Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Brotenam augstāko virsotni palīdzēja sasniegt strīdīgs desmit gadu plāns

Brotenam augstāko virsotni palīdzēja sasniegt strīdīgs desmit gadu plāns
Lūkass Brotens. Foto: Leonhard Foeger/Reuters.

Ar slēpošanu jaunais Norvēģijas talants Lūkass Brotens sāka nodarboties salīdzinoši vēlu, taču tieši viņa tēva izstrādātais desmit gadu plāns palīdzēja Brotenam jeb, kā viņu tagad iesaukuši norvēģu mediji, "kalnu slēpošanas komētai", vakar izcīnīt karjeras lielāko panākumu - pirmo uzvaru PK posmā.

"Nespēju noticēt, ka šī diena pienāca jau tik ātri, taču varu zvērēt, ka esmu ļoti smagi strādājis, lai kaut kas šāds notiktu," viņš teica uzreiz pēc sacensībām. 20 gadu vecumā Lūkass kļuva par visu laiku jaunāko Zeldenas sacensību uzvarētāju.

Kad Lūkasam bija 10 gadi, viņš pienāca pie tēta un teica, ka vēlas sasniegt pašu kalnu slēpošanas virsotni. Tobrīd viņi kopā izstrādāja desmit gadu plānu, kas patiesībā ir balstīts uz diezgan strīdīgu stratēģiju, par kuru tētis Bjerns Frēlihs Brotens pat saņēma kritiku. "Es vienmēr esmu pats slēpojis, taču nekad neesmu bijis tik liels cīnītājs. Neesmu arī profesionāls treneris, bet tomēr pats centos sagatavot šo stratēģijas plānu. Kaut ko vajadzēja ņemt kā sākumpunktu, un es izvēlējos 10 000 stundu likumu," teica Brotena tēvs. Kā zināms, tad pastāv ideja, ka, lai kļūtu par ekspertu kādā jomā, ar to ir jānodarbojas 10 000 stundas. "Atzīstu, ka tā ir strīdīga stratēģija un nav zinātniski dokumentēta, bet es biju fascinēts par šādu ideju, kā sasniegt pasaules augstāko klasi, tāpēc nolikām to pašā apakšā."

Pats Lūkass ar kalnu slēpošanu sāka nodarboties salīdzinoši vēlu - 10 gadu vecumā viņš praktiski sāka no nulles. "Mums vajadzēja skatīties, cik gadiem šāds treniņu plāns būtu reāls. Astoņos gados tas nav reālistiski izdarāms, bet, piemēram, piecpadsmit gadi ir pārāk ilgi, jo tad būtu jau aizgājis vilciens skolas stipendijai. Tāpēc izveidojām plānu desmit gadiem."

Tas nozīmēja, ka jaunajam Lūkasam bija diezgan daudz treniņu jau no agra vecuma. "Daudzi uzskatīja, ka viņam ir pārāk liela treniņu slodze, un es par to saņēmu kritiku. Tomēr es nekad neesmu viņam piespiedis iet uz treniņiem, jo viņš pats to ļoti gribēja. Domāju, ka viens no iemesliem, kādēļ viņš ir izticis bez lieliem savainojumiem un ir diezgan labā formā, ir tieši tas, ka ir pieradis diezgan lielai treniņu slodzei jau no agra vecuma. Tas ir iemācījis viņam labāk izturēt sāpes pēc smagiem treniņiem. Uzskatu, ka tā ir bijusi viņa priekšrocība," stāstīja Lūkasa tēvs.

"Esam to paveikuši mūsu ceļā. Treniņiem ne vienmēr jābūt nogurdinošiem un smagiem. Daudz kas ir bijis tradicionāls, bet dažas nodarbības arī mazāk tradicionālas, piemēram, niršanas (daiļlēkšanas) treniņi, kā arī vingrošana un akrobātika. Tie ir uzlabojuši viņa ķermeņa kontroli. Taču, protams, par pasaules klases slēpotāju viņš kļuva tieši Bērumas slēpošanas klubā. Bet varbūt mums tagad vajadzētu pazvanīt visiem lielākajiem 10 000 stundu likuma kritiķiem," noslēgumā smejoties teica Bjerns Frēlihs Brotens.

"Viņa attīstības līkne ir pat biedējoši laba. Progress notiek diezgan strauji, un viņš to tver ar abām rokām. Izskatās, ka viņš izmanto katru treniņu, lai sevi uzlabotu. Domāju, ka tas ir tikai sākums," par Brotena sniegumu teica Nina Hāvera-Lēseta, kura pēc iepriekšējās sezonas noslēdza savu slēpotājas karjeru, bet tagad strādā par televīzijas eksperti. "Ir ļoti daudz slēpotāju, kuri lieliski brauc treniņos, bet vēlāk sacensībās vairs nespēj nostartēt tikpat labi. Tāpēc tā ir māksla parādīt savas spējas tieši vajadzīgajā brīdī. Tas, ka viņš to ir sasniedzis jau 20 gadu vecumā, ir lieliski."

"Viņam iekšā ir vikinga un sambas ritmu sajaukums (Brotena māte ir brazīliete - aut.), kas arī dod rezultātu," par sava komandas biedra uzvaru teica tautietis Leifs Kristians Nestvolds-Haugens. Pats Brotens nodeva arī sveicienus saviem radiniekiem Brazīlijā, kuri naktī skatījušies viņa sacensības tiešraidē. Brotens cer, ka viņa panākumi sniegs arī lielāku atpazīstamību kalnu slēpošanai Brazīlijā.

Tikmēr cits tautietis Henriks Kristofersens, kurš bija arī viens no Brotena konkurentiem vakardienas sacensībās un trenējas atsevišķi no pārējās Norvēģiajs izlases, Lūkasa uzvaru pielīdzināja savam pirmajam panākumam: "Priekš manis pirmā karjeras uzvara bija pati vieglākā. Tad vēl nekas netiek gaidīts, taču tad, kad šāds sniegums tiek rādīts regulāri, tad no tevis gaida uzvaru katrās sacensībās, kas uzliek papildu spiedienu un rada vislielākās grūtības." Lūkass gan ar Kristofersena komentāriem nebija apmierināts un atbildēja: "Mans mērķis nav būt tikapt labam kā Henriks. Mērķis ir būt labākam par viņu."

Izmantotie resursi:
TV2.no
TV2.no
Verdens Gang


, 2020-10-19 12:48, pirms 3 gadiem
Kāpēc, atveidojot uzvārdu latviski, ir saglabāts burts h? Norvēģu th tiek izrunāts vienkārši kā t, ja vien tas nav saliktenis (ja pēc pirmās daļas, kas beidzas ar t, sekotu heim vai haug, būtu jasaglabā). Paklausoties norvēģus, arī h nav dzirdams. Būtu jābūt vienkārši Brotens.
, 2020-10-19 12:59, pirms 3 gadiem
Andi rakstīja: Kāpēc, atveidojot uzvārdu latviski, ir saglabāts burts h? Norvēģu th tiek izrunāts vienkārši kā t, ja vien tas nav saliktenis (ja pēc pirmās daļas, kas beidzas ar t, sekotu heim vai haug, būtu jasaglabā). Paklausoties norvēģus, arī h nav dzirdams. Būtu jābūt vienkārši Brotens.
Taisnība. Izlaboju.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.