Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlase distanču slēpošanas čempionātā ar Eiduku un Bendiku sastāvā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas izlase distanču slēpošanas čempionātā ar Eiduku un Bendiku sastāvā
Oberstdorfas slēpošanas arēna. Foto: oberstdorf2021.com

Šo ceturtdien, 25.februārī, ar sprintu klasiskajā stilā Obersdorfā (Vācija) sāksies pasaules čempionāts distanču slēpošanā, kur startēs arī desmit Latvijas slēpotāji ar komandas līderiem Patrīciju Eiduku, Raimo Vīgantu un Induli Bikši priekšgalā, kā arī piedalīsies biatloniste Baiba Bendika.

Pagājušajā čempionātā Zēfeldē startēja četri mūsējie, bet šogad sastāvs palicis daudz kuplāks. Latvijas komanda būs viena no pašām jaunākajām, jo vecākie dalībnieki no slēpotājiem ir 25 gadus vecais Indulis Bikše un 24 gadus vecā Kitija Auziņa. Protams, 29 gadus vecā Baiba Bendika, kura aizvada jau septīto pilnvērtīgo pasaules kausa sezonu biatlonā, ir vecākā. Tikmēr puse jeb pieci no mūsu slēpotājiem ir juniori un vēl trīs U23 grupas pārstāvji. Pavisam nesen Somijā veiksmīgi tika aizvadīts pasaules junioru/U23 čempionāts, kur Patrīcija Eiduka sasniedza Latvijas labākos rezultātus U23 grupā distancē (7.vieta) un sprintā (9.vieta), bet Raimo Vīgants uzrādīja otru labāko rezultātu vīriešu konkurencē (17.vieta). Arī pieaugušo čempionātā ir pamats cerēt uz jauniem Latvijas sasniegumiem distanču slēpošanā un trīsdesmitnieka sasniegšanu pirmo reizi. Šobrīd sieviešu un arī kopējais labākais rezultāts 36.vieta (Eiduka 2019.gads), bet vīriešiem – 50.vieta (Oļegs Maļuhins 2009.gads).

Patrīcija Eiduka

Šīs būs 21 gadus vecās Latvijas vadošās slēpotājas trešais pieaugušo grupas čempionāts, jo startējusi arī 2017.gadā Lahti un 2019.gadā Zēfeldē. Pirms diviem gadiem Austrijā ar slidsoļa sprintā iegūto 36.vietu Kokneses novada pārstāve Patrīcija Eiduka pirmā no Latvijas iekļuva četrdesmitniekā un sasniedza mūsu valsts augstāko vietu pasaules čempionātos, tikai 1,3 sekundēm pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam. Šajā sezonā Justīnes Kovaļčikas komandā treniņus aizvadošā latviete pasaules kausa posmos ir uzrādījusi lieliskus rezultātus, kopš 29.novembra visos 11 startos tiekot trīsdesmitniekā un divos no tiem ar 8. un 10.vietu iekļūstot pat desmitniekā, kas ir kaut kas nebijis Latvijas distanču slēpošanā.

Skaidrs, ka trīsdesmitnieka sasniegšana, kuram pat tuvumā nav bijis neviens cits Latvijas slēpotājs, izņemot pašu Patrīciju 2019.gadā, būs mūsu jaunās slēpotājas mērķis šajā čempionātā. Taču ņemot vērā grūto sezonu ar pilnībā veikto „Tour de ski” seriālu, pēdējā posmā pret kalnu izcīnot 10.vietu un tūri noslēdzot 24.vietā, ir uzkrājies sagurums, kas izpaudās arī nupat pasaules U23 čempionātā 10km distancē. Tāpēc ir grūti pateikt, cik no tā visa, kas tika sasniegts decembra vidū Davosā un pēc tam „Tour de ski”, izdosies parādīt pasaules čempionātā. Turklāt vēl ļoti siltie laika apstākļi ietekmēs slēpju smērēšanu, un svarīga būs starta grupa, jo apstākļi šādā siltumā var būt ļoti atšķirīgi.

Patrīcijai ir palicis labāk pēc Vuokati 10km distances 12.februārī, taču viņas pašreizējais stāvoklis ir normāls, nevis ļoti labs kā decembra vidū vai janvāra sākumā. Taču Patrīcija pie jebkādas pašsajūtas centīsies cīnīties un atdot visu, ko varēs tajā brīdī. Pasaules kausa distances kopvērtējumā trīsdesmitniekā esošā Eiduka plāno piedalīties sprintā, 10km brīvajā stilā un visticamāk arī 15km skiatlonā.

