Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Tomass Dresens uzvar nobraucienā otro reizi pēc kārtas

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Tomass Dresens uzvar nobraucienā otro reizi pēc kārtas
Tomass Dresens. Foto: EPA/Scanpix.

Austrijas ciematiņā Zālbahā-Hinterglemmā ceturtdien, 13. februārī, notika Pasaules kausa sacensības nobraucienā vīriešiem, kurās šveicietim Beatam Foicam iespēju jau šobrīd garantēt disciplīnas Mazo kristāla globusu atņēma Vācijas labākais kalnu slēpotājs Tomass Dresens, izcīnot otro uzvaru pēc kārtas.

Iepriekšējo dienu jaunumi kalnu slēpošanā bija saistīti ar vairāku Pasaules kausa sportistu gūtajiem savainojumiem kā vīriešu, tā dāmu konkurencē. Lai gan ātrajās intervijās pēc sacensībām Garmišā-Partenkirhenē kritienu piedzīvojušās Viktorija Rēbensburga un Sofija Godža bija diezgan piesardzīgas ar pārāk agriem izteikumiem, šobrīd kļuvis zināms, ka viņām abām šī sezona savainojumu dēļ ir beigusies (Godžai labās rokas lūzums un jāizlaiž vismaz astoņas nedēļas, kamēr Rēbensburga savainojusi kreiso celi un slēpot nevarēs vismaz pusotru mēnesi). Abas slēpotājas bija labāko desmitniekā šīs sezonas PK lielajā kopvērtējumā. Vīriešiem par laimi traumas neguva neviens no elites sportistiem, tomēr sezona beigusies ir austrietim Stefanam Brenšteineram (kreisais celis) un itālietim Simonam Maurbergeram (labā ceļa krusteniskās saites).

Jāatgādina, ka Zālbaha-Hinterglemma saņēma tiesības rīktot šo PK posmu pēc tam, kad tika atceltas Ķīnas kalnu ciematā Jaņciņā paredzētās sacensības 2022. gada olimpisko spēļu trasē koronavīrusa dēļ. "Lai spētu sarīkot veiksmīgas pasaules līmeņa sacensības tik īsā laika posmā (aptuveni divās nedēļas - aut.), bija nepieciešama lieliska organizatoru komanda un daudzi atsaucīgi brīvprātīgie," stāstīja Austrijas politiķis un sporta funkcionārs Stefans Šnels. Viņš arī uzskata, ka spēja pielāgoties notikušajai situācijai ir vēl viens labs signāls Starptautiskajai slēpošanas federācijai (FIS) par Zālbahas-Hinterglemmas labo atbilstību 2025. gada pasaules čempionāta rīkošanai (tās pretinieki maijā paredzētajā kongresā būs vācu Garmiša-Partenkirhene un šveiciešu Kransmontana).

Austrijas Alpus sasniegusi bija arī vētra "Sabīne", kuras dēļ nācās atcelt pirmo treniņa braucienu otrdien. Vakardienas treniņa braucienā, kur sportisti spēcīgā vēja dēļ startēja no supergiganta starta pozīcijām, labāko rezultātu ar ievērojamu atrāvienu (+0,39) uzrādīja 26 gadus vecais Ralfs Vēbers no Šveices, kurš distanci veica 1:26,43 minūtēs, aiz sevis otrajā un trešajā vietā atstādams attieciīgi divus austriešus Kristiānu Valderu un Kristofu Krennu. No līderu grupas labākais bija francūzis Maksenss Muzatons, kuram bija 9. vieta (+0,95). Tikmēr šīs dienas rīta treniņa braucieni nav īpaši objektīvi, jo kopējais braukšanas laiks visiem sportistiem bija vien 14-15 sekunžu robežās. Šajā saīsinātajā distancē labākais bija amerikānis Raiens Kokrans-Sīgls.

Ja šveicietis Beats Foics šīs dienas sacensībās izcīnītu uzvaru, tad nodrošinātu panākumu arī nobrauciena kopvērtējumā Pasaules kausa ieskaitē. Kā pirmais "Zwölferkogel" trasē devās Laplaņā trenējošais Maksenss Muzatons, kurš jau sākumā uzstādīja labu rezultātu - 1:33,56. Jau pavisam drīz viņa laiku pārspēja ar trešo numuru startējušais Mauro Kaviecels no Šveices (1:33,05), kurš brauca uz riska robežas un trases lejasdaļā knapi izvairījās no kritiena. Tomēr labākais rezultāts šīs dienas sacensībās padevās sezonas iepriekšējā nobrauciena uzvarētājam Tomasam Dresenam, kurš pēc sava komandas biedra Jozefa Ferstla neveiksmīgā brauciena droši vien saņēma ļoti noderīgu informāciju par apstākļiem trasē un finišēja pēc 1:32,96 minūtēm. Tiesa, trases augšdaļā viņš pieļāva diezgan nopietnu kļūdu, par kuru vācu televīzijā ZDF pastāstīja, ka "domājis, ka tajā momentā slēpe vairs nepaliks pie viņa kājas".

Foics savā braucienā, kā ierasts, demonstrēja lielisku tehniku un, lai gan pie pēdējās atzīmes tā brīža līderim Kaveicelam zaudēja teju pussekundi, finišā veiksmīgi atspēlēja deficītu un ieguva līderpozīciju ar 0,02 sekunžu pārsvaru (1:33,03). Interesanti, ka Foicam šis ir 18. goda pjedestāls pēdējās 21 nobrauciena sacensībās. Rezultāti labāko trijniekā bija ļoti blīvi.

Ļoti veiksmīgi braucienu bija sācis arī pēdējo (2015. gada) Zālbahas nobrauciena sacensību uzvarētājs Matiass Maiers, kurš pie otrās atzīmes pat bija priekšā Dresena rezultātam, tomēr kļūda lika samierināties vien ar 11. vietu. Norvēģim Aleksandram Omotam Kildem bija ļoti svarīgi uzrādīt labu rezultātu, lai lielajā kopvērtējumā apsteigtu līderi un savu tautieti Henriku Kristofersenu, taču ar izcīnīto 10. vietu tas neizdevās, un Kilde joprojām saglabā otro pozīciju. Cits norvēģis Kjetils Jansruds vēl pēdējā atzīmē bija priekšā Dresenam, taču pirms finiša bija zaudējis ātrumu un beigās ieņēma 6. vietu.

Nobrauciens vīriešiem, PK 8. posms Zālbahā-Hinterglemmā

V.SportistsValstsRezultāts
1.Tomass DresensVācija1:32.96
2.Beats FoicsŠveice+0.07
3.Mauro KaviecelsŠveice+0.09
4.Karlo JankaŠveice+0.26
5.Nīlss HintermansŠveice+0.49
6.Kjetils JansrudsNorvēģija+0.54
6.Vincents KrīhmaijersAustrija+0.54

Jau rīt Zālbahā-Hinterglemmā notiks vīriešu sacensības supergigantā, kuru sākums paredzēts pulksten 12:00 pēc Latvijas laika.