Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

EČ ātrslidošanā sprinta distancēs triumfē Krols un Lērdama

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

EČ ātrslidošanā sprinta distancēs triumfē Krols un Lērdama
Tomass Krols. Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā noslēdzies Eiropas čempionāts sprinta distancēs. Četras no sešām medaļām izcīnīja Nīderlandes pārstāvji, tiem tiekot arī pie augstākā kaluma godalgām. Par Eiropas čempioniem kļuva Tomass Krols un Juta Lērdama.

Šogad Eiropas čempionāts, kā tas ir katru otro sezonu, sastāv no divām daļām, daļa sportistu sacenšas par Eiropas čempiona titulu daudzcīņā, bet citi tikai sprinta distancēs. Daudzcīņā sportistiem jāaizvada sacensības 500, 1500, 3000/5000 un 5000/10000 metru distancēs, kamēr sprintā sportisti aizvadīs pa divām sacensībām 500 un 1000 metru distancēs. Ne vienā, ne otrā Eiropas čempionāta variantā nepiedalās Latvijas vadošais ātrslidotājs Haralds Silovs.

Pēc pirmās sacensību dienas sprinta distanču kopvērtējumā vadībā izvirzījās Angelina Goļikova no Krievijas, bet viņas pārsvars pār konkurentēm nebija tik liels, lai varētu jau svinēt uzvaru. Uz vietu labāko trijniekā cerēja trīs Nīderlandes un trīs Krievijas ātrslidotājas, kā arī austriete Vanesa Hercoga, kura gan pēc pirmās sacensību dienas atpalika teju sekundi no trešās vietas. Arī otrā sacensību diena sākās ar sacensībām 500 metru distnacē, kurā vakar ātrākā bija Goļikova, otrā nīderlandiete Femke Koka, bet trešā Hercoga.

Piektajā slidojumā Olga Fatkuļina no Krievijas slikti startēja un beigās slidojumā zaudēja polietei Kajai Zjomekai. Sestajā slidojumā Darja Kačanova sīvi cīnījās ar Vanesu Hercogu, finiša spurtā nedaudz labākai tomēr esot Hercogai, kas pārņēma vadību sacensībās. Septītajā slidojumā Femke Koka sacentās ar Jorienu ter Morsu, Kokai pārliecinoši uzvarot divu mājinieču duelī, kā arī uzstādot pārliecinoši labāko laiku. Pēdējā slidojumā Juta Lērdama centās pieveikt Angelinu Goļikovu, kas centās otro dienu pēc kārtas būt ātrākā 500 metru distancē. Goļikova startā bija ātrāka par konkurentēm, bet finišā pārspēka Koku par 0.06 sekundēm, vēl nedaudz palielinot savu pārsvaru kopvērtējumā. Trešo vietu izdevās izraut Lērdamai, atstājot Hercogu ārpus labāko trijnieka.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 500 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.A. Goļikova (RUS)37.42
2.F.Koka (NED)+0.05
3.J. Lērdama (NED)+0.19
4.V. Hercoga (AUT)+0.28
5.D. Kačanova (RUS)+0.40
6.K. Zjomeka (POL)+0.52

Pirms sacensībām 1000 metros Goļikovas pārsvars kopvērtējumā bija vairāk nekā pus sekunde, bet Juta Lērdema vēl cerēja apsteigt Femki Koku. Bija skaidrs, ka labāko trijniekā būs šīs sportistes, jo ceturtajā vietā esošā Ter Morsa atpalika no trešās vietas vairāk nekā pusotru sekundi, ko atspēlēt 1000 metros bija nereāli. Vakar 1000 metros ātrākās bija Ter Morsa un Lērdama, kurām sekoja Koka un Goļikova.

1000 metru distancē uz starta neizgāja Olga Fatkuļina, tādējādi izstājoties no tālākas cīņas par vietu sešiniekā kopvērtējumā. Vietas tajā, kā arī 1000 metru sacensībās tika sadalītas pēdējos trijos slidojumos. Vispirms Hercoga sacentās ar Kačanovu. Pirmajās sacensībās ātrāka bija krieviete, bet šodien abas cīnījās līdzīgi distances pirmajā pusē, bet otrajā Kačanova atrāvās no Hercogas un kļuva par sacesnību līderi, kamēr Hercoga jau tobrīd bija tikai ceturtā. Septītajā slidojumā Lērdama distancē devās kopā ar Ter Morsu. Vakar abas bija ātrākās, nedaudz labākai esot Ter Morsai. Šodien Lērdama pārliecinoši revanšējās tautietei, abām pārspējot Kačanovu.

