Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Spraigais Šveices un Austrijas duelis par uzvaru medaļu ieskaitē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Spraigais Šveices un Austrijas duelis par uzvaru medaļu ieskaitē
Austrieši līksmo pēc V.Krihmaira uzvaras, bet vai tāpat viņi līksmos arī svētdien?

Pasaules čempionātā kalnu slēpošanā, kas norisinās Kortīnā d’Ampeco (Itālija), pēc aizvadītajām vienpadsmit no kopumā trīspadsmit disciplīnām vadībā ar visvairāk nopelnītajām zelta medaļām ir austrieši, bet medaļu skaita ziņā līderi ir šveicieši. Abu starpā noslēdzošajās divās disciplīnās – sieviešu slalomā un vīriešu slalomā – norisināsies spraiga cīņa par to, kura no šīm divām valstīm uzvarēs kopējā ieskaitē un kura iegūs visvairāk medaļu, bet varbūt abās kategorijās uzvarētāja būs viena un tā pati valsts. Ļoti līdzvērtīgs Austrijas un Šveices duelis notika arī pirms četriem gadiem, kad nelielu virsroku ņēma austrieši.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, kur pirmā disciplīna bija paredzēta 8.februārī, sākās ar trīs dienu nokavēšanos, taču pēc tam viss noritējis bez aizķeršanās, un pēdējās deviņās dienās ir norisinājušās 11 disciplīnas, kurās izcīnītas 33 medaļas. Šobrīd medaļu ieskaitē figurē jau desmit valstis, jo iepriekšējām astoņām nācijām pēc pirmajām astoņām disciplīnām pievienojās komandu sacensību finālistes Norvēģija un Zviedrija. Vadībā joprojām atrodas Austrija ar Šveici, kuras abas palika bez godalgām komandu sacensībās.

Austrija pēdējās trīs disciplīnās savu medaļu kolekciju ir papildinājusi ar divām bronzām, kas iegūtas milzu slalomā, tādējādi iepriekš „tīrajam zeltam” pievienojot arī kāda cita kaluma medaļas. Tikmēr Šveice, kurai godalgas sākuma krita kā sniegs šajā ziemā, trijās pēdējās disciplīnās ieguvusi tikai vienu medaļu, taču ļoti svarīgo zeltu cīņā par kopvērtējuma uzvaru. Austrija joprojām ir vadībā, pateicoties četrām uzvarām, taču Šveice ir turpat blakus ar trim zeltiem un kopumā deviņām medaļām, par trim apsteidzot Austriju. Abām līdervalstīm ir ļoti labi slaloma speciālisti, un tās var iegūt godalgas un arī uzvaras noslēdzošajās divās disciplīnās – gan sieviešu slalomā, gan vīriešu slalomā.

Šveicei sievietēm ir Mišele Gisina un Vendija Holdenere, bet Austrijai tikai Katarina Līnsbergere, kamēr vīriešiem Austrijai ir neliels pārākums, jo bez pasaules kausa līdera slalomā un Kortīnā jau divas medaļas izcīnījušā Marko Švarca viņiem ir arī vienā posmā uzvarējušais un divas otrās vietas ieguvušais Manuels Fellers, kā arī pašreizējais pasaules vicečempions Mihaels Mats. Šveices galvenā cerība būs šīs sezonas pirmā posma uzvarētājs un pirms pasaules čempionāta pēdējo divu slalomu otrās vietas ieguvējs Ramons Cenhauzerns, taču šveicieši cerēs, ka beidzot šajā sezonā „izšaus” Luks Meijārs, kurš tomēr spēcīgāks ir milzu slalomā, Daniels Jūle vai Luka Aerni.

Austrijai ir iespējas panākt Šveici medaļu skaita ziņā, ja izdodas atkārtot pēdējo divu čempionātu vīriešu sasniegumu, proti, vai nu divi, vai trīs austrieši trijniekā, turklāt vēl sievietēm ir Līnsbergere, taču ar nosacījumu, ka Šveice nedabū nevienu medaļu. Neskatoties uz šveiciešu slaloma meistariem, tādu scenāriju tik un tā nevar izslēgt, jo slaloms paliek slaloms, kur salīdzinoši bieži favorīti var izstāties. Tomēr, ja nenotiek pārsteigumi un nav Šveices „melnā diena”, kā tas bija vakar milzu slalomā vīriešiem, tad šveiciešiem vajadzētu saglabāt līderpozīcijas medaļu skaita ziņā.

Lai uzvarētu kopvērtējumā, Šveicei noteikti ir vajadzīga vismaz viena uzvara, cerot, ka nevienā no slalomiem pie pirmās vietas netiks Austrija. Taču ar vienu pašu uzvaru šveiciešiem var nepietikt, ja austrieši nopelnīs divus sudrabus. Ja ne vakardienas Alekša Penturo izstāšanās otrā brauciena sākumā, tad Austrija un Šveices duelī varēja iespraukties arī Francija, jo tas pats Penturo un Klemens Noels slalomā būs pretendenti godalgotajām vietām. Francija visticamāk arī nosargās trešo vietu, jo ASV ir tikai Mikaela Šifrina, taču pat ar viņas uzvaru amerikāņiem nepietiek, lai apsteigtu francūžus. Tā kā jebkurā gadījumā mūs gaida ļoti aizraujošs noslēgums šajās divās dienās cīņā par uzvaru medaļu ieskaitē.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, medaļas izcīnījušās valstis pēc 11 no 13 disciplīnām

V.ValstsZeltsSudrabsBronzaKopā
1.Austrija4026
2.Šveice3159
3.Francija2125
4.ASV1113
5.Itālija1102
6.Norvēģija1001
7.Vācija0314
8.Horvātija0101
8.Slovākija0101
8.Zviedrija0101