Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

EČ ātrslidošanā noskaidroti čempioni sprinta un garajās distancēs

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

EČ ātrslidošanā noskaidroti čempioni sprinta un garajās distancēs
Olga Fatkuļina. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvēnā turpinās Eiropas čempionāts ātrslidošanā. Ātrslidotāji noskaidroja labākos 500, 3000 un 5000 metru distancēs, lielāko medaļu ražu savācot Krievijas pārstāvjiem.

Otrā sacensību diena sākās ar sacensībām 500 metros sievietēm. Galvenās favorītes bija Krievijas ātrslidotājas Angelina Golikova, Darja Kačanova un Olga Fatkuļina, kuras vakar aizstāvēja Eiropas čempionu titulu komandu sprintā. Visas sportistes Pasaules kausa kopvērtējumā pašlaik ierindojas no otrās līdz ceturtajai vietai. Krievietēm nopietnāko konkurenci bija gatava sastādīt austriete Vanesa Hercoga, kura triumfēja šajā distancē 2018. gada Eiropas čempionātā, bet šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā ierindojas sestajā vietā.

Vienā slidojumā kopā startēja Golikova un Hercoga, ievadot izšķirošo cīņu par medaļām. Hercoga ātri iesāka distanci, bet finiša taisnē vien par sekundes simtdaļu apsteidza Golikovu ar laiku 37.49 sekundes. Nākamajā slidojumā vienatnē sanāca startēt Kačanova, jo uz stara neizgāja mājiniece Juta Lērdama. Kačanova nebija gana ātra, tobrīd uzstādot vien ceturto ātrāko laiku. Līdz ar to pēdējās uz starta izgāja Fatkuļina un poliete Kaja Zjomeka. Fatkuļina pirmos simts metrus neveica īpaši ātri, bet pēc tam strauji audzēja tempu, izcīnot Eiroaps čempionāta zelta medaļu - 37.40 sekundes. Sudrabs Hercogai, bet bronza Golikovai.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 500 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.O.Fatkuļina (RUS)37.40
2.V.Hercoga (AUT)+0.08
3.A.Golikova (RUS)+0.09
4.F.Koka (NED)+0.26
5.D.Kačanova (RUS)+0.30
6.L.De Jonga (NED)+0.78

Arī vīru sacensībās 500 metru distancē visu goda pjedestālu vēlējās sastādīt Krievijas ātrslidotāji, Pasaules kausa kopvērtējuma līderis Viktors Muštakovs, Pāvels Kuļižņikovs un Ruslans Murašovs. Atšķirībā no dāmām, vīru sacensībās tik nopietna oponenta cīņā par medaļām Krievijas sportistiem nebija, bet pie labiem apstākļiem par vietu trijniekā varēja pacīnīties mājinieki Kajs Verbijs un Daidais Ntabs.

Labākie šajās sacensībās noskaidrojās pēdējos trīs slidojumos. Pirmie savstarpējo dueli aizvadīja Murašovs un Ntabs. Pirmajos 100 metros vadībā izvirzījās Ntabs, bet Murašovs bija turpat blakus. Pēdējā aplī Murašovs centās ķert Ntabu, bet tā arī nenoķēra, Ntabam esot pārākam par 0.12 sekundēm. Nākamajā slidojumā neklātienē par vietu trijniekā cīnījās Verbijs, bet jau startā zaudēja konkurentiem, beigās paliekot sestais. Pēdējā slidojumā Kuļižņikovs un Muštakovs skrēja pēc zelta. Kuližņikovam to arī izdevās paveikt, kamēr Muštakovs kļūdījās, teju krita un finišu sasniedza ar sliktāko rezultātu. Kuližņikovs pārspēja Ntabu par 0.08 sekundēm, uzstādot laiku 34.38 sekundes, bet bronza Murašovam.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 500 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P.Kuližņikovs (RUS)34.38
2.D.Ntabs (NED)+0.08
3.R.Murašovs (RUS)+0.20
4.A.Nogals (POL)+0.30
5.J.Smēkens (NED)+0.39
6.K.Verbijs (NED)+0.52

Pēc ātrslidošanas sprintiem tika sadalītas medaļas arī garākajās distancēs. 3000 metru distancē sievietēm neapārprotama favorīte bija čehiete Martina Sāblikova, kura vakar iesildījās ar piekto vietu uz pusi īsākajā distancē. Viņai konkurenci bija gatavas sastādīt krievietes Natālija Voroņina un vakar sudrabu 1500 metros izcīnījusī Jevgēņija Laļenkova. Nevarēja aizmirst arī par 2018. gada Eiropas čempioni Esmi Vīzeri no Nīderlandes un viņas tautieti, vicečempioni Karlijnu Ahterēkti. Tāpat sacensībās piedalījās leģendārā Vācijas ātrslidotāja Klaudija Pehštaina.

