Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Silovam konkurentu neveiksme palīdz izcīnīt septīto vietu EČ masu startā

Silovam konkurentu neveiksme palīdz izcīnīt septīto vietu EČ masu startā
Haralds Silovs. Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Nīderlandes pilsētā Hērenvēnā ar sacensībām masu startā noslēdzies Eiropas čempionāts ātrslidošanā. Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs šajās sacensībās palika viena sprinta punkta attālumā no vietas labāko sešiniekā, samierinoties ar septīto vietu.

Pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā masu starta sacesnības vīriešiem izteikti sāpīgi izvērtās Haraldam Silovam. Sacensībās kļūdaini sportisti veica par vienu apli vairāk, kas liedza Silovam kļūt par Eiropas čempionu un lika samierināties ar 11. vietu, kamēr par čempionu kļuva Jans Jans Blokhuizens no Nīderlandes. Šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā Silovs ir 14. pozīcijā, noteikti cerot iekļūt labāko sešiniekā šajās sacensībās. Favorīti noteikti bija Jorits Bergsmā no Nīderlandes, Daņila Semerikovs no Krievija, Bārts Svings no Beļģijas un Andrea Džiovanini no Itālijas.

Sacensību pirmajos apļos Silovs turējās grupas vidū un ceturtajā aplī neiesaistījās cīnā par sprinta punktiem. Pirmos trīs punktus paņēma baltkrievs Vitālijs Mihailovs. Arī astotajā aplī Silovs turējās ēnā, kamēr trīs punktus nopelnīja polis Marcins Bahaneks. Lai izcīnītu labu vietu, Silovam 12. aplī vajadzēja paņemt sprinta punktus, vai arī domāt par vietu labāko četriniekā, sasniedzot finiša līniju. Neskatoties uz to, arī 12. aplī latvieti neredzēja starp līderiem, trīs punktus nopelnot itālim Mišelem Malfati. Tuvu punktiem bija dānis Stefans De Šmidts, bet pēdējā brīdī aizķērās aiz konkurentu un krita.

Pēdējos divos apļos sākās īstā cīņa par uzvaru šajās sacensībās, favorītiem sākot audzēt tempu. Silovam nebija tā labākā pozīcija, bet arī viņš pa ārmalu mēģināja ķert konkurentus. Pēdējā aplī vadībā izvirzījās beļģis Bārts Svings un izrāva uzvaru ar 60 punktiem. Otrais finišēja mājinieks Arjans Stretinga, kuram 40 sprinta punkti, bet trešais finišēja Daņila Semerikovs no Krievijas (20 punkti). Pamatīgu neveiksmi piedzīvoja mājinieks Jorits Bergsmā un šveicietis Livio Vengers. Abi cīnījās par vietu labāko triniekā, bet pēdējā līkumā sadūrās un piedzīvoja kritienu. Tas ļāva sestajā vietā finišēt Haraldam Silovam, kurš par to nopelnīja trīs sprinta punktus un masu starta sacensībās ierindojās septītajā vietā.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, Masu starts vīriešiem

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.B.Svings (BEL)7:39.9760
2.A.Stretinga (NED)7:40.0840
3.D.Semerikovs (RUS)7:40.3420
4.A.Džiovanini (ITA)7:40.6210
5.R.Zahārovs (RUS)7:40.897
6.M.Malfati (ITA)7:44.754
7.H.Silovs (LAT)7:41.543
8.V.Mihailovs (BLR)7:42.243

Sieviešu sacensībās savu Eiropas čempiones godu vēlējās aizstāvēt Frančeska Lolobrigida no Itālijas. Nopietna sāncense solījās būt viņas tautiete Noemi Bonaza, Irēne Šoutena un Melisa Vijfje, no Nīderlandes, kā arī leģendārā Vācijas ātrslidotāja Klaudija Pehštaina.

Kā ierasts pirmajos apļos visas sportistes ieslidojās vienā grupā, bet trešajā un ceturtajā aplī sākās cīņa par pirmajiem sprinta punktiem. Sākumā vadībā izvirzījās igauniete Saskija Alusalu, bet tad vadību pārņēma vāciete Mišela Ūriga, paņemot arī pirmos trīs sprinta punktus. Divi tika Alusalu, bet viens Vijfjei. Astotajā aplī Pehštainai izdevās teju bez cīņas tikt pie trīs sprinta punktiem, bet tālākajā cīņā principā nepiedalījās. Distances 12. aplī trīs punktus izdevās paņemt baltkrievietei Marinai Zujevai, kura arī pēc tam īsu brīdi centās turēties labāko trijniekā.

Tikmēr divus apļus pirms beigām pamatīgi no visām atrāvās Melisa Vijfje. Viņu pēdējā aplī tomēr noķēra konkurentes un lika samierināties vien ar bronzu (22 punkti). Uzvaru pēdējos 200 metros izrāva viņas tautiete Irēne Šoutena, kura tika pie 62 punktiem, bet otrā finišēja itāliete Frančeska Lolobrigida, sacensības noslēdzot ar 41 punktu.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, Masu starts sievietēm

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.I.Šoutena (NED)8:23.3762
2.F.Lolobrigida (ITA)8:23.8041
3.M.Vijfje (NED)8:23.9822
4.J.Kazeļina (RUS)8:23.9910
5.N.Bonaza (ITA)8:24.846
6.K.Bosjeka (POL)8:25.603
7.M.Ūriga (GER)8:26.753
8.K.Pehštaina (GER)8:26.943

Līdzīgi kā 500 metru distancē, arī 1000 metros vietas uz goda pjedestāla cerēja sadalīt Krievijas ātrslidotājas, Darja Kačanova, Olga Fatkuļina un Jekaterina Šihova. To nepieļaut varēja iepriekšējā Eiropas čempionāta sudraba un bronzas ieguvējas, Vanesa Hercoga no Austrijas un Juta Lērdama no Nīderlandes.

