Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Norvēģi dominē klasikas sprintā PK Kūsamo, Furkads 95.vietā

Norvēģi dominē klasikas sprintā PK Kūsamo, Furkads 95.vietā
Tā interesanti klājās M.Furkadam kvalifikācijā. Bieži neredzēsi viņu klasikas špūrē. Publicitātes foto.

Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā, kas norisinās Somijas pilsētā Kūsamo, sprintā klasiskajā stilā 115 dalībnieku vidū kvalifikācijā 114. rezultātu uzrādīja Latvijas pārstāvis Indulis Bikše, kurš no ātrākā kvalifikācijā norvēģa Pola Gulberga atpalika 30,55 sekundes. Biatlonists Martēns Furkads ierindojās 95.vietā (+19 s).

Šodien Somijas ziemeļu pilsētā Kūsamo ar pirmo posmu sākās 2015./2016.gada pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Šogad sesto reizi šī posma ietveros tiek organizēta “Mini tūre”, tāpēc sacensības sākas jau piektdienā ar sprintu klasiskajā stilā. Uz startu kvalifikācijā, lai iekļūtu ceturtdaļfināla trīsdesmitniekā, izgāja 115 dalībnieku. Indulis Bikše startēja ar 110.numuru, kas tika piešķirts pēc dalībnieku reitinga sprintā. (Indulim sprintā ir 211 FIS punkti, bet tas tāpēc, ka nepietiekošo startu dēļ ir piemērots soda koeficents – aut.piez.). Lai aizsniegtos kaut vai līdz simtniekam, bija jāapsteidz konkurenti, kuriem ir par 50 punktiem labāks reitings, kas ir daudz. Indulis 1,4km trasi ar stāvo kāpumu pirms finiša taisnes veica 3:03,17, no līdera atpaliekot 30,55 sekundes. Tas madonietim deva 240,20 FIS punktus un priekšpēdējo 114.vietu, apsteidzot par pusotru sekundi lēnāk nosprintojušo ķīnieti. Tikmēr cits ķīnietis Suns kvalifikācijā bija ļoti augstajā 13.vietā.

Arvim Liepiņam, kurš Kūsamo “Mini tūrē” piedalījies iepriekšējos piecus gadus, sprintā labākais rezultāts bija 119 FIS punkti (+16,17 sekundes), bet sliktākais 182 FIS punkti (+24 s). Taču jāņem vērā, ka Indulim sprinti nav stiprā puse un sestdien 10km brīvajā stilā ir galvenais starts.

Kvalifikācijā dominēja norvēģi, uzrādot labākos trīs laikus. Ātrākais bija Pols Gulbergs, kas par 0,43 sekundēm apsteidza pēdējā brīdī Olimpiskā čempiona Ula Vigena Hatestāda vietā paņemto Sondri Fosli,bet 2,2 sekundes piekāpās trešā laika uzrādītājs Martins Sunbī, kurš iepriekšējās sezonā jau rādīja progresu arī sprintā. Pirmajā desmitniekā bija tikai ziemeļvalstu pārstāvji. Nevienam no igauņiem neizdevās pārvarēt kvalifikāciju un iekļūt trīsdesmitniekā. Nedaudz (pussekunde) pietrūka 32.vietā palikušajam Peteram Kummelam, kurš par 0,7 sekundēm apsteidza 37.vietu ieguvušo komandas biedru Marko Kilpu (2014.gada janvārī Kilps mierīgā tempā, uzrādot 5.rezultātu, veica kvalifikāciju Latvijas čempionātā un FIS sacensībās Madonā – aut.piez.) un precīzi par sekundi bija ātrāks par tikai 41.vietā palikušo šveicieti Dario Kolonju.

