Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Baltijas kausa kopvērtējumā uzvar Zvejnieks un Bondare

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Baltijas kausa kopvērtējumā uzvar Zvejnieks un Bondare
K.Zvejnieks ar BK kopvērtējuma līdera kreklu FIS slalomā un Baltijas kausa posmā Somijā. Foto: Infoski.lv, Emīls Lukšo

Pēc Somijas ziemeļu ciematā Pihē aizvadītā Baltijas kausa noslēdzošā trešā posma kalnu slēpošanā, ko rīkoja Latvijas Slēpošanas federācija, pārsteigumu elites grupā nenotika un savas pēc otrā posma iegūtās līderpozīcijas nosargāja mārupietis Kristaps Zvejnieks un rīdziniece Liene Bondare, svinot uzvaras sezonas kopvērtējumā attiecīgi pāri par 130 un pāri par 70 dalībnieku konkurencē. Junioru konkurencē Bondarei tika vēl viena uzvara, bet junioriem puišiem labākais bija Žaks Gedra, kuram kopējā ieskaitē otrā vieta. Tikmēr Master grupā kopvērtējuma titulu ieguva Edgars Kupčs un Žaklīna Frickausa.

Elites un junioru grupas pārstāvji bija tie, kas noslēdza Baltijas kausa kalnu slēpošanā 2016./2017.gada sezonu, sacenšoties svētdien “Amber cup” paralēlajā slalomā, kas gan kopvērtējumā netika skaitīts. Lai arī lielie pirmo reizi iztika bez supergigant aun Alpu kombinācijas, viņiem sezonas garumā triju posmu kopsummā bija tikai par vienu startu mazāk nekā jauniešiem – septiņi starti, no kuriem seši bija slalomā un viens milzu slalomā. Pirmajos divos posmos novembra sākumā Lietuvā un februāra beigās Siguldā katrā bija divi slalomi, bet Pihē dieviem slalomiem klāt nāca arī viens milzu slaloms. Visi septiņi starti elitei bija arī FIS sacensības. Ja sievietēm sezonas garumā vismaz vienā posmā bija piedalījušās un ieskaites punktus guvušas, t.i., iekļuvušas trīsdesmitniekā, 70 kalnu slēpotājas no 19 valstīm, tad vīriešiem kopvērtējuma tabulā dalībnieku skaits sniedzas pāri simtu divdesmit – 126 kalnu slēpotāji arī no 19 valstīm. Ja pieskaita vēl tos, kas startēja, bet netika nevienu reizi atsevišķā disciplīnā trīsdesmitniekā pie kopvērtējuma punktiem, tad kopējais dalībnieku skaits ir vēl lielāks.

Pirms noslēdzošā posma pēdējiem trim startiem Somijā jau varēja diezgan droši ar 99% pārliecību teikt, ka Kristaps Zvejnieks un Liene Bondare saglabās līderpozīcijas neatkarīgi no tā, kā paši nostartēs. Un ne jau tāpēc, ka viņi būtu vairākus simtus punktus priekšā pārējiem un nebūtu noķerami, bet gan ņemot vērā pēdējā posma dalībnieku spēcīgo sastāvu, proti, ka tuvākie konkurenti, kas bija mūsu pašu izlases pārstāvji, pie šādas ziemeļvalstu pārstāvju konkurences nevarētu iegūt augstas vieta un labus punktus, pat ja nobrauktu ļoti labi. Lienei Bondarei uzdevumu atviegloja, pirmkārt, tas, ka uz Somiju atbraukušās Agnese Āboltiņa un Evelīna Gasūna nebija startējušas kādā no posmiem, Agnesei izlaižot otro posmu Siguldā, bet Evelīnai traumas sadziedēšanas procesā nepiedaloties pirmajā posmā. Turklāt otro posmu savās mājās izlaidusī un Lietuvā novembrī divas uzvaras svinējusī kopvērtējuma vicelīdere pēc diviem posmiem Lelde Gasūna netika pieteikta startam Pihē, jo joprojām par sevi lika manīt muguras sāpes. Tāpat uz Somija neatbrauca tobrīd trešajā vietā atrodošā siguldiete Ieva Meldere, kurai nebūtu sarežģīti nosargāt vietu trijniekā.