Raimo Vīgants

Madonietim, kurš čempionāta pirmajā dienā sprintā svinēs 22. Dzimšanas dienu, šis arī būs trešais čempionāts. No iepriekšējiem diviem čempionātiem, kur katrā tika startēts tikai sprintā, labākais rezultāts – 69.vieta – tika uzrādīts pirms diviem gadiem. Šogad pasaules kausa posmā Davosā viņam gan sprintā (44.vieta), gan 15km distancē (48.vieta) izdevās iekļūt piecdesmitniekā, un tā sasniegšana kā minimālais mērķis tiek virzīts arī pasaules čempionātā. Starp citu, 2009.gadā pēc J.Dementjeva diskvalifikācijas biatlonists Maļuhins sprintā pacēlās uz 50.vietu, kas tad arī ir vienīgā reize piecdesmitniekā un labākā mūsu pārstāvju vieta pasaules čempionātos slēpošanā vīriešiem.

Nupat U23 grupā Vīganta izcīnītā 17.vieta 15km brīvajā stilā pastiprina iespēju sasniegt labāko rezultātu vīriešu konkurencē. Pa šolaiku Raimo trenējies mājas trasē “Smeceres silā” Madonā, kur viņaprāt bijuši ļoti pateicīgi apstākļi, tāpēc sanācis aizvadīt kvalitatīvus treniņus. Uz ārzemēm uz Augstkalnes treniņiem viņš nav redzējis jēgu braukt. Uzsvaru madonietis šoreiz liks uz 15km distanci brīvajā stilā, bet piedalīsies arī sprintā, skiatlonā un komandu sprintā, kur kopā startēs ar novadnieku Induli Bikši, kuram tas būs ceturtais pasaules čempionāts. Līdz šim Induļa labākais rezultāts ir 55.vieta 2017.gadā 50km distancē. Decembra vidū viņš pasaules kausa posmā sprintā ieņēma 69.vietu, bet 15km distancē bija desmit pozīcijas augstāk, abos startos paliekot aiz Vīganta.

Baiba Bendika

Janvāra vidū Ilmārs Bricis dalībai pasaules čempionātā pieteica Baibu Bendiku, kura nupat ļoti labi nostartēja sava sporta veida pasaules čempionātā, bet distanču slēpošanā šāda mēroga sacensībās 29 gadus vecā sportiste startēs pirmo reizi. Pirms trim gadiem pēc Phjončhanas Olimpiskajām spēlēm Baiba piedalījās Latvijas čempionātā un FIS sacensībās, kur par pusminūti piekāpās tobrīd vēl 18 gadus vecajai Eidukai. Pagājušo vasaru Bendika nostartēja FIS rollerslēpošanas sacensībās Priekuļos, esot otrajai aiz Kitijas Auziņas klasikā un izcīnot pārliecinošu uzvaru brīvajā stilā. Plāns startēt slēpošanā Baibai radies jau vasarā, kamēr vēl nebija atcelts Ķīnas biatlona posms, uz kuru laika zonu maiņas dēļ nebija plānots braukt, un kā alternatīvu vēlējās izmantot slēpošanu. Lai arī 8. pasaules kausa posms biatlonā tika pārcelts uz Eiropu, slēpošanas PČ no plāna viņa neizmeta.

Par to, ko varētu sasniegt, Bendikai ir grūti pateikt, jo slēpošanas sacensībās ir startējusi salīdzinoši maz, bet viņa cer uz Top30, kas esot reāls. Viņa uzskata, ka šeit esošā smagā trase ar garajiem kāpumiem 10km varētu būt parocīga. Baiba atzīst, ka šobrīd nogurums ir jūtams, bet domā, ka tas netraucēs rīt labi nostartēt 5km kvalifikācijā un kvalificēties 10 km distancei, jo ir pieradusi startēt daudz un pēc labiem treniņu periodiem kondīciju augstā līmenī var noturēt pietiekami ilgi. Baiba norāda, ka nebūs ierastie slēpju smērētāji, bet cer uz labu slēpju sagatavošanu. Biatlona čempionātā labu slēpošanas ātrumu demonstrējusī un pēdējā startā desmitniekā tikusī Bendika apliecina, ka Pokļukā ir sasniegusi savu labāko sezonas formu un cer to saglabāt arī Obersdorfā.

