Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģi spoži atgriežas, pilnībā "nostumjot" iepriekš dominējušo Krievijas izlasi

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģi spoži atgriežas, pilnībā "nostumjot" iepriekš dominējušo Krievijas izlasi
Emīls Iversens. Foto: Fischersport.

Somijas slēpošanas centrā Lahti notikušajā Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā 30km skiatlonā (15km klasikā+15km slidsolī) vīriešiem 58 dalībnieku konkurencē dominēja norvēģi un tāpat kā sievietēm aizņēma visu goda pjedestālu, sešiniekā esot pieciem vadošās distanču slēpošanas valsts pārstāvjiem un pasaules kausa līderim Aleksandram Boļšunovam no Krievijas atstājot vien piekto vietu. Uzvaru izcīnīja Petera Nortuga uzvedības stilu kopējošais Emīls Iversens. Ja ne kritiens paša vainas dēļ mazāk kā kilometru līdz finišam, Boļšunovs noteikti cīnītos ne tikai par godalgu, bet arī par uzvaru.

Pēc absolūtas Krievijas izlases dominances „Tour de ski”, kur tikai francūzis Moriss Maņifikā spēja kaut ko nedaudz likt pretī sarkanajiem kombinezoniem, šodien Lahti bija gaidāma interesanta cīņa par uzvaru un godalgotajām starp krieviem un pēc ilgāka pārtrakuma pasaules kausa apritē atgriezušajiem norvēģiem. Diemžēl Maņifikā un citus francūžus skiatlonā nevarēja redzēt dalībnieku vidū. Uz Lahti nebija atbraukuši arī itāļi.

Atšķirībā no sievietēm vīriešiem, kā tas parasti ir novērojams, pirmajos kilometros nekādi atrāvieni nenotiek. Šoreiz pamatgrupa ar vairāk kā 40 slēpotājiem nobrauca kopā līdz 10km atzīmei, bet uz slēpju maiņu jeb 15km vadošajā grupā, kuras galvgalī atradās tempu kāpinājušais klasikas meistars un Olimpiskais čempions Ivo Niskanens, bija 28 slēpotāji. Taču jau samērā ātri pēc pāris kilometriem slidsoļa daļā līderu grupā bija palikuši tikai 9 slēpotāji – pieci norvēģi (Hans Kristers Holunds, Emils Iversens, Šjūrs Rēte, Simens Krūgers, Pols Gulbergs), divi krievi (Aleksandrs Boļšunovs, Jevgēņijs Belovs), viens soms (Niskanens) un zviedrs (Jens Burmans). Vispirms Holunds mēģināja atrāvienu, nedaudz vēlāk arī Rēte nedaudz „paraustīja” līdergrupu, bet nekas norvēģiem nesanāca, un vadošie nedaudz piebremzēja, ļaujot pievienoties vēl pieciem pakaļdzenošajiem ar diviem vāciešiem (Mohs un Nocs) un krieviem (Červotkins un Spicovs), kā arī Olimpisko čempionu Dario Kolonju (Šveice).

Sākoties pēdējam aplim jeb uz 27,5km atzīmes līderu grupā atradās vairs seši slēpotāji – pieci norvēģi un Boļšunovs, kuru starpā tad arī notika izšķirošie notikumi cīņā par godalgotām vietām. Pēdējā kilometrā saskrējās Boļšunovs ar Holundu, krievam bloķējot norvēģi un abiem līdz ar to atkrītot no cīņas par trijnieku, kamēr priekšpēdējā likumā nokrita trīskārtējais Olimpiskais čempions Krūgers, tādējādi godalgoto vietu ieguvēji bija skaidri. Nodemonstrējot finišēšanas spējas, kā jau to varēja sagaidīt, pirms nedēļas par valsts čempionu šajā distancē kļuvušais Iversens nosprintoja Rēti un izcīnīja uzvaru pasaules kausa posmos kopš pagājušā gada februāra beigām, kad uzrādīja ātrāko laiku iedzīšanā Skandināvijas minitūrē. Pēc konkurentu kļūmēm trešo vietu varēja iegūt šī gada Norvēģijas vicečempions skiatlonā Gulbergs.

Ja „Tour de ski” mēs bijām pieraduši vismaz pie septiņiem krieviem desmitniekā, tad šoreiz Top10 no Krievijas slēpotājiem iekļuva vien Boļšunovs, bet to var saprast, jo tomēr pēc smagās tūres viņiem ir formas lejupslīde. Otrs labākais ar 11.vietu viņu vidū bija šī gada ātrākais Alpe Cermis kalnā 10,janvārī Denis Spicovs. Vācu līdzjutējus iepriecināja 20 gadus vecais pagājušā gada divkārtējais pasaules junioru čempions Frīdrihs Mohs, kurš savā sestajā startā pasaules kausa posmos otro reizi iekļuva trīsdesmitniekā un pirmo reizi desmitniekā (10.vieta).

Skiatlons (15km klasikā+15km slidsolī) vīriešiem, Lahti (Somija), 58 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Emīls IversensNorvēģija1:10:18.4
2.Šjūrs RēteNorvēģija+0.4
3.Pols GulbergsNorvēģija+6.6
4.Simens Hegstads KrūgersNorvēģija+9.5
5.Aleksandrs BoļšunovsKrievija+20.9
6.Hans Kristers HolundsNorvēģija+28.7
7.Dario KolonjaŠveice+32.8
8.Ivo NiskanensSomija+33.0
9.Jens BurmansZviedrija+35.8
10.Fridrihs MohsVācija+41.8