Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Silovam kritiens finiša taisnē un 13. vieta PČ masu startā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Silovam kritiens finiša taisnē un 13. vieta PČ masu startā
Haralds Silovs grupas priekšā. Foto: Imago Images/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā rit trešā sacensību diena pasaules čempionātā ātrslidošanā. Savas pirmās sacensības aizvadīja Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš spēja izcīnīt sesto vietu masu starta pusfinālā, bet finālā piedzīvoja kritienu, ierindojoties 13. vietā.

Pirms gada pasaules čempionātā uzvaru izcīnīja Jorits Bergsmā no Nīderlandes, kuram sekoja divi kanādiešie - Džordans Belčos un Antonī Gelinā-Beuleu. Haralds Silovs ar pieciem nopelnītiem punktiem ieņēma septīto vietu. Šosezon abās masu starta sacensībās Silovs pārliecinoši iekļuva finālā un izcīnīja attiecīgi astoto un piekto vietu. Pasaules čempionātā sistēma bija tāda pati, vispirms vajadzēja iekļūt labāko astotniekā pusfinālā, sacenšoties 12 slidotāju konkurencē.

Pusfināla pirmajos apļos Silovs turējās grupas vidū, kamēr jau laicīgi atrāvās austrietis Gabriels Odors un krievs Daņila Semerikovs, lai pacīnītos par trim sprinta punktiem. Labāks bija Odors, divi sprinta punkti Semerikovam, bet vienu izcīnīja Marsins Bahaneks no Polijas. Nākamajos apļos sākās Odora un Semerikova ķeršanas mēģinājums no kanādieša Džordana Belčosa puses. Pienāca cīņa par nākamajiem sprinta punktiem, vēl trīs paņemot austrietim, bet divus Semerikovam. Belčos viegli tika pie viena punkta.

Kopējā situācija nebija izvērtusies parocīga Silovam. Odors un Semerikovs grupu jau bija teju noķēruši par apli, kas radīja pamatīgu sajukumu. Abi ātrslidotāji sāka noņemt no trases grupas slidotājus, bet Latvijas ātrslidotājs rūpīgi vēroja situāciju un nākamajos apļos kopā ar Bārtu Svingu no Beļģijas un Joritu Bergsmā no Nīderlandes turpināja cīnīties par vietu labāko sešiniekā, bēgot no Semerikova. Silovs finiša līniju šķērsoja vajadzīgajā sestajā vietā, ar ko bija pietiekami trīs punktu nopelnīšanai, kas deva iespēju startēt finālsacensībās.

Pusfinālā uzvaru izcīnīja Daņila Semerikovs, otrais finišēja Gabriels Odors, bet trešais Džordans Belčos. Pamatīgu sajukumu radīja oficiālie rezultāti, kuros Haralds Silovs tika klasificēts vien 10. vietā ar 10 veiktiem apļiem, kaut ne uz brīdi kāds no līderiem viņu nenoķēra par apli. Pēc nepilnām divām stundām viss salikās pa vietām un Haralds Silovs ar trim punktiem oficiāli ierindojās sestajā vietā.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, Masu starts vīriešiem, 1. pusfināls

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.D. Semerikovs (RSU*)7:38.30067
2.G. Odors (AUT)7:48.44048
3.Dž. Belčos (CAN)7:55.82022
4.J. Bergsmā (NED)8:00.44010
5.B. Svings (BEL)8:00.5306
6.H.Silovs (LAT)8:00.7403
7.K. Ulekleivs (NOR)8:01.1200
8.I. Kvins (USA)8:01.2100

*Krievijas Slidošanas savienība (RSU)

Finālsacensību ievadā no pārējiem atkal centās aizbēgt austrietis Gabriels Odors, krievs Daņila Semerikovs un Pīters Maikls no Jaunzēlandes. Tiesneši jau pēc pus minūtes pārtrauca sacensības, lai atkārtotu startu. Pēc sacensību atsākšanās vairāki ātrslidotāji tā kā centās izrauties, bet izrāvienu ātri vien pārtrauca. Sekmīgāk situācija izmantoja Maikls un polis Arturs Janickis, kuri atrāvās un ieguva attiecīgi trīs un divus sprinta punktus, bet vienu punktu paņēma Jorits Bergsmā no Nīderlandes.

Lielā grupa vēl labu laiku nespēja noķert aizbēgušos ātrslidotājus, kas ļāva tiem atkal savā starpā sadalīt sprinta punktus, bet pie viena vēlreiz tika Bergsmā. Distances pirmajā pusē īpašu aktivitāti neizrādīja Silovs, kurš turējās grupas vidū. Lielā grupa noķēra Janicki, bet Maikls turpināja slidot pārliecinošākā vadībā. Viņam neradās grūtības tikt pie vēl trim sprinta punktiem, kamēr divus paņēma Bergsmā, bet pie viena tika Bārts Svings no Beļģijas.

Slidotāju grupa, ieskaitot Haraldu Silovu, aktivizējās divus apļus pirms finiša. Pēdējo apli Silovs sāka labāko sešiniekā. Slidotāji bija tik tuvu viens otram, ka nereti arī patraucēja. Ātrākais pēdējā aplī bija Džoijs Mantija no ASV, kuru nevienam neizdevās noķert, ļaujot triumfēt pasaules čempionātā. Otrais finišēja Arjans Stretinga no Nīderlandes, bet trešais Bārts Svings no Beļģijas. Par vietu labāko sešiniekā sīvi cīnījās arī Haralds Silovs, bet finiša taisnē zaudēja līdzsvaru un piedzīvoja kritienu. Latvietis finiša līniju šķērsoja 11. vietā, bet, tā kā netika pie punktiem, sacensībās ieņēma 13. vietu 16 ātrslidotāju konkurencē.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, Masu starts vīriešiem

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.Dž. Mantija (USA)7:32.47060
2.A. Stretinga (NED)7:32.77040
3.B. Svings (BEL)7:32.83021
4.Dž. Belčos (CAN)7:33.07010
5.P. Maikls (NZL)7:47.0809
6.L. Vengers (SUI)7:33.1506
7.J. Bergsmā (NED)7:34.4104
8.A. Janickis (POL)7:52.4604
13.H.Silovs (LAT)7:45.8200

Pirms vīru finālsacensībām masu startā medaļas šajā ātrslidošanas disciplīnā sadalīja dāmas. Pērn sacensībās triumfēja kanādiete Ivanija Blondīna, kura arī šoreiz bija starp galvenajām favorītēm uz uzvaru. Viņai konkurenci sastādīja Irēne Šoutena no Nīderlandes, kā arī Jeļizaveta Golubeva no Krievijas, kas sevi šodien jau iepriecināja ar bronzu 1000 metru distancē.

Neviena no ātrslidotājām pirmajos apļos nesteidzās izvirzīties nopietnā vadībā, bet cīņā par pirmajiem sprinta punktiem labākās bija itālietes Frančeska Lolobrigida un Linda Rosi, kamēr vienu punktu izcīnīja Vācijas ātrslidošanas leģenda Klaudija Pehštaina. Nākamajos apļos grupa turējās kopā, bet tad nedaudz uz priekšu mēģināja izrauties baltkrieviete Tacjana Mihaiļava. Viņu sprinta finišā tomēr noķēra un pārspēja tautiete Marina Zujeva un Džemma Kūpere no Lielbritānijas. 11. apļa beigās sacensības noslēdzās Jeļenai Eraņinai un Jeļizavetai Golubevai, kuras neveiksmīgi sadūrās un piedzīvoja kritienu. Tikmēr pēdējos sprinta punktus paņēma kanādietes Valērija Maltaisa un Blondīna, kā arī itāliete Lolobrigida.

Izšķirošā cīņa par uzvaru sacensībās sākās divus apļus pirms finiša. Slidotājas centās ieņemt pēc iespējas labākas izejas pozīcijas. Uzvarētājas liktenis izšķīrās vien finiša taisnē, kurā mazliet negaidīti otrajā vietā Ivaniju Blondīnu atstāja nīderlandiete Marijke Grenevuda, bet cīņā par bronzas godalgu Irēne Šoutena pārspēja itālieti Frančesku Lolobrigidu.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, Masu starts sievietēm

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.M. Grenevuda (NED)8:43.15060
2.I. Blondīna (CAN)8:43.26042
3.I. Šoutena (NED)8:43.56020
4.F. Lolobrigida (ITA)8:43.86014
5.L. Rosi (ITA)8:45.1008
6.K. Boseka (POL)8:45.2803
7.M. Zujeva (BLR)8:47.4203
8.Dž. Kūpere (GBR)8:50.8202