Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

18 gadus vecā Robinsone demonstrē izcilu ātrumu un iegūst "Zelta lapsas" balvu

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

18 gadus vecā Robinsone demonstrē izcilu ātrumu un iegūst "Zelta lapsas" balvu
Alise Robinsone. Foto: EPA/Scanpix.

Slovēnijas slēpošanas ciematā Kraņskagorā sestdien, 15. februārī, savu otro uzvaru karjerā Pasaules kausa sacensībās izcīnīja Jaunzēlandes sportiste Alise Robinsone, kura tikai decembrī svinēja savu 18. dzimšanas dienu. Otrajā braucienā viņa rādīja izcilu sniegumu, pusotras sekundes intervālā aiz sevis atstājot tikai Petru Vlhovu no Slovākijas.

Šīs sacensības tika pārceltas uz Kraņskagoru no cita Slovēnijas kalnu slēpošanas centra Mariboras, kur līdzīgi kā citviet Eiropā ir sniega trūkums. Līdz ar to 56. "Zelta lapsas" sacensības astoto reizi vēsturē notiek tieši Kraņskagorā nevis Mariborā (pirmoreiz uz turieni tās tika pārceltas 1976. gadā, bet pēdējoreiz - pirms diviem gadiem). Kraņskagorā, kur nesen slaloma sacensības bija aizvadījusi arī talantīgā Latvijas sportiste Dženifera Ģērmane (ierindojās 5. vietā), laikapstākļi šodien bija izcili - saulains un temperatūras stabiņš rādīja nedaudz zem nulles.

Iepriekšējā Kraņskagoras milzu slaloma uzvarētāja Mikaēla Šifrina izlaiž Pasaules kausa startus arī šonedēļ sava tēva Džefa Šifrina negaidītās nāves dēļ. PK lielajā kopvērtējumā amerikāniete joprojām saglabā līderpozīciju, taču pārsvars vairs nav milzīgs (113 punkti). Tikmēr pēc savainojuma izdziedēšanas sacensību apritē atkal atgriezusies Francijas slēpotāja Tesa Vorlī, kura pēc ceļa operācijas izlaida aptuveni pusotru mēnesi. Tāpat jāpiemin, ka aizvakar par karjeras beigšanu paziņoja 34 gadus vecā Slovēnijas kalnu slēpotāja Ana Dreva. Savā karjerā viņa bija izcīnījusi divas uzvaras PK posmos, kas abas tika gūtas 2016. gada janvārī, un ilgus gadus bija viena no Slovēnijas vadošajām tehnisko disciplīnu pārstāvēm.

Labāko rezultātu pirmajā braucienā sasniedza Slovākijas labākā kalnu slēpotāja Petra Vlhova, kura aizvadīja ļoti pārliecinošu braucienu (57,46) un iepriecināja slovāku līdzjutējus, kuri Kraņskagorā ir ieradušies ļoti kuplā skaitā. 0,24 sekundes aiz slovākietes bija 18 gadus vecā milzu slaloma speciāliste Alise Robinsone no Jaunzēlandes, kura aizvadīja ļoti riskantu braucienu un trases vidusdaļā pat bija tuvu kritienam, tomēr risks atmaksājās. Savukārt trešajā vietā ierindojās mājinieku cerība Meta Hrovata (+0,77).

Milzu slaloma sezonas līdere Federika Brinjone pieļāva sev netipiskas kļūdas trases augšdaļā, kuras brauciena laikā neizdevās atspēlēt, kā rezultātā pēc pirmā brauciena viņai sestā vieta (+0,94). Norvēģijas izlasei pirmais brauciens nebija veiksmīgs - izstāšanos piedzīvoja gan Tea Luīse Stjernesunda, gan Marija Terēse Tvīberga, savukārt ar pirmo numuru startējusī Mina Holtmana uzrādīja vien 22. labāko laiku (+2,01). Tiesa, cerības uz augstu rezultātu norvēģietēm tomēr saglabāja Kristīne Līsdāla (+1,23) un Nina Hāvera-Lēseta (+1,29), kuras abas iekļuva labāko desmitniekā. Savainojumu izārstējusī francūziete Tesa Vorlī spēja veikt stabilu braucienu un ierindoties 13. vietā (+1,48), ar ko finišā bija apmierināta.

Interesanti, ka sacensībās piedalījās arī Kenijas kalnu slēpotāja Sabrina Simadera, kura ierindojās pēdējā vietā no finišu sasniegušajām slēpotājām (+7,83). 21 gadu vecā Simadera ir dzimusi Kenijā, taču uzaugusi un arī šobrīd trenējas Austrijā.

Otrajā braucienā neapstādināma bija 18 gadus vecā Alise Robinsone no Jaunzēlandes, kura rādīja ļoti agresīvu slēpošanas stilu, turklāt spēja attīstīt lielisku ātrumu visas distances garumā, pie katras no atzīmēm tikai palielinot savu milzīgo pārsvaru laika izteiksmē. Lieki piebilst, ka jaunzēlandiete bija ātrākā starp visām otrā brauciena dalībniecēm, līdz finišam tiekot 56,62 sekundēs. Ar 57,06 sekundēm ļoti labs brauciens padevās arī austrietei Katarīnai Līnsbergerei, kura pēc pirmā brauciena bija 24. vietā, taču divu braucienu summā spēja pakāpties līdz 11. pozīcijai.

Petra Vlhova arī otrajā braucienā startēja ļoti pārliecinoši, taču ar Robinsones ātrumu nespēja konkurēt un izcīnīja otro vietu (+0,34). Tikmēr trešo vietu dalīja mājiniece Meta Hrovata, kurai izdevās noturēt savu trešo pozīciju pēc pirmā brauciena, un Šveices pārstāve Vendija Holdenere. Īpaši jāatzīmē lielais Robinsones un Vlhovas pārsvars, jo tuvākās viņu sekotājas atpalika jau par vairāk kā sekundi. Robinsone tādējādi izcīnīja savu otro uzvaru PK sacensībās karjerā, iepriekš triumfēdama pērnā gada oktobrī Zeldenā. Metai Hrovatai savās mājās izcīnīts otrais goda pjedestāls karjerā.

Milzu slaloms sievietēm, PK 6. posms Kraņskagorā

V.SportisteValstsRezultāts
1.Alise RobinsoneJaunzēlande1:54.32
2.Petra VlhovaSlovākija+0.34
3.Meta HrovataSlovēnija+1.59
3.Vendija HoldenereŠveice+1.59
5.Marta BasīnoItālija+1.60
6.Tīna RobņikaSlovēnija+1.65

Rīt Kraņskagorā norisināsies sieviešu slaloma sacensības, kuru sākums pēc Latvijas laika plānots pulksten 11:15.