Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Svarīgākās sacensības jaunajā sezonā Latvijas distanču slēpotājiem

Svarīgākās sacensības jaunajā sezonā Latvijas distanču slēpotājiem
Foto: Nordic Focus.

Šķiet tikai nesen beidzās distanču slēpošanas vasaras paveida rollerslēpošanas sezona ar mūsējo dalību Pasaules kausa posmos, bet viens mēnesis palicis līdz jaunās ziemas sezonas sākumam, jo no 11.-13.novembrim gan Somijas ciematā Olosā, gan Zviedrijas pilsētā Jelivārē norisināsies sezonas sākuma FIS sacensības distanču slēpošanā. Šīs tradicionālās un spēcīga sastāva FIS sacensības atklās arī šo ziemas sezonu, kurā gaidāmas vairākas svarīgas sacensības, cīnoties par pa medaļām. Ieskats šajās te svarīgākajās nākamās sezonas sacensībās tad arī būs šajā rakstā.

Ja pagājušajā sezonā bija divas nozīmīgākās sacensības – Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles un Pasaules junioru/U23 čempionāts, tad šosezon tādu būs trīs. Paliks tas pats ierastais, ikgadējais Pasaules junioru/U23 čempionāts, Jaunatnes Ziemas Olimpisko spēles nomainīs cits, biežāk jeb katru otro gadu notiekošais Eiropas Jaunatnes Olimpiskais festivāls un, visbeidzot, tā kā būs nepāra gads, tad norisināsies pasaules čempionāts pieaugušajiem.

Pēc gada pārtraukuma šajā sezonā atkal būs pasaules čempionāts pieaugušajiem, kas slēpošanas sabiedrībā pasaulē nenoliedzami būs svarīgākās sacensības. Taču mums svarīgākās sacensības būs Eiropas Jaunatnes Olimpiskais festivāls (EJOF). Skaidrs, ka globālā mērogā EJOF nestāv klāt pieaugušo pasaules čempionātam, taču mums EJOF šoreiz būs īpaši svarīgs, jo varētu sagaidīt labus rezultātus, jo šajā jauniešu festivālā pēc vairāku gadu pārtraukuma startēs konkurētspējīgi Latvijas pārstāvji – R.Vīgants un P.Eiduka, kuriem šogad Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Lillehammerē izdevās iegūt 20. un 21.vietu ar gadu un divus vecākiem konkurentiem. Turklāt ar spēcīgajiem norvēģiem, somiem, zviedriem Ziemeļvalstu čempionātā jauniešiem Vīgants sprintā izcīnīja trešo vietu. Taču jāņem vērā, ka EJOF notiks Turcijas dienvidaustrumu kalnu pilsētiņā Erzurumā, kas ir pie diviem tūkstošiem metru virs jūras līmeņa un kur 2012.gadā notika pasaules čempionāts junioriem (Latvijas pārstāvji togad netika sūtīti uz šo čempionātu – aut.piez.). Līdz ar to būs speciāli jāgatavojas šādiem augstkalnes apstākļiem.

Divas nedēļas pirms EJOF tālajā Amerikas pilsētā Parksitijā Jūtas štatā sāksies Pasaules čempionāts junioriem un U23 grupai (PJČ/U23). No Latvijas slēpotājiem atbilstošā līmenī, lai tur varētu piedalīties, ir trīs pārstāvji – iepriekšminētie Raimo Vīgants un Patrīcija Eiduka junioros, kā arī Indulis Bikše U23 grupā. Sarežģījumus rada fakts, ka čempionāts pēc daudzu gadu pārtraukuma notiek tālajā Ziemeļamerikā – ASV, turklāt 2000m augstkalnē. Tā kā Raimo un Patrīcijai galvenais starts ir EJOF, bet PJČ/U23 beidzas tikai nedēļu pirms EJOF sākuma, tad skaidrs, ka racionālu iemeslu dēļ viņiem nebūtu pareizi mēģināt apvienot abas divas sacensības. Turklāt viņi vēl paspēs nostartēt junioru čempionātā citus gadus. Citādāk ir ar Induli Bikši, kurš varētu gan piedalīties PJČ/U23, jo līdz pieaugušo čempionātam Lahti tad paliks vairāk nekā divas nedēļas. Bet ne jau tikai šo čempionātu apvienošana šeit ir svarīga. Būtiskākais ir tas, ko konkrēts slēpotājs var parādīt šajos čempionātos. Šogad februārī Rumānijā madonietis ar 32.vietu sprintā un 40.vietu brīvā stila distancē pieklājīgi nostartēja priekš pirmās gada U23 grupā. Ņemot to vērā, kā arī to, ka 2015.gadā Kazahstānā ar uzrādītajiem rezultātiem junioros viņš ar savu tēvu pierādīja, ka var sagatavoties specifiskiem augstkalnes apstākļiem, tāpēc būtu jāatbalsta Induļa dalība šosezon PJČ/U23, neskatoties uz to, ka tas notiks ASV.

Līdz ar to viennozīmīgi par šīs sezonas prioritāti ir jāuzstāda šo trīs Latvijas slēpotāju – Bikše, Vīgants, Eiduka – atbalstīšana treniņprocesos, lai viņi varētu pēc iespējas labāk sagatavoties saviem galvenajiem startiem un varētu priecēt ar rezultātiem Latvijas līdzjutējus. Neviens no šiem trim arī neiebilst nostartēt Lahti.

Runājot par Pasaules čempionātu Lahti, jāatzīmē, ka tagad ir mainījusies FIS koncepcija, līdz ar to ir jāmaina arī mūsu līdzšinējais piegājiens, kas bija raksturīgs, tai pat laikā arī ļoti pareizi izdomāts, pēdējiem trim čempionātiem, proti, vairs nav nepieciešamības sūtīt lielu komandu (ar 10-15 slēpotājiem). Pilnībā pietiktos ar pāris slēpotājiem, maksimums ar trim vai četriem (3+1), taču ne vairāk.

Vēl jau bez šīm trim svarīgajām sacensībām pasaulē šajā sezonā būs arī pasaules kausa posmi. Vairākas sezonas tajos ik pa laikam atsevišķos posmos nostartēja Arvis Liepiņš, bet pagājušajā sezonā debitēja Indulis Bikše. Noteikti, ka jaunākais no abiem minētajiem madoniešiem plāno turpināt piedalīties arī šajā sezonā. Faktiski Indulis arī ir vienīgais no esošajiem mūsu slēpotājiem gan vīriešu, gan sieviešu vidū, kas ir atbilstošā līmenī un vecumā, lai startētu šādā mērogā, t.i., sacensties kopā ar pasaules vadošajiem slēpotājiem un nezaudēt viņiem bezcerīgi daudz. Pārējiem pagaidām vēl nav tur ko meklēt, un, to labi saprotot, citi nemaz arī neraujas uz PK posmiem.


Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.