Pirmā no favorītēm jau trešajā slidojumā startēja Esme Vīzere, kura uzvarēja savā slidojumā ļoti pārliecinoši un izslidoja no četrām minūtēm - 3:59.15 minūtes. Nākamajā slidojumā uz starta stājās viņas tautiete Ahterēkte, kura no trešā līdz septītajam aplim bija vadībā, bet tad sāka zaudēt Vīzerei. Arī savā slidojumā beigās viņa pamanījās zaudēt itālietei Frančeskai Lolobrigidai, kura uzstādīja jaunu personisko rekordu, zaudējot Vīzerei 2.50 sekundes. Turpinājumā Pehštaina nespēja ielauzties labāko desmitniekā, paliekot 12. pozīcijā. Cīņā starp Voroņinu un Laļenkovu pārāka izrādījās Voroņina, izraujot sudraba godalgu un nostumjot Lolobrigidu uz trešo vietu. Tikmēr Martina Sāblikova pēdējā slidojumā ne uz brīdi neapdraudēja savas konkurentes, paliekot bez medaļas arī šajās sacensībās. Tādējādi Esme Vīzere otro reizi pēc kārtas uzvarējusi Eiropas čempionātā šajā distancē.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 3000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.E.Vīzere (NED)3:59.15
2.N.Voroņina (RUS)+2.50
3.F.Lolobrigida (ITA)+2.50
4.M.Sāblikova (CZE)+2.81
5.K.Ahterēkte (NED)+3.03
6.M.Zujeva (BLR)+5.32

Krievijas un Nīderlandes ātrslidotāju cīņa par medaļām turpinājās arī 5000 metru distancē vīriešiem. Šajās sacensībās galvenie favorīti bija Daņila Semerikovs un Aleksandrs Rumjancevs no Krievijas, kā arī Jorits Bergsmā un Patriks Rests no Nīderlandes, kurš vakar ieguva bronzu 1500 metru distancē. Sevi vēl apliecināt vēlējās arī ātrslidošanas garo distanču leģenda, nīderlandietis Svens Krāmers, kurš, līdzīgi kā Pehštaina, jau ir pilnā karjeras norietā. Zīmīgi, ka šajā Eiropas čempionātā nepiedalījās līdzšinējais titula īpašnieks Nikola Tumolero no Itālijas.

Krāmers startēja jau otrajā slidojumā, un ar lielu vietējo līdzjutēju atbalstu ļoti pārliecinoši pārspēja savu oponentu slidojumā un kļuva par sacensību līderi ar laiku 6:10.76 minūtes. Sestajā slidojumā uz starta stājās Semerikovs un Rests, kuriem nu vajadzēja pārspēt Krāmeru. Pirmajā kilometrā Rests bija ātrāks par Krāmeru, bet tad sāka nedaudz zaudēt, kamēr Semerikovs atpalika jau 1.7 sekundes. Nākamajos divos kilometros Rests jau bija krietni ātrāks par Krāmeru, pieaudzējot savu pārsvaru virs sekundes. Rests ļoti pārliecinoši devās pretī pirmajai vietai, kamēr Semerikovs nespēja audzēt gana tempu, principā izstājoties no cīņas par medaļu. Rests laboja Semerikova uzstādīto trases rekordu - 6:08.92 minūtes.

Taktisku slidojumu veica Rumjancevs, kurš lielāko distances daļu turējās astē konkurentam no Itālijas, bet pēdējā kilometrā pārņēma vadību. Tiesa, viņš līderim zaudēja vairāk nekā sešas sekundes, netiekot labāko trijniekā. Pēdējie par medaļām cīnījās Bergsmā un Deniss Juškovs no Krievijas, kurš vakar bija otrais 1500 metros. Pirmos apļus abi veica gan ātri, bet tad sāka zaudēt Restam. Juškovs pamazām dzēsa savas izredzes par vietu trijniekā, bet Bergsmā vēl cīnījās ar Krāmera un Semerikova uzstādīto rezultātu. Pēdējos trīs apļos situācija mainījās. Bergsmā temps kritās, bet Juškovs dzinās pakaļ nīderlandietim. Juškovs viņu noķēra un arī apsteidza, novēršot trīs Nīderlandes sportistu kāpšanu uz goda pjedestāla. Zelts Restam, sudrabs leģendārajam Krāmeram, bet bronza Juškovam.

Eiropas čempionāts Hērenvēnā, 5000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P.Rests (NED)6:08.92
2.S.Krāmers (NED)+1.84
3.D.Juškovs (RUS)+3.34
4.J.Bergsmā (NED)+3.59
5.D.Semerikovs (RUS)+4.85
6.S.L.Pedersens (NOR)+5.65

Rīt tiks sadalītas medaļas komandu iedzīšanā, 1000 metru distancē un sacensībās ar masu startu. Masu startā piedalīsies arī vienīgais Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs.