Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šifrina atgriežas ar otro vietu, Vlhovai uzvara ar 0.18 sekunžu pārsvaru

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Šifrina atgriežas ar otro vietu, Vlhovai uzvara ar 0.18 sekunžu pārsvaru
Mikaela Šifrina ir atpakaļ! Foto: EPA/Scanpix

Somijas ziemeļu pilsētiņā Levi sestdien, 21. novembrī, tika aizvadītas sezonas pirmās slaloma sacensības Pasaules kausa izcīņā kalnu slēpošanā. Atpakaļ sacensību apritē pēc gandrīz 10 mēnešu pauzes bija amerikāniete Mikaela Šifrina, kura gan nespēja pretoties Slovākijas slēpotājai Petrai Vlhovai.

Pirms šī PK posma lielu kritiku izpelnījās lēmums par neļaušanu piedalīties Zviedrijas izlasei, kuras sieviešu izlases treneris Kristians Tūma saslima ar Covid-19, kamēr visas slēpotājas, ieskaitot Annu Svennu-Larsoni, saņēma negatīvus analīžu rezultātus. Tā rezultātā Svennai-Larsonei, kura ir viena no pretendentēm uz augstu vietu, nākas izlaist pirmos divus slaloma posmus, kas var nopietni ietekmēt arī viņas nākamos sezonas startus, jo visticamāk nāksies startēt ar zemāku starta numuru. Šo lēmumu kritizējuši ne vien zviedri, bet arī itāliete Federika Brinjone, francūzis Aleksi Pinturo un arī Mikaela Šifrina, kura šodien atgriezās sacensību apritē pēc sava tēva negaidītās nāves februāra sākumā.

Pirmais brauciens

Šifrina trasē devās ar pirmo starta numuru un veica gandrīz nekļūdīgu pirmo braucienu, finišu sasniedzot 54.34 sekundēs. Par viņas labo sportisko formu jau no paša sākuma liecināja tas, ka abas sekojošās šveicietes Mišela Gizina un Vendija Holdenere bija aptuveni sekundi aizmugurē. Cerīgi pirmo braucienu bija iesākušas arī vairākas Austrijas izlases sportises, tomēr līdz finišam daudzas ātrumu zaudēja. No austrietēm labāko sniegumu pirmajā mēģinājumā parādīja 23 gadus vecā Katarīna Līnsbergere, kurai vienīgajai izdevās noturēt sākumā uzņemto tempu (54.71). Tomēr vienīgā, kas patiešām varēja cīnīties ar Šifrinas uzrādīto laiku, bija Slovākijas slaloma speciāliste Petra Vlhova. Lai gan pie pirmās atzīmes Šifrina bija ātrāka par 0.13 sekundēm, finišā Vlhova spēja izraut vadību par 0.15 sekundēm (54.19).

"Aizvadīju labu braucienu. Ir nedaudz neparasti būt atpakaļ trasē pēc tik ilga laika. Bet tas ir ļoti aizraujoši, un esmu priecīga, ka atkal varu sacensties. Un nekas nav mainījies - vēl viens duelis ar Petru," pēc pirmā brauciena medijiem teica Šifrina. Tikmēr Vlhova ar savu sniegumu pirmajā mēģinājumā nebija simtprocentīgi apmierināta: "Tagad iešu skatīties video, lai redzētu, kur varu vēl pielikt. Varu būt vēl ātrāka un ceams, ka otrajā braucienā tas arī izdosies."

