Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Distanču slēpotāji Eiduka un Vīgants labi sākuši jauno sezonu

Distanču slēpotāji Eiduka un Vīgants labi sākuši jauno sezonu
P.Eiduka. Daudz izdarīts, un sezonas sākumā rezultāti ir ļoti labi, taču grūts darbs vēl priekšā. Foto: Lietuvas Slēpošanas asociācija, www.Insaski.lt

Ļoti labus rezultātus Zviedrijas pilsētā Bruksvalarnā FIS sacensībās distanču slēpošanā uzrādījuši Latvijas slēpotāji Patrīcija Eiduka un Raimo Vīgants. Latvijas vadošā slēpotāja Eiduka gan distancē, gan sprintā sasniedza savus labākos FIS punktus karjerā – 106 FIS punktus distancē un 136 FIS punktus sprintā, kurā iekļuva arī fināla sešiniekā. Tikmēr Raimo Vīgants, neskatoties uz kritienu, uzrādīja labākos punktus FIS sacensībās ārpus Latvijas.

Pateicoties ģimenes un arī dažu privāto sponsoru atbalstam, vairāki vadošie Latvijas distanču slēpotāji dažas nedēļas oktobrī un novembrī varēja aizvadīt treniņus uz sniega un nostartēt arī šīs sezonas pirmajās FIS sacensībās, kas norisinājās Zviedrijā. Bruksvalarnā mūsējiem konkurenci sastādīja pamatā zviedri un norvēģi, viņu vidū esot arī panākumus pasaules kausa posmos guvušajiem slēpotājiem. Taču bez skandināviem piedalījās arī pa kādam pārstāvim no Šveices, Islandes, Ungārijas, Somijas, Austrijas, Austrālijas un Spānijas. No vadošajiem Latvijas slēpotājiem nepiedalījās tikai mūsu līderis Indulis Bikše, kurš trenējas uz sniega Alpos. Ja no vadošajiem mūsu slēpotājiem Patrīcijai Eidukai un Raimo Vīgantam sanāca parādīt labus rezultātus, tad Ingas Paškovskas sezonas atklāšanu par veiksmīgu nosaukt nevar. Taču katrs olimpiskajai sezonai gatavajos pēc savas programmas.

Visaugstvērtīgākos rezultātus mūsējo vidū uzrādīja Patrīcija Eiduka no Vecbebriem, kura, gatavojoties ziemas sezonai, izcīnīja uzvaru kopvērtējumā populārajā taku skriešanas seriālā “Stirnu buks”. Lai “rūdītos” galvenajam startam Olimpiskajās spēlēs Korejā, 2000.gadā dzimusī Patrīcija ar savu treneri un tēvu Ingu Eiduku bija nolēmuši nestartēt pie juniorēm (1998.-2001.g.), bet gan pieaugušo konkurencē. 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu Eiduka no 47 krietni vecākām konkurentēm apsteidza 34 un ieņēma 14.vietu, uzvarētājai un Zviedrijas čempionāta medaļniecei Emmai Vikēnai, kas 4 reizes Pasaules kausa posmos ir tikusi sešiniekā, zaudējot minūti un 51 sekundi un nopelnot 106 FIS punktus, savu iepriekšējo labāko rezultātu uzlabojot par vienu punktu. Neskatoties uz šādu uzlabojumu, Patrīcija, startējot pie juniorēm, kur pēc uzrādītā laika viņa būtu viena no pirmajām, nopelnītu ne tikai zem īpašās atzīmes – 100 FIS punktiem, bet arī zem 90.

Otrajā dienā sprintā brīvajā stilā P.Eiduka kvalifikācijā uzrādīja 5.laiku, ātrākajai, kas bija 3 gadus vēcākā un šā gada pasaules junioru čempionātā desmitniekā tikusī zviedriete Moa Ulsone, zaudējot 4,93 sekundes un nopelnot 136 FIS punktus. Līdz ar to iepriekšējais Aizkraukles Sporta skolas pārstāves labākais rezultāts sprintā tika uzlabots par 3 punktiem. Patrīcija pārliecinoši pārvarēja ceturtdaļfināla kārtu un kā vienīgā, kas nebija no Zviedrijas vai Norvēģijas, iekļuva pusfināla divpadsmitniekā, kur spraigā cīņā izdevās sasniegt fināla sešinieku. Lai arī finālā Eiduka sparīgi cīnījās, tomēr iepriekšējās kārtās bija iztērēts pārāk daudz spēka, lai pārspētu vecākās konkurentes no slēpošanas lielvalstīm. Iekļūšana finālā un 6.vieta šādā konkurencē ir ne tikai lielisks panākums, bet arī laba pieredze nākotnē izslēgšanas braucienos sprintā.

Raimo Vīgantam, kurš pirmajā dienā startēja pie junioriem, 10km brīvajā stilā sanāca nokrist nobraucienā, līdz ar to pazaudējot pāris desmit sekundes. Taču tāpat madonietis no vairāk nekā simts dalībniekiem spēja iekļūt trīsdesmitniekā un ierindoties 28.vietā (+1:42), nopelnot 123 FIS punktus, kas ir Raimo labākais rezultāts FIS sacensībās ārzemēs distancē. Otrajā dienā sprintā Vīgants piedalījās jau pieaugušo konkurencē, kur no 79 dalībniekiem kvalifikācijā uzrādīja 19.laiku, pārliecinoši tiekot uz ceturtdaļfinālu. Mūsu labākais junioru slēpotājs uzrādīja laiku 3:06,02 un kvalifikācijas uzvarētājam norvēģim Polam Aunem, kurš divas reizes pasaules kausa posmos sprintā ir ticis divdesmitniekā, piekāpās 8,39 sekundes, nopelnot 120 FIS punktus (labākais rādītājs Vīgantam sprintā ir 92 FIS punkti, bet sacensībās ārzemēs viņš vislabāk ir nostartējis Skandināvijas kausā Igaunijā, iekrājot 112 FIS punktus – aut.piez.). Līdzīgā cīņā ar norvēģi un četriem zviedriem Raimo neizdevās pārvarēt ceturtdaļfināla kārtu.

Tikmēr otra labākā mūsu slēpotāja pēc ranga Inga Paškovska 10km noslēpoja par 2:25 lēnāk nekā 8 gadus jaunākā Patrīcija un nopelnīja 185 FIS punktus. Savukārt sprintā viņa bija par 7,5 sekundēm lēnāka nekā Eiduka, taču tik un tā ar 14.rezultātu 183 FIS punktiem pārliecinoši kvalificējās ceturtdaļfinālam, ar iespēju tikt pusfinālā. Taču, saprotot, ka šobrīd nav tā labākā forma, Inga ceturtdaļfinālā uz starta neizgāja. Pagājušajā sezonā Paškovskai pats sākums arī bija līdzīgs, taču pēc tam Inga pakāpeniski uzlaboja savus rezultātus un sezonas turpinājumā iekrāja zem 150 FIS punktiem gan sprintā, gan distancē, turklāt sprintā to paveicot (143 FIS punkti – aut.piez.) visaugstākā līmeņa sacensībās – pasaules kausa posmā.


, 2017-11-13 20:43, pirms 6 gadiem
Eiduka malacis!
, 2017-11-13 21:04, pirms 6 gadiem
Slēpošanu gremdē, bet tā vēl turas tikai uz šo dažu spējīgo sportistu talantu un vecāku atbalstu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.