Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģietēm pārliecinoša uzvara stafetē, trijniekā tikai Ziemeļvalstu pārstāves

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģietēm pārliecinoša uzvara stafetē, trijniekā tikai Ziemeļvalstu pārstāves
No kreisās: H.M.Fossesholma, T.Juhauga , H.Venga. Foto:Nordic Focus.

Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā, kas norisinās 2017.gada pasaules čempionāta mājvietā Lahti, sievietēm 4x5km stafetē gaidīto uzvaru izcīnīja Norvēģija, aiz sevis atstājot kaimiņvalstis Zviedriju un Somiju.

Neapšaubāmi galvenās favorītes bija norvēģietes, kas vakar aizņēma visu goda pjedestālu. Un ne jau sestdienas panākums vien viņām piešķīra šādu statusu, jo stafetēs ne vienmēr var matemātiski rēķināt pēc distancē uzrādītajiem rezultātiem, bet gan nokomplektētais sastāvs, kas, ja ne gluži 100%, tad noteikti ļoti tuvu atbildam tam, ko redzēsim pasaules čempionātā (trīs – Juhauga, Fossesholma, H.Venga – noteikti nodrošinājušas vietu sastāvā pasaules čempionātā – aut.piez.). Līdzīgi kā norvēģietēm faktiski optimālais sastāvs bija arī mājiniecēm somietēm, kuras pieskaitīja pie pretendentēm uz trijnieku, par ko reāli pacīnīties varēja arī citas trīs izlases – Zviedrija, Krievija, ASV, kurām iztrūka dažas no vadošajām slēpotājām (zviedrietēm Svāna, Karlsone, arī Dālkvistu varētu pieskaitīt; krievietēm Stupaka, Sorina; amerikānietēm Svirbula).

Tā kā pretī stājās tādas slēpotājas kā Kalla, Brenana un lieliski „Tour de ski” posmos klasikā startējusī Matintalo, tad bija skaidrs, ka pirmajā posmā norvēģiete Tirila Udnesa Venga nespēs izveidot atrāvienu, bet savu uzdevumu viņa izpildīja, stafeti nododot līderu grupā ar piecām komandām. Tad pie darba ķērās Terēze Juhauga, un viss kļuva skaidrs, kaut arī lieliski nobraukusī somiete Kertu Niskanena atpalika tikai 7 sekundes, jo trešajā posmā somietēm Laura Mononena nebija konkurētspējīga slēpotāja norvēģietei Helēnai Marijai Fossesholmai. Pārējās trijnieka pretendentu komandas zaudēja jau 25 sekundes.

Priekš junioru vecuma neiedomājamu sniegumu rādošā Fossesholma, kura slēpo ar to pašu „turbo” režīmā darbojošos „motoru” kā Juhauga, sarūpēja vislielāko pārsvaru savā komandā, stafeti nododot vairāk nekā 50 sekundes priekšā tuvākajām sekotājām. Heidi Vengai atlika tika nokārtot formalitātes, un Norvēģija varēja svinēt pārliecinošu uzvaru.

Lai ļoti daudz zaudēja Fossesholmai, tomēr Mononena savu darbu paveica, noturot somietes otrajā vietā. Lielisku sniegumu „Tour de ski” noslēgumā rādījusī un Alpe Cermis kalnu pēdējā posmā kā pirmā sasniegusī zviedriete Eba Andersone ātri vien noķēra Kristu Permekoski, pabrauca divus kilometrus kopā un viegli „nometa” mājinieci, nodrošinot Zviedrijai otro vietu. Zviedrietes nepievīla trešajā posmā slēpojusī Lovisa Mudiga, kura tika uzskatīta par vājāko etapu savā komandā. Mājinieki varēja būt apmierināti ar godalgoto trešo vietu.

ASV savas divas stiprākās bija ielikušas pašā sākumā – decembra vidū pasaules kausa posmā Davosā abas dienas uzvarējušo Roziju Brenanu un pasaules kausa līderi un „Tour de ski” uzvarētāju Džesiku Diginsu, tāpēc stafetes otrajā daļā bija gaidām kritums. 20 gadus vecā Sofija Laukli ļoti labi veica savu trešo etapu, bet beigās Petersone nebija konkurētspējīga, tāpēc amerikānietēm 5.vieta. Krievietēm bija jūtams vairāku vadošo iztrūkums, kā arī Ņeprajeva neparādīja pašu labāko sniegumu, tāpēc arī 4.vieta priekš viņām šoreiz bija apsveicams rezultāts.

Pēc ilga pārtraukuma varēja redzēt arī Igaunijas komandu, kuru pārstāvēja 1999. līdz 2001.gada dzimušās slēpotājas un kura apsteidza Ukrainu, ieņemot 10.vietu (+7:26).

Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, 4x5km stafete sievietēm, Lahti (Somija), 11 komandas

V.Valsts (sastāvs)Rezultāts
1.Norvēģija (T.U.Venga; T.Juhauga; H.M.Fossesholma; H.Venga)49:34.4
2.Zviedrija (Š.Kalla; E.Riboma; L.Mudiga; E.Andersone)+42.9
3.Somija (J.Matintalo; K.Niskanena; L.Mononena; K.Permekoski)+59.5
4.Krievija (J.Kirpičenko; N.Ņeprajeva; A.Ņečajevska; M.Istjomina)+1:30.7
5.ASV (R.Brenana; Dž.Diginsa; S.Laukli; K.Petersone)+1:48.6
6.Vācija (L.Gimlere; K.Henniga; V.Karla; P.Finka)+2:16.3