Norvēģi dominē ar divām uzvarām un piecām godalgotajām vietām

No ceturtdaļfināla notikumiem var atzīmēt kvalifikācijas meistara Ansi Pentsinena kārtējo fiasko izslēgšanas braucienos, kazaha Alekseja Poltoraņina neesamību savā ierastajā formā, kā arī Sunbī nevarēšanu parādīt kvalifikācijas ātrumu ceturtdaļfināla braucienā un līdz ar to netikšanu tālāk. Pusfināls aizritēja bez lieliem pārsteigumiem, jo 2013.gada pasaules čempions Ņikita Krjukovs arī pērn Kūsamo nebija tajā labākajā formā un izkrita pusfinālā, tikmēr vēlreiz par straujo formas kāpumu var izcelt norvēģi Finu Krogu. Kaut arī viņam šoreiz Kūsamo neizdevās tikt tālāk par pusfinālu, tomēr pagājušās sezonas labākais sprinteris spēja otro gadu pēc kārtas divu nedēļu laikā pamatīgi uzlabot rezultātu, salīdzinot FIS sacensībās Beitostūlenā un pēc tam pasaules kausā Kūsamo parādīto. Gandrīz par savu slikto taktiku ceturtdaļfinālā, netaupot nemaz spēkus, esot stabilā vadībā finiša taisnē, nācās “samaksāt” Emīlam Jonsonam, bet viņš kā “laimīgais zaudētājs” tomēr tika finālā (saprotams par jaunajiem, bet itin bieži arī pieredzējušiem meistariem “aiziet ciet” un viņi ne redz, ne jūt, ka pārējie ir tālu aizmugurē – aut.piez.).

Finālā daudz cerību konkurentiem neatstāja Fosli, kurš, starp citu, uz Kūsamo posmu tika paņemts pēdējā brīdī Olimpiskā čempiona Ula Vigena Hatestāda vietā, jo, kā jau rakstījām iepriekš, Hatestāds drīzumā kļūs par tēvu. Šis Fosli bija sestais fināls pasaules kausos, otrā godalga un pirmā uzvara. Interesanti, ka pirmā godalga – trešā vieta – arī tika izcīnīta Kūsamo 2014.gadā. Pagājušā gada uzvarētājs Eiriks Bransdāls šoreiz ieņēma otro vietu, bet trijnieku noslēdza Peters Nortugs, kurš atkal demonstrēja lielisku skriešanu stāvajā kalnā. Fināla sešinieku noslēdza zviedri Teodors Peteršons un Emīls Jonsons, bet savas valsts stratēģiju piekopjošais amerikānis Endrū Ņūvels “iespraucās” skandināvu finālā un ierindojās 4.vietā.

Sievietēm Norvēģijas-Zviedrijas finālā sīvajā cīņā par uzvaru Olimpiskā čempione Maikena Falla no Norvēģijas pārspēja pasaules vicečempioni Stīnu Nilsoni no Zviedrijas, bet trijnieku noslēdza norvēģiete Ragnhilda Hāga, kurai tā bija otrā godalgotā vieta karjerā.

Rezultāti: FIS World Cup - Ruka (FIN) - Event results


, 2015-11-27 13:34, pirms 8 gadiem
No Furkada gaidīju vairāk. 19 sek šai disciplīnā ir daudz ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-11-27 14:06, pirms 8 gadiem
Sanāk, ka PK posmos ir lielāka konkurence, kā OS...

https://en.wikipedia.org/wiki/Cross...
, 2015-11-27 14:18, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: No Furkada gaidīju vairāk. 19 sek šai disciplīnā ir daudz ?
Jāņem vērā, ka tas ir sprints un pietam klasikā. Ko Frukads var būs jāmēra pēc 10km brīvajā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-11-27 16:25, pirms 8 gadiem
19 sekundes sprintā ir ĻOTI daudz. Bet par mūsējiem nav jēgas runāt. Jau gadiem ilgi pa pēdējām vietām vien kuļas un augstāk netiek. Negribētos domāt, ka visi mūsējie fiziski švaki, drīzāk pie vainas no bērnības/jaunības ielikta nepareiza slēpošanas tehnika, kas liedz sasniegt rezultātu. Citu izskaidrojumu neredzu.
, 2015-11-27 17:41, pirms 8 gadiem
priekš amatiera, kas aizrāvies ar tādu letiņam eksotisku sporta veidu, un kur vajag arī trenētību, fizisko un ātruma izturību, kā arī labu inventāru un mācēt iesmērēt, sākumam nav nemaz slikti. Noteikti daudz dod tāda ielekšana pasaules līmeņa katlā. Nākošreiz būs labāk. Ja kas, arī labākajām dāmām zaudēja, kas tika zem 3 min.
Skatījos mačus Eirosportā, pagrūta trase, ar diviem kāpumiem un nobraucieniem. Klasiskajā stilā kapājot, kilometrs 2:10.
Norvēģu dominance pamatīga. Nortugs trešais.
, 2015-11-27 23:32, pirms 8 gadiem
Kur raksts par Plēsnieku??? šonoakt 1:30 cels
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.