Abos slalomos otrajā braucienā Kristaps Zvejnieks izstājās, bet ar vienu septīto vietu milzu slalomā viņš savāca gandrīz tikpat punktus, cik tuvākais sekotājs Žaks Gedra visos trijos startos kopā, no kuriem labākais rezultāts cēsniekam bija 13.vieta milzu slalomā. Līdz ar to, lai arī Pihē nesanāca nostartēt veiksmīgi, tomēr pasaules rangā slalomā 82.vietā atrodošais Kristaps ar to pašu vairāk nekā simts punktu pārsvaru pārliecinoši uzvarēja Baltijas kausa kopvērtējumā, nopelnot 416 punktus. Labākais no junioriem Gedra ar 279 punktiem saglabāja otro vietu, lai gan viņam pietuvojās un līdz trešajai vietai aizsniedzās divas uzvaras slalomos un sesto vietu milzu slalomā Somijā izcīnījušais zviedrs Gustavs Lundbeks (240 punkti), kurš Eiropas kausa posmos divas reizes slalomā ir ticis desmitniekā. Ceturto vietu ieguva Lundbeka tautietis un līdzīgu sniegumu rādījušais (divas otrā vietas slalomā un piektā vieta milzu slalomā) Emīls Johansons, kurš pirms gada Pasaules kausa posmā tika trīsdesmitniekā. Ar vienu posmu Lietuvā, kur viņš abas reizes bija otrais, Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā 31.vietu ieguvušais baltkrievs Jurijs Daņiločkins ar 160 punktiem ierindojās 5.vietā, bet, neskatoties uz pieticīgajiem rezultātiem Pihē, vietu sešiniekā ar 147 punktiem nosargāja Miks Zvejnieks.

Liene Bondare finišēja visos trijos startos Somijā, labāko rezultātu 9.vietu uzrādot pirmajā slalomā, un ar 334 punktiem nodrošināja drošu uzvaru kopvērtējumā. Labākā no latvietēm visos startos Pihē Agnese Āboltiņa, iegūstot 249 punktus, pakāpās uz otro vietu. Finišēšana milzu slalomā augstāk par trešo tāpat neļautu pakāpties Evelīnai Gasūnai, jo tad viņai būtu jāiegūst tur vismaz 5.vieta, taču izstāšanās priekšpēdējā disciplīnā nepatraucēja jaunākajai māsai ar 208 punktiem pabeigt sezonu trešajā vietā, kaut arī ar labiem startiem Somijā viņai pavisam tuvu pietuvojās pasaules kausā 10.vietas ieguvusī zviedriete Šarlote Safvenberga (205 punkti) un pasaules junioru vicečempione no Somijas Rīka Honkanena (202 punkti). Pihē nestartējušās Lelde Gasūna un Ieva Meldere ierindojās attiecīgi 6.un 7.vietā.

Master grupā vīriešiem konkurentiem nekādas cerības neatstāja tieši slalomā ļoti stiprais Edgars Kupčs, kurš bez uzvaras palika tikai pēdējā startā milzu slalomā, bet līdz visas piecas reizes bija nepārspēts. Tikpat stabils vicelīdera statuss Kristapam Bergmanim, kurš pēdējos četros startos konsekventi ieņēma otrās vietas. Trešo vietu nosargāja uz Somiju neaizbraukušais Andrejs Mihailovs, bet sešinieku noslēdza trīs lietuvieši. Sievietēm ar uzvaru pēdējā startā pirmo vietu kopvērtējumā līdzīgajā cīņā ar Denisu Druku Jaunzemi nodrošināja Žaklīna Frickausa. Denisa bija vadībā pēc pirmajiem diviem posmiem, bet Somija neaizbrauca. Tai pat laikā Žaklīna nebija startējusi pirmajā posmā Lietuvā, taču beigās šāds pirmo divu vietu ieguvēju sadalījums ir tikai taisnīgs, jo Žaklīna ir labāka par Denisu (Druku-Jaunzemi). Ar divām uzvarām divos startos Janai Zvejniecei pietikās trešajai vietai, jo sievietēm piedalījās ļoti maz dalībnieču un tikai otrajā posmā Siguldā dalībnieču skaits pārsniedza trīs. Pirmajā posmā “Snow arenā” startēja tikai viena, bet pēdējā disciplīnā Somijā divas dalībnieces.