Pirmā no favorītēm startēja Šihova, kura jau distances pirmajā pusē iekrāja pārsvaru pār jau nostartējušajām konkurentēm, bet finišā bija vairāk nekā divas sekundes pārāka, kļūstot par sacensību līderi. Par nožēlu mājinieku līdzjutējiem, nākamajā slidojumā savu tempu nenoturēja Letita de Jonga, zaudējot krievietei 0.15 sekundes. Ko nepaveica De Jonga, to paveica nākamā slidojuma dalībnieces. Lērdama cīnījās ar Kačanovu, abām jau pirms pēdējā apļa esot sekundi priekšā Šihovai. Vadībā izvirzījās Kačanova, bet pēdējos 200 metros Lērdama tomēr spēja izraut uzvaru un izvirzīties vadībā ar jaunu personisko rekordu - 1:13.67. Personisko rekordu uzstādīja arī Kačanova.

Nu uz starta stājās abas labākās 500 metru slidotājas Eiropā, Hercoga un Fatkuļina. Pēdējo apli abas sāka līdzās, bet tobrīd cīnījās vien par trešo labāko rezultātu. Pēdējā aplī strauji kritās abu slidotāju temps, kas beigās neļāva iekļūt labāko trijniekā. Tādējādi pēdējā labāko trijnieku reāli varēja izjaukt vien leģendārā Irēna Vīsta no Nīderlandes. Titulētā nīderlandiete par prieku līdzjutējiem spēja vien uzvarēt savā slidojumā, bet palika vien piektajā vietā. Tādējādi par Eiropas čempioni kļuva Juta Lērdama, sudrabs Darjai Kačanovai, bet bronza Jekaterinai Šihovai.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.J.Lērdama (NED)1:13.67
2.D.Kačanova (RUS)+0.22
3.J.Šihova (RUS)+0.80
4.L.de Jonga (NED)+0.96
5.I.Vīsta (NED)+1.13
6.O.Fatkuļina (RUS)+1.52

Vīru konkurencē galvenie favorīti bija Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma līderis Kajs Verbijs un viņa tautietis Tomass Krols, kurš triumfēja Eiropas čempionātā 1500 metros. Viņiem galvenais konkurents bija krievs Viktors Muštakovs, bet varēja izšut arī citi. Iepriekšējā Eiropas čempionātā 10. vietu izcīnīja Haralds Silovs, bet šoreiz visus spēkus lika uz masu startu.

Negaidīti jaunu trases rekordu, 1:07.09 minūtes, uzstādīja krievs Pāvels Kuližņikovs, piesakot sevi kā pretendentu uz uzvaru. Tas potenciālos sacensību favorītus pirms viņu starta noteikti darīja bažīgus. Pirmais šo rezultātu no favorītiem centās pārspēt Krols, bet pirms pēdējā apļa zaudēja teju pus sekundi. Pēdējā aplī atpalicība no Kuližņikova pieauga, zaudējot 0.72 sekundes. Kārta bija Muštakovam cīnīties ar savu tautieti, bet arī viņš pārliecinoši zaudēja kā Kuližņikovam, tā Krolam.

Pēdējā slidojumā startēja nīderlandieši Verbijs un Daidais Ntabs. Pirms pēdējā apļa nelielā vadībā bija Ntabs, bet pēdējā aplī Verbijs uzņēma ātrumu un pārspēja savu tautieti. Verbijam tādējādi izdevās izcīnīt bronzas godalgu, bet uzvaru varēja svinēt Pāvels Kuližņikovs. Sudraba medaļa Tomasam Krolam.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P.Kuližņikovs (RUS)1:07.09
2.T.Krols (NED)+0.72
3.K.Verbijs (NED)+1.28
4.V.Muštakovs (RUS)+1.72
5.I.Golovacjuks (BLR)+1.73
6.D.Ntabs (NED)+1.82

Deniss Vasiļjevs. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
3

Vasiļjevs pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdz septītajā vietā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs sestdien Monreālā pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdza septītajā pozīcijā.
No reisās: medaļnieces Izabo Levito, Kaori Sakamoto un Kima Čejona. Foto: Eric Bolte/USA Today Sports/Scanpix
3

Japānas daiļslidotāja Sakamoto triumfē trešajās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas

Japānas daiļslidotāja Kaori Sakamoto piektdien Kanādā izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā, paliekot nepārspēta trešo gadu pēc kārtas, lai gan pirms izvēles programmas viņa bija ārpus līderu trijnieka.
Deniss Vasiļjevs. Foto: Reuters/Scanpix
3

Vasiļjevs astotajā vietā pēc īsās programmas pasaules čempionātā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs ceturtdien Monreālā ieņēma astoto vietu pasaules daiļslidošanas čempionāta īsajā programmā.