Cerams, ka abām mūsu vadošajām pārstāvēm sieviešu konkurencē izdosies ļoti labi nostartēt un mēs viņas ieraudzīsim trīsdesmitniekā.

Ceturtais čempionāts būs Kitijai Auziņai, kura tagad pamatā trenē jauno paaudzi un nedaudz trenējas arī pati, mēģinot ar juniorēm cīnīties par otro un trešo numuru mūsu sieviešu slēpotāju vidū. Nupat junioru čempionāta debitējušās Samanta Krampe (2003.g.) un Estere Volfa (2005.g.) pirmo reizi startēs pieaugušo čempionātā.
Uz Vāciju devies ir junioru čempionātā Latvijas augstāko vietu ieguvušais Lauris Kaparkalējs (2003.g.). Vēl vīriešu konkurencē startēs Aleksandrs Artūrs Ļūļe, Niks Saulītis, Ilvars Bisenieks. Visi šeit minētie, neskaitot lielo trijnieku, piedalīsies kvalifikācijas slēpojumā, jo reitings neatbilst tam, lai uzreiz tiktu pielaisti pamatdistancēm pasaules čempionātā, kā arī lielākā daļa sprintā, kur var startēt jebkurš. Tikmēr kontroltreniņā janvārī uzvarējušais un pasaules junioru čempionātā startējušais Edijs Eiduks atteicās no iespējas doties uz Obersdorfu, jo uzskata, ka vēl nav gatavs pienācīgi nostartēt pieaugušo konkurencē, kaut arī ir labāks par vairākiem uz Obersdorfu aizbraukušajiem.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-23 19:26, pirms 3 gadiem
Varētu sanākt interesants duelis starp Eiduku un Bendiku. Hm, Baibas mērķis tikt TOP 30 izklausās visai ambiciozs, bet lai izdodas!

Vai Volfas startēšana PČ nozīmē, ka viņas plānos nav starts biatlona jauniešu pasaules čempionātā? Cik aktīvi viņa vispār šosezon trenējas biatlonā?

Kad FIS lapā publicē starta sarakstus? Cik kvalificēsies finālam (10 km dāmām un 15 km vīriem)?

     [+] [-]

, 2021-02-23 19:33, pirms 3 gadiem
Volfas gads uz junioru-jauniešu čempionātu biatlonā nemaz neatlasījās.

     [+] [-]

, 2021-02-23 19:41, pirms 3 gadiem
Šahs rakstīja: Volfas gads uz junioru-jauniešu čempionātu biatlonā nemaz neatlasījās.
Jā, manīju, ka nolikumā ir noteikts "jaunuma" slieknis, bet nedomāju, ka tas ir tik strikti. Vispār absurds - Volfa var startēt pieaugušo slēpošanas čempionātā, bet nedrīkst biatlona jauniešu (pat ne junioru, bet tieši jauniešu!) čempionātā.

     [+] [-]

, 2021-02-23 19:46, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Varētu sanākt interesants duelis starp Eiduku un Bendiku. Hm, Baibas mērķis tikt TOP 30 izklausās visai ambiciozs, bet lai izdodas!

Vai Volfas startēšana PČ nozīmē, ka viņas plānos nav starts biatlona jauniešu pasaules čempionātā? Cik aktīvi viņa vispār šosezon trenējas biatlonā?

Kad FIS lapā publicē starta sarakstus? Cik kvalificēsies finālam (10 km dāmām un 15 km vīriem)?
Apšaubu, ka baigais duelis sanāks. Ne jau Baiba ir lēna, bet Patrīcija vēl progresējusi. Eurosport rādīs?

     [+] [-]

, 2021-02-23 19:47, pirms 3 gadiem
Varēja jau pieminēt ziemeļu divcīņas pārstāvi Vinogradovu. Viņam starts 26. februārī (normālais tramplīns). No lielā tramplīna viņš arī leks?

     [+] [-]

, 2021-02-23 19:53, pirms 3 gadiem
evil11 rakstīja: Apšaubu, ka baigais duelis sanāks. Ne jau Baiba ir lēna, bet Patrīcija vēl progresējusi. Eurosport rādīs?
Baiba arī ir progresējusi. Pusminūtē vajadzētu iekļauties.

