Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Marko Švarcs pirmais šosezon slalomā tiek pie otrās uzvaras

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Marko Švarcs pirmais šosezon slalomā tiek pie otrās uzvaras
Marko Švarcs. Foto: Eurosport.

Šladmingā (Austrija) notikušajā Pasaules kausa posmā slalomā vīriešiem otro uzvaru šajā sezonā izcīnīja slaloma disciplīnas līderis Marko Švarcs no Austrijas, ceturtās slaloma sacensībās pēc kārtas esot starp labākajiem trijiem.

Pēdējos piecus gadus Šladmingas nakts slalomā, kur savas gan pirmās (2012.g.), gan pagaidām pēdējās (2018.g.) sacensības pasaules kausa posmos ir aizvadījis mūsu kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks, uzvaras ir izcīnījuši tikai divi – austrietis Marsels Hiršers (divas) un norvēģis Henriks Kristofersens (trīs). Turklāt šajā sezonā vīriešiem slalomā bija izveidojusies interesanta situācija, proti, līdzšinējos sešos startos katrā ir bijis savs uzvarētājs.

Pagājušā sezonā, kad pirms tā tieši bija atvadījies dominējošais Hiršers, arī vairāki tika pie uzvarām, taču pirmajos sešos startos divi bija paspējuši izcīnīt divas uzvaras – šveicietis Daniels Jūle un francūzis Klements Noels, kuri pērnajā sezonā katrs trīs reizes kāpa uz pjedestāla augstākā pakāpiena, bet šajā sezonā „mocās” ar iepriekšējās sezonas rezultātu atkārtošanu. Neviens no viņiem nav starp tiem sešiem uzvaru izcīnījušajiem, un, ja Noels ar otro vietu pirms pusotras nedēļas Flahavā vismaz vienreiz ir ticis trijniekā, tad Jūlem septītās vietas mijas ar divdesmit otrajām. Vēl lielākas neveiksmes šogad piemeklē itāli Aleksi Vinaceru, kaut arī 2019.gada pasaules junioru čempions sezonu uzsāka lieliski, decembrī pirmajos divos slalomos izcīnot 3. un 4.vietu, tomēr nevienā no četriem janvāra startiem viņš nav ticis pie ieskaitīta rezultāta. Ja Jūli un Vinaceru neveiksmju sērija turpināja vajāt arī šodien, tad vismaz Noels, kaut arī neuzvarēja, otro reizi sezonā ieguva vismaz godalgoto vietu.

Šodien šīs sezonas tradīcija ar jaunu uzvarētāju katrā posmā tika lauzta, jo apsveicamu stabilitāti demonstrējošais austrietis Švarcs tika pie otrā panākuma, kaut āri pēc pirmā brauciena 2019.gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs bija sestais. Tāpat kā Noels arī viņa tautietis Aleksis Penturo otro reizi šosezon slalomā iekļuva trijniekā. Pasaules kausa kopvērtējuma līderis Penturo 68.reizi uz goda pjedestāla karjerā varēja kāpt ar otrajā braucienā parādīto ātrāko laiku, jo pēc pirmā viņš atradās ārpus desmitnieka. Pēdējo reizi, kad divi francūži iekļuva trijniekā, bija šajā pašā datumā pirms diviem gadiem Kicbīlē, kad to paveica tie paši Noels un Penturo, izcīnīdami attiecīgi pirmo un trešo vietu.

Sebastians Foss Sulevogs bija tuvu tam, lai atkārtotu sasniegumu pirms deviņām dienām, kad izcīnīja pirmo uzvaru. Ja pirmajā brīdī varēja šķist, ka norvēģis kā samērā ierasti „nopūdelēja” otro braucienu un atkrita uz 4.vietu, tad patiesībā viņš ir pelnījis uzslavu, jo veica gandrīz pusi trases bez aizsargbrillēm sniegotos laikapstākļos. Sulevoga tautietis Kristofersens, kuram šī sezona nav no veiksmīgajām, tāpat kā decembrī Madonnā Dikampiljo veica pamatīgu kāpumu otrajā braucienā, bet šoreiz par uzvaru viņš nevarēja domāt, jo pirmajā braucienā pagājušās sezonas labākais kalnu slēpotājs kopvērtējumā abās tehniskajās disciplīnās bija uzrādījis tikai 24.laiku. Šoreiz arī otrais brauciens viņam bija daudz labāks, bet ne tik teicams kā pirms Ziemassvētkiem Itālijā, šogad četrkārtējam Šladmingas slaloma uzvarētājam ieņemot 11.vietu.

2015.gada Šladmingas uzvarētājs Aleksandrs Horošilovs, kurš pēdējo četru gadu laikā tikai vienreiz ir ticis trijniekā, finišēja septītajā vietā, ierindojoties tieši aiz bulgāra Alberta Popova, kurš atkārtoja savu karjeras labāko rezultātu, kas, starp citu, sasniegts turpat Šladmingā pirms diviem gadiem.

Trase bija sarežģīta, jo no 73 dalībniekiem pirmajā braucienā 40% netika ar to galā, tādējādi finišējot vien 44 kalnu slēpotājiem. Arī otrajā trasē dažiem bija pamatīgas grūtības. Pirmo reizi karjerā uz otro braucienu tika divi jaunie amerikāņi. Ja Džetam Seimouram kaut kā izdevās tikt līdz galam, lai arī ar 20 sekunžu deficītu (25.vieta viņam ir, bet pie pirmajiem pasaules kausa kopvērtējuma punktiem viņš netiks, jo laika ziņā pārāk daudz zaudēja uzvarētājam – aut.piez.), tad 2019.gada pasaules junioru vicečempionam Bendžaminam Ričijam finišēšana trīsdesmitniekā jāatliek uz citu reizi. Tikmēr cits amerikānis, mūsu Mika Zvejnieka vienaudzis (25 gadi) un ar vēlo 66.numuru startējušais Aleks Līvers ar 24.vietu pirmo reizi iekļuva Top30.

Tikmēr karjeru šodien 41 gada vecumā beidza divkārtējais pasaules vicečempions un trīsreiz pasaules kausa posmos uzvarējušais francūzis Žuliens Lizarū, kurš pirmajā braucienā uzrādīja 35.laiku, pussekundei pietrūkstot līdz otrajam braucienam.

Pasaules kausa kopvērtējumā Penturo (860 punkti) palielinājis pārsvaru pār šveicieti Marko Odermatu vairāk nekā par 150 punktiem, bet šodienas uzvarētājs Švarcs pakāpies līdz trešajai vietai (566 punkti).

Pasaules kausa posms slalomā vīriešiem, Šladminga (Austrija), 73 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Marko ŠvarcsAustrija1:44.04
2.Klements NoelsFrancija+0.68
3.Aleksis PenturoFrancija+0.82
4.Sebastians Foss SulevogsNorvēģija+1.09
5.Ramons CenhauzernsŠveice+1.10
6.Alberts PopovsBulgārija+1.54