Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Ar Sāblikovas un Blemena uzvarām olimpiskajā Soltleiksitijā sācies PČ ātrslidošanā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Ar Sāblikovas un Blemena uzvarām olimpiskajā Soltleiksitijā sācies PČ ātrslidošanā
Martina Sāblikova. Foto: Imago-images/Scanpix

ASV pilsētā Soltleiksitijā ar sacensībām 3000 metru distancē sievietēm un 5000 metru distancē vīriešiem sācies pasaules čempionāts ātrslidošanā. Pirmajā sacensību dienā pie zelta tika čehiete Martina Sāblikova un Teds Jans Blemens no Kanādas.

Pasaules čempionāts individuālajās distancēs 2002. gada olimpisko spēļu mājvietā Soltleiksitijā sākās ar sacensībām 3000 metru distancē sievietēm. Spēcīgākajām Eiropas ātrslidotājām pievienojās kanādietes Ivanija Blondīna un Izabela Veidemana, kuras Pasaulesa kausa kopvērtējumā garajās distancēs atpaliek vien no čehietes Martinas Sāblikovas, kura Eiropas čempionātā palika ceturtā. Viņai bija jāaistāv pasaules čempiones tituls. Par medaļām cīnījās arī Krievijas un Nīderlandes ātrslidotājas.

Jau pirmajā slidojumā konkurētspējīgu rezultātu uzstādīja Irēne Šoutena no Nīderlandes, kura bija ļoti tuvu personiskā rekorda labojumam (3:58.259 minūtes). Viņa bija sacensību vadībā līdz pat sestajam slidojumam, kā arī vienīgā, kura līdz tam izslidoja no četrām minūtēm. Pēc sestā slidojuma vadību sacensībās pārņēma viņas tautiete Karlijna Ahterēkte, kura visas distances garumā bija pārliecinoši ātrāka un finišā pārspēja Šoutenu par 3.34 sekundēm, uzstādot jaunu personisko rekordu.

Septītajā slidojumā sacentās Eiropas čempione Esme Vīzere no Nīderlandes un Frančeska Lolobrigida no Itālijas, kura tika pie bronzas. Viņām noteikti bija pa spēkam tobrīd ielauzties labāko trijniekā, ko gan paveica vien Vīzere, uzstādot otro labāko rezultātu. Astotajā slidojumā sacentās divas Krievijas ātrslidotājas, Jevgēņija Laļenkova un Natālija Voroņina. Interesanti, ka arī Eiropas čempionātā abas slidoja vienā slidojumā, pārākai esot Voroņinai, kura tika pie sudraba. Šoreiz cīņa bija īpaši sīva, tajā skaitā arī par sacensību līderes godu. Finiša taisnē Voroņina nosargāja uzvaru slidojumā, bet abas ātrslidotājas ierindojās labāko trijniekā aiz Ahterēktes.

Devītajā slidojumā Martina Sāblikova cīnījās ar kanādieti Ivaniju Blondīnu, bet distances pirmajā pusē neizskatījās, ka kāda no viņām pacīnīsies par līderpozīciju. Pēdējā kilometrā Sāblikova atgriezās cīņā un pārsēja Ahterēkti par 0.67 sekundēm, sperot platu soli, lai nosargātu pasaules čempiones titulu. Pēdējā slidojumā Izabela Veidemana sacentās ar Marinu Zujevu no Baltkrievijas, bet ne viena, ne otra neiesaistījās cīņā par medaļām. Tādējādi Martina Sāblikova triumfēja pasaules čempionātā, sudrabs Karlijnai Ahterēktei, bet bronza otro gadu pēc kārtas Natālijai Voroņinai.

Zīmīgi, ka sacensībās piedalījās arī leģendārā Vācijas ātrslidotāja Klaudija Pehštaina, kura 2002. gadā Soltleiksitijā izcīnīja zelta medaļu olimpiskajās spēlēs kā 3000, tā 5000 metru distancē. Pēc 18 gadiem pasaules čempionātā viņa 3000 metros ierindojās 11. vietā un tika sveikta ar aplausiem.

