Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Jūhauga joprojām izcilā formā, vīriešiem negaidīti uzvar Gunnulfsens

Jūhauga joprojām izcilā formā, vīriešiem negaidīti uzvar Gunnulfsens
Mikaels Gunnulfsens izcīnījis karjeras lielāko uzvaru. Foto: Terje Pedersens / NTB

Norvēģijas pilsētā Beitostēlenā šodien tika aizvadīta otrā sacensību diena pirmssezonas "Beitostølen" sacensībās distanču slēpošanā. Pārsteidzošu uzvaru izcīnīja Mikaels Gunnulfsens, esot īpaši emocionāls finiša intervijā, bet savu lielisko formu sezonas sākumā apliecināja arī titulētā Terēse Jūhauga.

Šorīt salīdzinājumā ar vakardienu laikapstākļi Beitostēlenā bija kļuvuši ievērojami sarežģītāki, jo sāka pūst spēcīgs vējš. Sievietes trasē devās pirmās un veica 10 km distanci klasiskajā stilā. Galvenajai favorītei Terēsei Jūhagai, kura nepiedalījās vakardienas sprintā, bija pēdējais starta numurs, bet tieši pirms viņas startēja lielākā pretiniece Heidi Venga. Sākumā kā pirmā no līderēm pie katra no kontrolpunktiem pirmajā aplī bija regulārā Skandināvijas kausu dalībniece Emīlija Flētena ar 20. starta numuru, kura arī sasniedza labāko rezultātu finišā no pirmās, vājākās starta grupas (visas favorītes startēja kā pēdējās) - 29:08.7. Tomēr jau drīz viņu apsteidza pieredzējušākas sportistes.

Pagājušās sezonas Lielā kristāla globusa ieguvēja un desmitkārtējā pasaules čempione Terēse Jūhauga jau pēc pirmā kilometra bija par 2.8 sekundēm priekšā tuvākajai sekotājai Hedai Ēstbergai Amundsenai. Heidi Venga šajā punktā bija tikai astotā (+6.6). Bet vēl pēc pusotra kilometra Jūhaugas pārsvars bija pieaudzis jau līdz 15.9 sekundēm pār otrās vietas īpašnieci Annu Hjersti Kalvo. Venga šajā posmā arī bija pielikusi tempu, peceļoties uz trešo vietu (+17.8). Tomēr Jūhauga tikai turpināja attālināties no visām pārējām slēpotājām, pie 7.5 km atzīmes faktiski nodrošinot nepanākumu pārsvaru (46.7 sekundes). Patiesā intriga bija starp Helēnu Mariju Fosesholmu un Heidi Vengu, kuras divus ar pusi kilometrus līdz finišam bija atrāvušās no citām Jūhaugas sekotājām par vairāk kā 20 sekundēm un demonstrēja līdzīgu tempu dažu sekunžu robežās. Līdz finišam gan izturīgāka bija Fosesholma (+58.9), atstājot Vengu trešajā vietā (+1:12.9). Jāpiemin, ka tikai 17. vietā finišēja olimpiskā čempione Ragnhilda Hāga (+2:56.3).

"Nejutos pārāk labi. Nevarēju izturēt Jūhaugas tempu, taču, manuprāt, šogad esmu tuvāk viņai nekā pagājušā gada sezonas sākumā," pēc finiša teica Heidi Venga, piebilstot, ka startā bijusi tik nervoza, ka domājusi, ka nokritīs kāju trīcēšanas dēļ. Fosesholma tikmēr intervijā atbildēja zviedru slēpotāju Linnas Svānas un Frīdas Karlsones pārgalvīgajiem izteikumiem, ka Zviedrijas sieviešu izlase šajā sezonā ir spēcīgākā pasaulē pēc tam, kad Karlsone un Eba Andersone ar milzīgu pārsvaru bija pirmajās divās vietās pirmssezonas sacensībās Brūksvallarnā. "Terēse reizi pēc reizes ir pierādījusi, cik neticami spēcīga viņa ir. Turklāt ne tikai vienās sacensībās, bet visas sezonas gaitā," teica Fosesholma. Tikmēr pati Jūhauga, protams, atteicās tieši atbildēt uz Karlsones izteikumiem, bet norādīja, ka visu varēs noskaidrot nākamajā nedēļas nogalē Rukā, kad gan norvēģietes, gan zviedrietes tiksies klātienē pirmajā PK posmā.

Vīriešu 15 km distance tikmēr izvērtās ar daudz negaidītāku iznākumu. Pirmajos kilometros starp līderiem bija diezgan daudz sportistu, taču pēc pirmā piecu kilometru apļa izkristalizējās divi līderi - vakardienas sprinta sacensību uzvarētājs Juhanness Hesflots Klēbo un 27 gadus vecais Mikaels Gunnulfsens, kurš līdz šim piedalījies tikai divos PK posmos, kas abi notikuši Norvēģijā. Vēlāk starp viņiem ielauzās arī Jūns Rolfs Hūpe, kurš pat apsteidza Klēbo. Distances vidū Gunnulfsena pārsvars bija 6.2 sekundes pār Hūpi un 14.9 sekundes pār Klēbo. Bet vēlāk tas pārtapa jau par vairāk kā 20 sekundēm. Līdz finišam viņu vairs neviens noķert nespēja, un Gunnulfsens varēja svinēt karjeras lielāko uzvaru, finiša līniju šķērsodams ar sirsnīgu kliedzienu.

Pamatīgi aizelsies, viņš finišā NRK televīzijai sacīja: "Sportā ir daudz emociju. Šis ir kā sapnis. Man tas ir patiešām liels notikums." Gunnulfsens ir "Team Telemark" komandas pārstāvis un ikdienā trenējas pie bijušā Norvēģijas izlases trenera Steinara Mundāla. "Mūsu mentalitāte ir līdzīga kā Žuzē Mourinju futbolā. Esam mēs pret visu pārējo pasauli. Katru reizi, kad stājamies uz starta līnijas, visi pārējie ir mūsu ienaidnieki. Mēs trenējamies tiešām smagi, lai pārspētu izlases sportistus," par savu komandu teica Gunnulfsens. Deviņus mēnešus atpakaļ Norvēģijas čempionāta laikā 30 km distancē ar kopējo startu Gunnulfsens izstājās jau pēc pirmajām 15 sekundēm, gūstot pleca savainojumu. Toreiz viņš dusmās aizmeta slēpošanas nūjas un pārējās sacensības noskatījās, sēžot mašīnā. Šo notikumu Mikaels Gunnulfsens atsauca atmiņā arī šodien: "Šodien ir mana lielākā diena karjerā, bet toreiz bija mana karjeras sliktākā diena." Tagad lielākais jautājums ir par to, vai Gunnulfsens pēc tik spīdoša snieguma tiks iekļauts Norvēģijas izlases sastāvā dalībai nākamās nedēļas PK posmā Rukā. Tas lielā mērā būs atkarīgs arī no tā, cik veiksmīgi viņš nostartēs rīt. Šobrīd Norvēģijas izlasē ir divas brīvas vietas, bet Gunnulfsena pretinieki ir tādi slēpotāji kā Didriks Tēnsets, Sindre Bjernestads Skārs, Fins Hogens Krogs un Martins Lēvstrems Nīenge.

Neierasti zemu, tikai 40. vietā, šajās sacensības bija veterāns Martins Junsruds Sunbī (+2:19.7), kurš pēc tam neizgāja cauri mikszonai.

10 km klasika sievietēm, "Beitostølen" sacensības, Beitostēlena (Norvēģija)

V.SportisteKlubsRezultāts
1.Terēse JūhaugaIL Nansen26:52.4
2.Helēne Marija FosesholmaEiker Skiklubb+58.9
3.Heidi VengaBul IL+1:12.9
4.Silje TeodorsenaKvaløysletta Skillag+1:37.7
5.Anne Hjersti KalvoLundamo IL+1:43.6
6.Karolīne Simpsone-LarsenaVargar IL+1:46.5

15 km klasika vīriešiem, "Beitostølen" sacensības, Beitostēlena (Norvēģija)

V.SportistsKlubsRezultāts
1.Mikaels GunnulfsensIF Ørn37:46.8
2.Juhanness Hesflots KlēboByåsen IL+27.3
3.Hanss Kristers HolundsLyn Ski+34.8
4.Jūns Rolfs HūpeHyen IL+43.6
5.Didriks TēnsetsByåsen IL+50.2
6.Simens Hegstads KrīgersLyn Ski+57.2

Rīt gan vīrieši, gan sievietes sacentīsies šajā pašā distancē brīvajā stilā. Starts sievietēm pulksten 12:30 pēc Latvijas laika, bet vīriešiem - 15:10.

Brūksvallarnā tikmēr šodien notika sprinta sacensības klasiskajā stilā. Sievietēm finālā uzvarēja Maja Dālkvista, par 2.15 sekundēm pārspējot Annu Dīviku, bet 4.82 sekundēm - Hannu Falku. Gan Linna Svāna, gan Jonna Sundlinga, gan Eba Andersone izstājās pusfinālā. Savukārt vīriešiem finālā ātrākais bija Oskars Svensons, aiz sevis atstājot Kalli Halfvarsonu (+0.90) un Markusu Grāti (+1.71).


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.