Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Patrīcija Eiduka: "Nezinu, kādas ir manas virsotnes un limits"

Patrīcija Eiduka: "Nezinu, kādas ir manas virsotnes un limits"
Patrīcija Eiduka. Foto: SCANPIX/AFP

Talantīgā Patrīcija Eiduka pagājušajā nedēļā parūpējās par augstvērtīgākajiem sasniegumiem Latvijas distanču slēpošanas vēsturē. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com latviete norādīja, ka šobrīd ir labā sportiskajā formā, taču vēl nezina, vai tā ir viņas virsotne. Iespējams, sezonas turpinājumā no viņas atkal varam gaidīt teicamu rezultātu uzplaiksnījumu.

Vien 20 gadus vecā Eiduka vispirms sestdien Šveices pilsētā Davosā notikušā Pasaules kausa brīvā stila sprinta sacensībās kvalifikācijā izcīnīja 14. vietu un pirmo reizi iekļuva finālsacensībās, kur ieņēma 18. pozīciju, bet svētdien viņa desmit kilometru brīvā stila distancē ar intervāla startu bija augstajā astotajā pozīcijā. Tik spēcīgas konkurences sporta veidā kā distanču slēpošana Latvija iepriekš nevarēja lepoties ar šāda mēroga sasniegumiem.

Sarunā ar portālu Eiduka neslēpa gandarījumu par pagājušās nedēļas nogali. "Esmu ļoti priecīga, ka šīm sacensībām man izdevās viss sagatavošanās posms, jo mazliet riskēju – uz norises vietu atbraucu jau pagājušajā svētdienā un it kā sestā septītā diena startēšanai kalnos netiek uzskatīta par labāko. Tomēr, pateicoties labam treniņplānam, man izdevās sasniegt augstāko sportisko formu."

Davosā gan nestartēja distanču slēpotāji no Norvēģijas, Zviedrija un Somijas, kuri arī ierasti cīnās par visaugstākajām pozīcijām, tomēr tik un tā šajā sporta veidā pasaules līmeņa sportistu netrūkst arī no citām valstīm.

"Ja šajās sacensībās būtu startējušas Skandināvijas valstis, piekrītu, ka vietas man nebūtu bijušas tik augstas. Tomēr vienlaikus tas nemainītu manu sniegumu. Piemēram, atpalicību no uzvarētājas un to, ka turpat priekšā man bija ļoti spēcīgas slēpotājas. Man ir liels prieks, ka savu darbu paveicu maksimāli labi, visu maksimāli izdarīja arī slēpju smērētāji un treneri," pozitīvās emocijas neslēpa Eiduka. "Saliekot visu kopā, ir prieks par izdošanos un arī par to, ka izmantoju šo iespēju, kad nestartēja Skandināvijas valstis. Jā, pirms sacensībām aizdomājos, ka varbūt nebūs tik liela gandarījuma sajūta, ja izcīnīšu augstu vietu, bet tagad es vispār tā nedomāju. Skandināvu prombūtni pat īsti nemaz nevarēja just, jo svētdienas uzvarētāja Rozija Brenana ir pasaules Top3 slīdsoļa sportiste."

Latvijas vadošā distanču slēpotāja norādīja, ka šobrīd atrodas labā sportiskajā formā, kaut gan ziemas sezona tikai ieskrienas.

"Nezinu, kādas ir manas virsotnes un limits. Pagaidām šķiet, ka mana forma ir pīķī. Jau pirmajā Pasaules kausa posmā Rukā šķita, ka esmu sasniegusi ļoti labu gatavību, bet pagājusī nedēļa parādīja, ka man ir vēl labāka forma. Nevar zināt, kas būs tālāk," priecājās Eiduka, kurai šosezon uzsvari būs uz atbildīgākajām sacensībām pasaules čempionātiem U-23 vecuma grupā un pieaugušo konkurencē. Ikdienā viņa trenējas ar Polijas izlasi.

Eiduka jau pirmdienas rītā bija ceļā no Davosas uz Poliju, kur paredzēta nedēļu ilga treniņnometne, bet uz Ziemassvētkiem viņa atgriezīsies Latvijā. Arī ne uz ilgu laiku, jo jau 30. decembrī plānots doties prom, lai Jauno gadu atklātu ar dalību prestižajās "Tour de Ski" sacensībās. "Sezonas grafiku speciāli plānojam tā, lai starp sacensībām varu pabūt mājās. Man tas ir ļoti svarīgi, jo visu laiku esmu kopā ar Polijas izlasi. Tomēr gribas māju sajūtu, satikt savējos. Mājās gūstu pozitīvas emocijas un pēc tam esmu gatava doties tālāk."

Līdz ar to šonedēļ Vācijā gaidāmajās Pasaules kausa sacensībās, kur gan paredzēta tikai viena disciplīna – sprints, Patrīcija nepiedalīsies. Arī šoreiz latviete "Tour de Ski" seriālā piedalīsies tikai pirmajos posmos – līdzīgi kā iepriekšējā sezonā.

"Tomēr bijām aizdomājušies, ka es varētu piedalīties arī visā "Tour de Ski", taču tur daudz sacensību ir klasiskajā stilā," tieši šis slēpošanas veids Eidukai nav parocīgs, viņa labāk jūtas brīvā stila distancēs.


, 2020-12-14 13:44, pirms 3 gadiem
Īsti nekļuva skaidrs vai Toblahā (Dobbiaco) arī plāno piedalīties? Saprotu, ka tur būs nākamais 10 km F ar atsevišķu startu, kur varētu būt vēl labāks rezultāts, jo to pašu norvēģu, zviedru un somu nebūs un gan jau kādam no tūres līderiem bus sakrājies nogurums.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.