix
3

Japānas daiļslidotāja Sakamoto triumfē trešajās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas

Japānas daiļslidotāja Kaori Sakamoto piektdien Kanādā izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā, paliekot nepārspēta trešo gadu pēc kārtas, lai gan pirms izvēles programmas viņa bija ārpus līderu trijnieka.
Deniss Vasiļjevs. Foto: Reuters/Scanpix
3

Vasiļjevs astotajā vietā pēc īsās programmas pasaules čempionātā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs ceturtdien Monreālā ieņēma astoto vietu pasaules daiļslidošanas čempionāta īsajā programmā.