Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Foicam pirmā, bet Godžijai jau trešā uzvara šosezon nobraucienā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Foicam pirmā, bet Godžijai jau trešā uzvara šosezon nobraucienā
B.Foics traucas pretī pirmajai uzvarai Kicbīlē. Foto: AP photo/Marko Trovati.

Vakar pasaules kausa posmā kalnu slēpošanā nobraucienā vīriešiem Kicbīlē (Austrija) savu pirmo uzvaru šajā sezonā svinēja 2017.gada pasaules čempions Beats Foics no Šveices, bet sievietēm Kransmontanā (Šveice) jau trešo reizi šosezon nepārspēta palika Olimpiskā čempione Sofija Godžija no Itālijas.

Pēc tehniskajām disciplīnām slaloma un milzu slaloma kalnu slēpotāji šajā nedēļas nogalē sacenšas ātruma disciplīnās. Vīriešiem tas ir ceturtais, bet sievietēm trešais posms šajā sezonā, kurā noskaidro labākos nobraucienā un supergigantā.

Iepriekšējo trīs gadu kopvērtējuma uzvarētājs nobrauciena disciplīnā Beats Foics šosezon tikai vienu reizi bija iekļuvis trijniekā ar 3.vietu 19.decembrī Valgardenā (Itālija). Viņš startēja ar 5.numuru un tobrīd finišā uzrādīja labāko laiku. Divus numurus aiz viņa startējušais divkārtējais Olimpiskais čempions un pagājušā gada Kicbīles nobrauciena uzvarētājs Matias Maijers (Austrija) bija par 0,16 sekundēm lēnāks, samainoties šoreiz ar Foicu vietām. Līdz ar to Maijeram neizdevās uzvarēt otro gadu pēc kārtas Kīcbīlē, ne arī otro posmu pēc kārtas, jo 30.decembrī viņš bija nepārspēts Bormio. Taču brīdi vēlāk šķita, ka Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējam Foicam ceturto gadu pēc kārtas un piekto reizi karjerā Kicbīlē varētu nākties palikt otrajā vietā, jo līdz trases vidusdaļai labākos laikus starpfinišos uzrādīja Johans Klarē, taču francūzis otrajā daļā nebija vairs tik ātrs un finišā ieņēma 4.vietu. Šosezon pārsteigumu sarūpējušais un pirmo reizi karjerā ne tikai trijniekā tikušais, bet arī uzvaru izcīnījušais Raiens Kohrans-Sīgle trešajā starpfinišā uzrādīja labāko laiku, tomēr turpinājumā noslīdēja uz sesto vietu, bet trases beigu daļā piedzīvoja kritienu. Trešo vietu izcīnīja aizpagājušā gada uzvarētājs un 2013.gada pasaules vicečempions šajā disciplīnā Dominiks Paris no Itālijas.

Līdz ar to Foics, kura kontā ir 14 uzvaras pasaules kausa posmos, 11 no tām nobraucienā, pēc tik daudzām otrajām vietām beidzot ticis bija uzvaras leģendārajā „Streif” trasē. Tādējādi šīs sezonas četros startos nobraucienā katrā ir savs uzvarētājs – lielā pārsteiguma autors Martins Katers (Slovēnija) Valdizērā, izcīnot arī savu pirmo godalgoto vietu, Aleksandrs Omuts Kilde (Norvēģija) Valgardenā, Matias Maijers Bormo un Beats Foics Kicbīlē. Trijiem no viņiem ir iespējas šodien tikt pie otrā panākuma, bet varbūt būs piektais jaunais uzvarētājs šajā sezonā (norvēģis Kilde, kurš bija viens no francūža Alekša Penturo galvenajiem sāncenšiem uz uzvaru pasaules kausa kopvērtējumā, pirms nedēļas treniņā Austrijā krita un guva traumu, līdz ar to līdz sezonas beigām vairs nestartēs – aut.piez.).

Startam bija pieteikušies 55 dalībnieki, bet nostartēja tikai 30, jo pēc amerikāņa Kohrana-Sīgles un nedaudz vēlāk šveicieša Ursa Krīnbūla smagajiem kritieniem sacensības aizkavējās vismaz pusstundu, jo abus nācās aiztransportēt prom. Vēlāk arī laika apstākļi pasliktinājās, un organizatori nolēma sacensības pārtraukt, kad bija nostartējuši pirmie trīsdesmit, tādējādi atlikušajiem 25 sacensības izpalika.

Sievietēm arī neiztika bez sarežģījumiem, jo dēļ naktī sasniegušā pamatīgā sniega daudzuma sacensības nācās pārcelt trīs stundas vēlāk, kā arī stiprā vēja dēļ sacensību laikā bija vēl dažas aizkavēšanās. 2017./2018.gada sezonas uzvarētāja nobraucienā pagājušajā gadā nevienu reizi neiekļuva trijniekā, taču šo sezonu Sofija Godžija sāka lieliski, izcīnot vienu otro un divas pirmās vietas. Kicbīlē viņa turpināja savu teicamo šīs sezonas sniegumu, izcīnot trešo uzvaru pēc kārtas nobraucienā. Piektdaļu sekundes viņai piekāpās Olimpiskā čempione supergigantā un arī snovbordā čehiete Estere Ledeka, kura decembrī Valdizērā uzvarēja supergigantā un kurai šī bija pirmā godalga nobraucienā šajā sezonā. Amerikānieti Brīziju Džonsoni, kura līdz šai sezonai nebija tikusi trijniekā, jau sāk dēvēt par „Mis trešā vieta”, jo visos četros šīs sezonas nobraucienos viņa ir izcīnījusi tieši trešo vietu. Tikmēr tieši aiz trijnieka ceturtā finišēja pasaules kausa līdere un tehnisko disciplīnu speciāliste ar 4 uzvarām šajā sezonā – Petra Vlhova (Slovākija), atkārtojot savu labāko rezultātu nobraucienā, kuru sasniedza tieši pirms gada turpat Kransmontanā.

Pasaules kausa posms nobraucienā vīriešiem, Kicbīle (Austrija), 30 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Beats FoicsŠveice1:53.17
2.Matias MeijersAustrija+0.16
3.Dominiks ParisItālija+0.56
4.Johans KlarēFrancija+0.89
5.Andreas ZandersVācija+0.95
6.Karlo JankaŠveice+1.37

Pasaules kausa posms nobraucienā sievietēm, Kransmontana (Šveice), 50 dalībnieces

V.SportisteValstsRezultāts
1.Sofija GodžijaItālija1:10.10
2.Estera LedekaČehija+0.20
3.Brīzija DžonsoneASV+0.58
4.Petra VlhovaSlovākija+0.89
5.Jasmīna FlurīŠveice+0.95
5.Kira VeidleVācija+0.95