Pasaules čempionāts Soltleiksitijā, 3000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.M.Sāblikova (CZE)3:54.252
2.K.Ahterēkte (NED)+0.67
3.N.Voroņina (RUS)+1.28
4.J.Laļenkova (RUS)+1.55
5.E.Vīzere (NED)+2.53
6.I.Blondīna (CAN)+3.30

Arī 5000 metru distancē vīriešiem Nīderlandes un Krievijas ātrslidotājiem, kuri ieņēma pirmās piecas vietas Eiropas čempionātā, nopietnāko konkurenci bija gatavi sastādīt Kanādas ātrslidotāji, Graeme Fišs un pasaules rekorda īpašnieks Teds Jans Blemens. Pagājušajā gadā par pasaules čempionu negaidīti kļuva Svēre Lunde Pedersens no Norvēģijas, kurš aizvadītajā Eiropas čempionātā bija sestais. Šajā pasaules čempionātā norvēģim bija ļoti grūti atkārtot panākumu, bet Krievijas ātrslidotāji beigās nebūt nenostartēja līmenī.

Pedersens startēja vienā slidojumā ar Joritu Bergsmā no Nīderlandes, kurš Eiropas čempionātā palika ceturtais. Abiem vajadzēja cīnīties par līdera godu ar titulēto nīderlandieti Svenu Krāmeru, kurš Eiropas čempionātā ieguva sudrabu, bet pērn pasaules čempionātā bija trešais. Krāmera uzstādītais rezultāts bija 6:04.918 minūtes. Ne Pedersens, ne Bergsmā savā karjerā tik ātri šo distanci nekad nebija veikuši, nerunājot nemaz par lielāko daļu konkurentu. Distances pirmo pusi Pedersens un Bergsmā slidoja līdzīgi, bet bija jau skaidrs, ka norvēģis noliks pasaules čempiona pilnvaras. Pedersens zaudēja Krāmeram 6.89 sekundes, kas tobrīd ļāva būt otrajam, bet Bergsmā nespēja ielauzties labāko trijniekā.

Labāki personiskie rekordi nekā Krāmera uzstādītais rezultāts bija vien viņa tautiešiem Patrikam Restam un jau minētajam pasaules rekordistam Tedam Janam Blemenam, kurš kā nīderlandietis pārstāv Kanādu. Astotajā slidojumā startēja Blemens, kuram nekādas problēmas nesagādāja slidojumā pieviekt itāli Davidi Džioto, bet galvenais uzdevums bija neklātienes cīņā pārspēt Krāmeru. Blemens nesasteidza notikumus un ar katru apli kāpināja tempu, tuvojoties Krāmera rezultātam. Piecus apļus pirms finiša Kanādas ātrslidotāja pārsvars jau bija 0.25 sekundes un turpināja augt. Blemens spilgti sevi pieteica kā jauno pasaules čempionu - 6:04.375 minūtes.

Labāko trijnieku reāli vēl varēja izjaukt Patriks Rests un Graeme Fišs. Kanādietis jau distances sākumā sāka nopietni atpalikt no Resta, kurš bija nobriedis cīņai par uzvaru. Nīderlandietis distances otrajā pusē tomēr nespēja noturēt tempu, sākot zaudēt gan Blemenam, gan Krāmeram. Tas pavēra iespējas Fišam, kurš sāka tuvoties konkurentam. Vēl pirms pēdējā apļa Rests bija priekšā, bet pēdējā aplī kanādietim spēka bija vairāk, kas ļāva izraut bronzas godalgu. Restu pēc finiša diskvalificēja, atstājot Eiropas čempionu bez rezultāta.

Pasaules čempionāts Soltleiksitijā, 5000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.T.J.Blemens (CAN)6:04.375
2.S.Krāmers (NED)+0.54
3.G.Fišs (CAN)+1.95
4.S.L.Pedersens (NOR)+7.42
5.Dž.Belčos (CAN)+7.69
6.P.Bekerts (GER)+7.74

Vēlā piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu pasaules čempionātā medaļas sadalīs 10000 metru un 500 metru distancē vīriem, kā arī 500 metru distancē sievietēm. Jādomā, ka vienīgais Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs dalību pasaules čempionātā varētu sākt vēlā sestdienas vakarā, kad notiks sacensības 1000 metros, bet sacensības 1500 metros un masu startā paredzētas svētdienas vēlā vakarā pēc Latvijas laika.