Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Soču olimpiskā čempione kalnu slēpošanā Faita paziņo par karjeras beigām

Agris Suveizda

Soču olimpiskā čempione kalnu slēpošanā Faita paziņo par karjeras beigām
Anna Faita. Foto: AFP/Scanpix

Nepilna 31 gada vecumā profesionālas sportistes karjeru noslēgusi austriete Anna Faita (agrāk Fenningere), kura kļuva par Soču olimpisko čempioni un divreiz triumfējusi Pasaules kausa absolūtajā kopvērtējumā. 2019. gada ievadā viņa atkārtoti saplēsa ceļgala krusteniskās saites, bet šosezon atgriezās ierindā.

"Mani nākotnes sapņi ir mainījušies, tādēļ beidzu aktīvo karjeru," Austrijas televīzijā paziņoja Zalcburgas kalnu slēpotāja. "Sportam manā dzīvē tik ilgus gadus bija absolūts numur viens statuss. Varēju darīt to, ko patiešām vēlējos un ko mīlēju visvairāk. Ļoti to novērtēju, taču man šis ir pareizais brīdis apstāties. Šo lēmumu pieņēmu daudzu iemeslu kopuma dēļ. Fiziskā ziņā šo gadu laikā vieglāk nav kļuvis, taču tas nebija galvenais iemesls. Man ir nepieciešamas pārmaiņas."

Faita 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs kļuva par čempioni supergigantā un tika pie sudraba milzu slalomā, bet 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs pievienoja sudrabu supergigantā. Viņa 2014. un 2015. gadā triumfēja Pasaules kausa absolūtajā kopvērtējumā, pasaules čempionātos ir izcīnījusi trīs zeltus, divus sudrabus un vienu bronzu un trīs reizes pēc kārtas – no 2013. līdz 2015. gadam – atzīta par Austrijas gada sportisti. Taču 2015. gada beigās sākās viņas karjeras smagākais posms. Dažas dienas pirms Pasaules kausa sezonas sākuma viņa kritienā saplēsa krusteniskās saites un menisku, sacensībās atgriežoties 2016. gada decembrī, bet 2019. gada janvārī viņa, pat nekrītot, vēlreiz saplēsa krusteniskās saites.

"Esmu lepna par sasniegto. Taču arī zinu, cik daudz pūļu un grūtību tas prasīja. Mana kaisle pret sportu allaž ir mani dzinusi uz priekšu. Es atdevu visu, un smags darbs allaž tika atalgots. Tomēr tagad bija citādi. Iepriekšējā ziemā darīju visu, ko varēju, lai atgrieztos un atgūtu uzticību, bet nekādi nespēju nokļūt tur, kur vēlējos," Faita turpināja. "Visu dzīvi kalnu slēpošanu varēju dēvēt par savu darbu. Nekad neesmu darījusi neko citu. Neko citu neesmu tik ļoti mīlējusi. Svaiga sniega smaržu. Agrās rīta stundas. Komandu. Man tā visa pietrūks. Nezinu, kas sekos tālāk, taču gaidu to ar nepacietību."

Izmantotie resursi:
https://sport.orf.at/stories/3062898/