Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

FIS sacensībās Madonā slidsolī uzvaras Lietuvai, Latvijai trīs godalgas

FIS sacensībās Madonā slidsolī uzvaras Lietuvai, Latvijai trīs godalgas
O.Muižnieks 2014.gada FIS sacensībās un Latvijas čempionātā sprintā. Foto: Infoski.lv

Madonā notikušajās FIS sacensībās un Lietuvas čempionātā distanču slēpošanā noslēdzošajā dienā brīvā stila distancē ar intervāla startu vīriešiem un sievietēm uzvaras izcīnīja Lietuvas pārstāvji Stepans Terentjevs un Marija Kaznačenko. Vīriešiem 51 dalībnieka konkurencē 15km distancē pašās beigās, sīvā cīņā pārspējot igauni Kristiānu Kollu, līdz trešajai vietai aizsniedzās Oskars Muižnieks, bet sievietēm 10km distancē 14 dalībnieču vidū trijniekā tika abas Ingas, Dauškānei ieņemot otro, bet Paškovskai trešo vietu.

Svētdien ar distanci brīvajā stilā Madonas sporta bāzē „Smecersils” noslēdzās trīs dienu FIS sacensības distanču slēpošanā, kas vienlaikus bija arī Lietuvas čempionāts, kuru mūsu dienvidu kaimiņi pirmo reizi rīkoja FIS statusā (lietuviešiem nav homologētas jeb sertificētas trases, tāpēc viņi rīkoja pie mums – aut.piez.). Svētdiena bija vissiltākā no visām, jo gaisa temperatūra vairs tikai knapi pārsniedza mīnus desmit grādus. Ja dāmām ar katru dienu dalībnieču skaits mazinājās, tad vīriešiem pēc krituma sestdien, šodien jau bija pamatīgs kāpums, dalībnieku skaitam gandrīz dubultojoties (sestdien klasikā bija 28, bet šodien 51 – aut.piez.). Tas, pirmkārt, skaidrojams ar pašu lietuviešu pamatīgu pieplūdumu, pārsniedzot trīsdesmit, un, otrkārt, savā arī ierastajā slidsolī vēlējās sacensties un dalībnieku pulku papildināja arī vairāki mūsu slēpotāji kā, piemēram, Oskars Muižnieks, Talsu trio – Gints Lūsis, Kārlis Vanags un Juris Damškalns, ik pa laikam slēpošanas sacensībās startējošais Daugavpils biatlonists Žans Andrejevs, šī gada slēpotāju krosa uzvarētājs Ronalds Krams un daži veterānu grupas slēpotāji. Kopumā bija pārstāvētas tās pašas sešas valstis, kas iepriekšējās dienās – Latvija, Lietuva, Igaunija, Serbija, Baltkrievija un Brazīlija.

Vīriešiem dalībnieku skaits bija ne tikai krietni lielāks (3,5 reizes vairāk), bet arī daudz spēcīgāks nekā sievietēm. Sievietēm zem 200 FIS punktu reitings piederēja tikai divām (varēja būt par vienu vairāk, bet Dauškānei pēc izlaistās sezonas nav vēl FIS rangā – aut.piez.), bet vīriešiem tādu bija piecpadsmit. Ja sievietēm nevienai nebija labāks reitings par 120 FIS punktiem, tad vīriešiem zem šīs robežas bija septiņi, no kuriem četri arī zem 100 FIS punktiem (pie šiem pieciem var arī pieskaitīt šobrīd bez reitinga esošo O.Muižnieku – aut.piez.).

Vīriešiem pēc pirmajiem 5km izveidojās trīs galveno pretendentu loks uz uzvaru – igaunis Kristians Kolls, baltkrievs Leanids Karņijenka un lietuvietis Stepans Terentjevs. Kad pēc 5km ar Karņijenku duetā apvienojās Muižnieks, kurš tobrīd bija labākais no mūsējiem, arī alūksnietis pamazām tuvojās trijniekam. Ja vēl distances vidū igaunis ar lietuvieti cīnījās par pirmo, bet mūsējais ar baltkrievu par trešo vietu, tad turpinājumā scenārijs nedaudz mainījās, jo Kolls kļuva lēnāks un sāka atkrist, bet Karņijenka kāpa uz augšu. Pēc 9km no Kolla vadību pārņēmušais Terentjevs pakāpeniski palielināja pārsvaru un svinēja pirmo uzvaru FIS sacensības. Viņš atkārtoja savas vecākās māsas Irinas Terentjevas panākumu 2007.gadā FIS sacensībās Rīgā. 19 gadus jaunajam lietuvietim pēdējos četros kilometros tuvojās Karņijenka, bet 2007.gada pasaules vicečempionam nācās tomēr samierināties ar otro vietu (+ 9,8 s).

Tikmēr Muižniekam kļuva reāli apsteigt lēnāk slēpot sākušo igauni, jo pēdējā aplī jeb 2km bija jāatspēlē 7 sekundes. Tas Oskaram izdevās un, apsteidzot Kollo par 2 sekundēm (vēl 200m pirms finiša igaunis bija priekšā 0,3 sekundes), bet uzvarētājam piekāpjoties 31 sekundi, alūksnietis, kurš pārstāv Sportlife komandu, nodrošināja Latvijai godalgotu vietu un nopelnīja 93,94 FIS punktus. Pēdējā dienā jau labāk nostartēja Arvis Liepiņš, kurš pakāpās uz 5.vietu (+49,8 s), taču pie šāda sastāva savulaik būtu arī vinnējis. Tikmēr cits madonietis Raimo Vīgants, kurš sestdien atpūtās, bija trešais no Latvijas, ieņemot 11.vietu (+ 2 minūtes). 16 gadus jaunajam Vīgantam, kurš izteicās, ka slēpes nav slīdējušas tik labi, iegūtie 127 FIS punkti ir labākais rādītājs karjerā. Iespēju pacīnīties par godalgotu vietu palaida garām Indulis Bikše, kurš pašā sākumā pirmajā kāpumā pakrita, kas, iespējams, izsita no „līdzsvara”, un madonietis pirmajā aplī, kas bija 1km (pārējie septiņi apļi 2km), „Vengas stilā” aizslēpoja pa 2km trasi un, saprotot kļūdu, otrajā aplī izstājās (tikmēr vienu lieku apli noslēpoja Daumants Putnis - aut.piez.).

Sievietēm pēdējā dienā konkurences bija noplakusi, jo nestartēja neviena no igaunietēm, kā arī spēcīgā baltkrieviete Valencina Kaminskaja, kura uzvarēja sestdien 5km klasiskajā stilā. Taču bija arī pozitīvs moments, proti, uz starta izgāja šobrīd visas labākās Latvijas pieaugušo grupas distanču slēpotājas, pietrūkstot vienīgi spēcīgākajām jaunietēm. Nestartējot Kaminskajai, galvenās favorītes lomā izvirzījās no biatlona uz slēpošanu pārnākusī lietuviete Marija Kaznačenko, kura savu pārākumu arī apliecināja. Kaznačenko izvirzījās vadībā no paša sākuma un pārsvaru ar katru apli palielināja, svinot uzvaru ar vairāk nekā minūtes pārsvaru. Gaidītā līdzīgā cīņa starp abām Ingām izpalika. Ja vēl pēc pirmā apļa (2km), kad Paškovska bija priekšā 2 sekundes, šķita, ka gaidītais varētu piepildīties, tad jau pēc otrā apļa, kad Dauškāne bija priekšā jau 12 sekundes, intriga sāka zust. Turpinājumā Dauškāne arvien attālinājās un ieguva otro vietu (+1:13, 161 FIS punkts), bet Paškovska tika pie otrās trešās vietas šajās trīs dienās (+2:51, 206 FIS punkti). Apsteidzot serbieti Iļjiču, beigās uz 4.vietu pakāpās vienmērīgi slēpojošā Laima Klauža, kura ceturtajā aplī sāka nedaudz tuvoties I.Paškovskai, bet tomēr pēdējā aplī starpība nemainījās un palika tajā pašā pusminūtes robežā, kas patiesībā bija izveidojusies jau pēc pirmā apļa.

Šīs sacensības savā ziņā varēja uzskatīt par spēku pārbaudi gada sākumā un iesildīšanos pirms Latvijas čempionāta pirmā posma, kas norisināsies nākošās nedēļas nogalē Priekuļu Slēpošanas un biatlona trasē un arī būs FIS statusā, kā tas jau tas ierasts kopš 2011.gada.

Rezultāti (ar apļu laikiem): FIS Lietuvas Čempionāts : 2015/2016 gada sezona...


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.