Pēdējā slidojumā Goļikova devās pretī Eiropas čempiones titulam. Viņu apturēt varēja tikai Koka, kas stājās blakus celiņā. Vakar Koka bija pārāka par 0.05 sekundēm, bet šodien pirms pēdējā apļa bija krietni priekšā. Koka uzstādīja trešo labāko rezultātu, kamēr Goļikova bija vien piektā, zaudējot uzvarētājai Lērdamai 1.65 sekundes. Līdz ar to Juta Lērdama spēja izraut uzvaru Eiropas čempionātā sprinta distanēs, bet ar sudrabu samierinājās Angelina Goļikova, ko beigās tomēr nenoķēra Femke Koka, zaudējot 0.03 sekundes.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.J. Lērdama (NED)1:14.00
2.J. ter Morsa (NED)+0.45
3.F. Koka (NED)+1.12
4.D. Kačanova (RUS)+1.29
5.A. Goļikova (RUS)+1.65
6.H. Nofantava (BLR)+2.76

Eiropas čempionāts sprinta distancēs sievietēm

VietaSportistsPunkti
1.J. Lērdama (NED)149.385
2.A. Goļikova (RUS)+0.94
3.F. Koka (NED)+0.97
4.J. ter Morsa (NED)+2.09
5.D. Kačanova (RUS)+3.19
6.V. Hercoga (AUT)+5.90
7.H. Nifantava (BLR)+7.24
8.K. Zjomeka (POL)+8.15

Vīru konkurencē galvenais favorīts vēl vakar bija Kais Verbijs no Nīderlandes, bet viņš jau 500 metru distances pirmajos metros piedzīvoja kritienu, nebeidzot šīs sacensības un tiekot diskvalificēts no tālākas cīņas par Eiropas čempiona titulu. Tas gan viņam neliedza turpināt sacensties, 1000 metros ieņemot otro vietu. Šodien 500 metru distancē viņš startēja jau otrajā slidojumā un varēja droši cīnīties par uzvaru. Tikmēr kopvērtējumā uz uzvaru cerēja Verbija tautietis Tomass Krols un Heins Oterspērs, kā arī vācietis Džoels Dufters.

Verbijs otrajā slidojumā uzrādīja laiku 34.58 sekundes, kas vakardienas sacensībās būtu ļāvis uzvarēt un tagad atrasties labāko trijniekā kopvērtējumā, kas, kā jau minēts, vairs ir tikai, kā būtu, ja būtu. Tikmēr vācietis Dufters ļoti vāji aizvadīja otrās sacensības 500 metros, nespējot aizstāvēt vakar izcīnīto otro vietu un nespējot iekļūt pat labāko sešiniekā, kas nopietni varēja ietekmēt arī tālāko cīņu kopvērtējumā. Devītajā slidojumā Oterspērs pēc ne tā ātrākā starta spēja uzvarēt savā slidojumā, bet arī nespēja iekļūt labāko trijniekā, kurā vēl joprojām bez Verbija bija Arturs Nogals no Polijas un Artjoms Arefjevs no Krievijas. Pēdējā slidojumā Muštakovs bija nobriedis cīņai ar Verbiju neklātienē, bet arī viņš palika uzreiz aiz labāko trijnieka. Tikmēr Tomass Krols uzstādīja vien astoto labāko laiku.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 500 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.K. Verbijs (NED)34.58
2.A. Nogals (POL)+0.35
3.A. Arefjevs (RUS)+0.37
4.V. Muštakovs (RUS)+0.50
5.H. Oterspērs (NED)+0.54
6.Dž. Dufters (GER)+0.64

Pirms izšķirošās cīņas 1000 metru distancē un sacensību kopvērtējumā vadību, neskatoties uz ne visai labo rezultātu 500 metros saglabāja Tomass Krols, kuram sekoja Heins Oterspērs. Lai arī likās, ka Džoels Dufters izslēdzis sevi no cīņas par trijnieku, konkurentu nepārliecinošais starts ļāva būt trešajā pozīcijā. Viktors Muštakovs gan elpoja konkurentiem pakausī.

1000 metros vairs nepiedalījās Kajs Verbijs un 500 metros kritušais Niko Īle. Mazliet negaidīti trešā slidojuma uzvarētājs beļģis Matiass Vostē saglabāja vadību līdz pēdējiem diviem slidojumiem. Viņš vienīgais līdz tam spēja slidot ātrāk par minūti un deviņām sekundēm. Pirmspēdējā slidojumā Oterspērs sacentās ar Muštakovu, bet viņa cerības uz medaļu pazuda līdz ar kritienu uzreiz pēc starta un izstāšanos. Arī Oterspērs neuzlaboja Vostē laiku, bet bija skaidrs, ka medaļa kopvērtējumā ir kabatā. Pēdējā slidojumā Dufters centās nosargāt vietu trijniekā, dzenoties pakaļ Krolam. Tomass Krols spēja uzstādīt labāko laiku 1000 metros un tādējādi izcīnīt Eiropas čempionātā sprinta distancēs. 1000 metros otrā vieta Vostē, bet trešā Dufteram, kamēr kopvērtējumā sudrabs tika Oterspēram, bet pēc Muštakova neveiksmes bronzu nosargāja Dufters.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.T.Krols (NED)1:08.02
2.M. Vostē (BEL)+0.76
3.Dž. Dufters (GER)+0.91
4.H. Oterspērs (NED)+1.06
5.H.H. Lorencens (NOR)+1.20
6.M. Līvs (EST)+1.43

Eiropas čempionāts sprinta distancēs vīriešiem

VietaSportistsPunkti
1.T. Krols (NED)137.955
2.H. Oterspērs (NED)+1.38
3.Dž. Dufters (GER)+1.63
4.H.H. Lorencens (NOR)+3.21
5.A. Nogals (POL)+3.80
6.D. Bosa (ITA)+4.34
7.P. Mihaļskis (POL)+4.60
8.M. Vostē (BEL)+4.82

     [+] [-]

, 2021-01-17 22:27, pirms 3 gadiem
Vai Silovs ir metis mieru ātrslidošanai?