Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Titulētajam Ligetijam diemžēl nesanāca atvadīties pasaules čempionātā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Titulētajam Ligetijam diemžēl nesanāca atvadīties pasaules čempionātā
Teds Ligetijs. Foto: Mitchell Gunn, ESPA

Pirms neilga brīža Kortīnā d’Ampeco pasaules čempionātā kalnu slēpošanā noslēdzās vīriešu milzu slaloms, kur negaidīti uzvarēja francūzis Matjē Fevrs un kur savas pēdējās karjeras sacensības bija plānojis Teds Ligetijs, taču muguras sāpju dēļ titulētais amerikānis atteicās no starta un savu karjeru nevarēja beigt ar atvadām pasaules čempionātā.

Trīsdesmit sešus gadus vecais Teds Ligetijs savu debiju pasaules kausa apritē piedzīvoja 2003.gada novembrī savās mājās ASV, nekvalificējoties otrajam braucienam. Dažus mēnešus vēlāk 2004.gada februārī viņš kļuva par pasaules junioru vicečempionu slalomā. Savā 18 gadus ilgajā karjerā augstākajā līmenī viņš vairāk nekā 330 reizes piedalījies pasaules kausa posmos, gandrīz katrā sestajā startā tiekot trijniekā jeb kopumā 52 reizes, no kurām faktiski puse 25 reizes vainagojās ar uzvaru.

Pasaules čempionātos viņš debitēja 2005.gadā ar 12.vietu. Divus gadus vēlāk Orē viņš ieguva 4.vietu, bet vēl pēc diviem gadiem Valdizērā tika izcīnīta pirmā medaļa –bronza milzu slalomā. Kopumā karjerā viņš septiņos čempionātos ir ieguvis 7 medaļas, no kurām absolūtais vairākums jeb piecas ir zelta, trīs no tām izcīnītas savā kroņa disciplīnā milzu slalomā.

Olimpiskajās spēlēs Ligetijam medaļu sanāca iegūt agrāk nekā pasaules čempionātos, jo 2006.gadā Turīnā viņš bija nepārspēts Kombinācijā. Astoņus gadus vēlāk Sočos viņš izcīnīja zeltu milzu slalomā. Divkārtējais Olimpiskais čempions un pieckārtējais pasaules čempions, kurš pēdējos gados mokās ar mugura problēmām, lielajos čempionātos debitēja Itālijā, un tieši tur vēlējās ar likt punktu karjerai. Šodien ar startu savā iecienītākajā disciplīnā milzu slalomā viņš vēlējās atvadīties, taču jau pirms dažām dienām viņš paziņoja, ka skaistas atvadas nesanāks, jo par sevi liek manīt muguras sāpes.

Titulētais Ligetijs, kurš arī ir izcēlies ar pozitīvām cilvēciskām īpašībām, pēdējos reizi pasaules kausa posmos trijniekā bija pirms trim gadiem, bet pēdējo uzvaru svinēja 2015.gada nogalē. Janvāra sākumā viņš abos startos Adelbodenā nekvalificējās otrajam braucienam, tādējādi parādot, ka ne vienmēr lieliskiem meistariem izdodas spoži vai pat ar apmierinošu rezultātu noslēgt karjeru.

Gan ilgstošās muguras problēmas, gan arī vēlme vairāk laika pavadīt kopā ar sievu un trim bērniem bija mudinājusi Tedu Ligetiju pieņemt lēmumu beigt karjeru šogad, nesagaidot nākamā gada Olimpiskās spēles.