Par translāciju nezinu. Drīzāk meklēšu internetā kādu krievu kanālu.

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:02, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Jā, manīju, ka nolikumā ir noteikts "jaunuma" slieknis, bet nedomāju, ka tas ir tik strikti. Vispār absurds - Volfa var startēt pieaugušo slēpošanas čempionātā, bet nedrīkst biatlona jauniešu (pat ne junioru, bet tieši jauniešu!) čempionātā.
Neredzu apsurdu. Slēpotājiem vieni kritēriji, biatlonistiem otri. Šogad cik saprotu atlasījās 2002-2004 gadi. Nākošgad 2005 gads varēs piedalīties atlasē uz junioru-jauniešu čempionātu. Ja spēs atlasīties, tad brauks. Man drīzāk liekas apsurds tik jaunu sūtīt uz pieaugušo čempionātu.

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:03, pirms 3 gadiem

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:05, pirms 3 gadiem
Šahs rakstīja: Neredzu apsurdu. Slēpotājiem vieni kritēriji, biatlonistiem otri. Šogad cik saprotu atlasījās 2002-2004 gadi. Nākošgad 2005 gads varēs piedalīties atlasē uz junioru-jauniešu čempionātu. Ja spēs atlasīties, tad brauks. Man drīzāk liekas apsurds tik jaunu sūtīt uz pieaugušo čempionātu.
Varbūt zini, kas pārstāvēs Latviju PČ biatlonā (juniori/jaunieši)?

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:06, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: TV

https://www.eurosportplayer.com/sport/cross-country-skiing
Paldies!

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:15, pirms 3 gadiem
Kur kalendāru var redzēt

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:25, pirms 3 gadiem
Ielika starta sarakstus.

Dāmas: medias3.fis-ski.com

15. Volfa
20. Bendika
21. Krampe
43. Auziņa

(43 dalībnieces)

Vīri: medias3.fis-ski.com

53. Ļūļe
71. Bisenieks
74. Kaparkalējs
82. Saulītis

(88 dalībnieki)

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:25, pirms 3 gadiem
januseks88 rakstīja: Kur kalendāru var redzēt
Es te skatos: https://www.fis-ski.com/DB/general/...

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:29, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Ielika starta sarakstus.

Dāmas: medias3.fis-ski.com

15. Volfa
20. Bendika
21. Krampe
43. Auziņa

(43 dalībnieces)

Vīri: medias3.fis-ski.com

53. Ļūļe
71. Bisenieks
74. Kaparkalējs
82. Saulītis

(88 dalībnieki)
neatceros kur. bet laikam tā bija sporta studija.
teica 10 labākie kvalificējas.

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:35, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: neatceros kur. bet laikam tā bija sporta studija.
teica 10 labākie kvalificējas.
Tikai?! Bendikai jātiek ar pārliecinoši labāko rezultātu, ja jau pēc FIS punktiem labākā no visām 43 skaitās Auziņa.

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:43, pirms 3 gadiem
Iepriekšējo reizi piedalījās 60 valstis, tagad izskatās pat stipri vairāk!

     [+] [-]

, 2021-02-23 20:46, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Varbūt zini, kas pārstāvēs Latviju PČ biatlonā (juniori/jaunieši)?
Kaut ko zinu, bet neesmu pārliecināts, tādēļ nesaukšu. Federācijas pārstāvji nevarētu nopubliskot, vai arī atkal partizānu spēlītes?

     [+] [-]

, 2021-02-23 21:01, pirms 3 gadiem
tas ir labais

     [+] [-]

, 2021-02-23 21:09, pirms 3 gadiem
Kapec kvalifikacija sievietem 5km un starts 10km,viriesiem kvalifikacija 10km,bet pamatstarts 15km?

Skaidrs,ka kvalifikacija tiek veikta,lai uz starta neizietu pari 120cilveku+loti atskirgais meistaribas limenis,bet kapec atskirigas distances?Citus cempjus skatoties kvlaifikacija tur vareja viriesu konkurence ieraudzit tadus skatus,ka cilveks vistiesakaja nozime apstajas distnaces laika+nokrit ntas reizes(un ne tikai nobrauciena kur atrums,bet pat lidzenuma)Taka limena atskiriba dramatiska pat kvalifikacijas ietvaros,nemaz jau nerunajot par aliti vai vidusmeru,kas kvalifikacija nestarte.