Ceļā uz milzīgu pārsteigumu bija ar 63. numuru startējusī mājiniece Rosa Pohjolainena, kurai šobrīd ir tikai 17 gadi. Talantīgā somiete uzrādīja trešo labāko rezultātu pie pirmajiem diviem kontolpunktiem, pirmajā Vlhovai zaudējot 0.05 sekundes, bet otrajā - tikai 0.03 sekundes. Pēc tam tika pieļautas vairākas minimālas kļūdas, kas tik un tā viņai ļāva būt 1.61 sekundi aiz līderes, kas finišā dotu vietu labāko piecpadsmitniekā, bet tieši pirms paša finiša Pohjolainena pazaudēja kontroli un piedzīvoja kritienu, finišu nesasniedzot. Lielas emocijas viss Pohjolainenas brauciens izraisīja arī somu televīzijas YLE komentētājos, īpaši bijušajam pasaules čempionam Kallem Palanderam. Pēc brauciena Pohjolainena bija gan vīlusies, gan priecīga par izcilo sākumu: "Beigās pieļāvu muļķīgu kļūdu, jo bija jau nogurušas kājas. Kamēr skatījos sacensības, treneri teica, lai braucu mierīgi un neko nesasteidzu, tomēr iznāca citādi."

Otrais brauciens

Otrajā braucienā favorīte uz uzvaru bija Petra Vlhova ne tikai tāpēc, ka viņai bija 15 sekundes simtdaļu pārsvars, bet arī tādēļ, ka trasi sagatavoja tieši Vlhovas treneris itālis Livio Magoni.

Abas šveicietes otrajā braucienā apmainījās vietām - Mišela Gizina pašā finišā 0.06 sekundes tomēr bija aiz savas tautietes Holdeneres. Austriete Katarīna Līnsbergere, kaut arī trases otrajā daļā bija diezgan tuvu kritienam, uz brīdi pazaudējot līdzsvaru, tomēr laika izteiksmē bija krietni priekšā Gizinai - par 0,78 sekundēm. Mikaela Šifrina teicami slēpoja arī otrajā mēģinājumā, tiesa, tuvojoties finišam, pārsvars sāka sarukt. Līdz finiša taisnei viņai gan izdevās noturēt pārsvaru un atgriezties ar vietu uz goda pjedestāla. Taču Vlhova šodien bija neuzvarama, uzrādot labāko laiku atsevišķi arī otrajā braucienā un divu braucienu summā triumfējot ar 0.18 sekunžu pārsvaru pār amerikānieti.

"Priekš manis tas ir ļoti svarīgi iesākt sezonu veiksmīgi. Visu laiku domājām tikai par uzvaru, jo atrodamies šeit jau trīs nedēļas. Vēlos ļoti pateikties saviem treneriem un komandai, jo bez tās es šeit nebūtu," pēc savas piecpadsmitās karjeras uzvaras teica Petra Vlhova, piebilstot, ka otrais brauciens bija vēl sarežģītāks, jo bija sācies neliels putenis.

Neveiksmīgs otrais brauciens izvērtās pērnās sezonas Lielā kristāla globusa ieguvējai Federikai Brinjonei, kura bija uz goda pjedestāla pirmajā PK posmā Zeldenā. Viņa trases vidusdaļā izstājās un palika bez kopvērtējuma punktiem. Labākā Ziemeļeiropas slēpotāja bija norvēģiete Tea Lūise Stjernesunda, ieņemot 13. vietu (+2.61), bet viņas tautiete Mina Firsta Holtmane bija četrpadsmitā (+2.64).

Slaloms sievietēm, PK 2. posms, Levi (Somija)

V.SportisteValsts1. brauciens2. brauciensKopā
1.Petra VlhovaSlovākija54.1955.921:50.11
2.Mikaela ŠifrinaASV54.3455.95+0.18
3.Katarīna LīnsbergereAustrija54.7155.97+0.57
4.Vendija HoldenereŠveice55.3556.11+1.35
5.Mišela GizinaŠveice55.2656.26+1.41
6.Lorensa SantžermānaKanāda55.4356.10+1.42

Sieviešu PK lielais kopvērtējums (2/34)

V.SportisteValstsPunkti
1.Petra VlhovaSlovākija160
2.Marta BasīnoItālija113
3.Mišela GizinaŠveice95
4.Federika BrinjoneItālija80
4.Mikaela ŠifrinaASV80
6.Mina Firsta HoltmaneNorvēģija63

Jau rīt pulksten 11:15 visas sportistes vēlreiz stāsies uz starta, lai aizvadītu sezonas otro slaloma posmu.