Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Arī ar Ziemeļvalstu pārstāvju dalību Eiduka Davosā gūtu vēsturiskus panākumus

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Arī ar Ziemeļvalstu pārstāvju dalību Eiduka Davosā gūtu vēsturiskus panākumus
Patrīcija Eiduka šosezon pasaules kausa posmos no pieciem startiem trīs reizes ir tikusi trīsdesmitniekā, kur atrodas arī pasaules kausa kopvērtējumā. Foto no privātā arhīva.

Uz gada sportistes titulu pretendējošā Patrīcija Eiduka pagājušajā nedēļas nogalē Pasaules kausa posmā Šveicē, nestartējot norvēģietēm, zviedrietēm un somietēm, vēsturiskus panākumus Latvijas slēpošanai sasniedza abas dienas, sestdien sprintā izdarot pat divus īpašus ierakstus, proti, kā pirmā no Latvijas šajā slēpošanas disciplīnā pārvarēja kvalifikāciju (ar 14.laiku) un iekļuva labāko trīsdesmit vidū jeb ceturtdaļfinālā, bet pēc tam ar 18.vietu izslēgšanas braucienos kā pirmā no mūsu distanču slēpotājiem pasaules kausa posmos sasniedza labāko divdesmitnieku. Svētdien 10km brīvajā stilā ar izcīnīto 8.vietu viņa kā pirmā no Latvijas šāda līmeņa sacensībās slēpošanā sasniedza desmitnieku. Startējot Davosas posmu izlaist izlēmušajām spēcīgajām Ziemeļvalstu slēpotājām, Patrīcijai gluži tik augstas vietas nesanāktu, taču šo trīs valstu pārstāvju piedalīšanās daudz zemāk Latvijas labāko slēpotāju nenobīdītu, un tāpat abas dienas Patrīcija sasniegtu vēl nebijušus panākumus Latvijas distanču slēpošanā.

Atšķirībā no saviem biatlonistiem, kalnu slēpotājiem, tramplīnlēcējiem, ziemeļu divcīņniekiem Norvēģija, Zviedrija un Somija pēc Pasaules kausa posma Rukā, kur bija stingra kontrole un pilnībā nodrošināta sportistu drošība, distanču slēpotāji pēkšņi “sabijās” un, sākot ar norvēģiem, bet pēc tam arī zviedri un somi paziņoja par nestartēšanu pasaules kausa posmos līdz decembra beigām. Tajā pašā laikā norvēģi dažas dienas pēc šāda lēmuma paziņošanas sarīkoja Lillehammerē trīs dienu sacensības “Norvēģijas kauss”, kur sacentās ap 50 sievietēm un 90 vīriešiem, tajā skaitā pāris ārvalstniekiem, un kur drošības pasākumu bija daudz mazāk nekā pasaules kausa posmos.

Ja arī Davosā piedalītos Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas slēpotājas, Eiduka ar šādu varenu sniegumu, ko viņa parādījā pagājušajā nedēļas nogalē, tik un tā abas dienas sarūpētu augstvērtīgākos sasniegumus Latvijas distanču slēpošanas vēsturē. Izpētot pāris iepriekšējo gadu statistiku pasaules kausa posmos gan Davosā, gan arī citās norises vietās, kā arī, ņemot vērā šīs sezonas pirmā posma rezultātus Rukā, var apgalvot, ka mūsu slēpošanas cerība sprintā Davosā visticamāk piekāptos kādām astoņām vai desmit skandināvietēm, bet nekādā gadījumā ne 17 pārstāvēm no šīm te trim slēpošanā ļoti spēcīgām Ziemeļvalstīm, lai no 14.vietas kvalifikācijā viņa tiktu izstumta no trīsdesmitnieka jeb iekļūšanas ceturtdaļfinālā, ko nevienam no mūsējiem sprintā nekad nebija sanācis sasniegt. Līdz ar to nekādā gadījumā pirmā Latvijas pārstāvniecība ceturtdaļfinālā sprintā neizpaliktu. Starp citu, iepriekšējos trīs gadus Davosā precīzi divpadsmit Ziemeļvalstu pārstāves sprintā tika trīsdesmitniekā, un šis ar skandināvietēm saistītais skaitlis divpadsmit arī ir vidējais rādītājs pasaules kausa posmos, neskaitot, protams, Norvēģijā vai Zviedrijā notiekošos posmus, kur reizēm pat divdesmit šo valstu pārstāves ir tikušas trīsdesmitniekā sprintā.

Distancē izcīnītā ļoti augstā 8.vieta liek apskatīt vairs ne trīsdesmitnieku, bet jau daudz augstāk – pirmo piecpadsmitnieku. Davosā pēdējos trijos gados 10km brīvajā stilā piecpadsmitniekā ir tikušas 7 vai 8 šo trīs slēpošanas lielvalstu pārstāves, un, ņemot vērā to, cik maz svētdien Patrīcija zaudēja tādām panākumus guvušajām konkurentēm kā Džesika Diginsa, Tatjana Sorina, Terēze Štadlobere, Natālija Ņeprajeva – attiecīgi 3, 7, 12 un 14 sekundes (jāatgādina, ka tikai 18 sekundes šķīra mūsu slēpotāju no godalgoto trijnieka – aut.piez.), kā arī ņemot vērā šo četru pieminēto slēpotāju veikumu novembra beigās Somijā, kad pasaules kausa posmā neiztrūka nevienas elites slēpotājas, tad var droši apgalvot, ka Šveicē 10km distancē talantīgā Latvijas slēpotāja noteikti iekļūtu divdesmitniekā, kur līdz šā gada decembrim neviens no Latvijas slēpotājiem nebija ticis, un ļoti, iespējams, pat piecpadsmitniekā. Turklāt jāņem vērā, ka distanču slēpošanā un kalnu slēpošanā ir vislielākā konkurence no visiem ziemas sporta veidiem.

Mūsu olimpiete šobrīd kopā ar Olimpiskās čempiones Justīnes Kovaļčikas audzēknēm un komandas biedrenēm jau trešo dienu trenējas slavenajā poļu tramplīnlēkšanas centrā Zakopanē, kur ieradās šīs pirmdienas vakarā. Patrīcijai bija variants palikt turpat Davosā un augstkalnes apstākļos, kas viņai allaž nākuši par labu, trenēties gandrīz trīs nedēļas līdz pat “Tour de ski”, taču komandas vadībai un abiem treneriem Kovaļčikai un Aleksandram Viriteļņijam bija uzstādījums par Zakopani, līdz ar to nācās atteikties no ļoti labās ieceres un ņemt vērā komandas vadības uzstādījumu. Tā kā treniņus Zakopanē plānots aizvadīt līdz 22.decembrim, tas nozīmē, ka secen ies pasaules kausa posms šīs nedēļās nogalē Drēzdenē, kur vienu dienu ir individuālais sprints, bet otrā komandu sprints. Tādējādi šogad vairāk nesanāks pakāpties pasaules kausa kopvērtējumā, kur šobrīd Patrīcija ar 52 punktiem ņem 26.vietu. Arī abās disciplīnās individuāli viņa ir trīsdesmitniekā – ar 13 punktiem sprintā 29.vietā, bet ar 39 punktiem distancē pat 20.vietā, tikai septiņiem punktiem šķirot no piecpadsmitnieka.